doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki – nie za cienkie, nie za drobne, żeby za bardzo się nie podsmażyły. Najlepsze są, jeśli na koniec zostaną lekko chrupiące, a nie zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćNa Litwie sezon rabarbaru rozpoczął się nieco później, dlatego tylko teraz publikuję przepis na ciasto z rabarbarem, więc mam nadzieję, że w zapasie macie jeszcze trochę
Kuchnia ŁukaszaProponuję dziś przepis na kolejny prosty i szybki obiad , z tych w pół godziny , gdy wszystko można przygotować w trakcie gotowania się makaronu , także serdecznie zapraszam
Kawa z mlekiemWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery FajeryKrewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej Propozycja przystawki oraz lunchu, jedna z moich ulubionych. Zapraszam i życzę pięknego weekendu. Składniki: 200
Wino Francja Kuchniarozpadają się podczas gotowania. Jeśli przekroicie ziemniaka na pół, potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)uzyskamy kształt okrągłych klusek. Dłonie podsypujemy mąką i w każdej klusce robimy wgłębienie kciukiem – otrzymamy miejsce na sos. Tak przygotowane kluski delikatnie wrzucamy na osolony wrzątek (woda ma lekko pyrkać, a nie mocno się gotować). Gotujemy ok. 1,5 – 2 minuty od wypłynięcia. Z nieco ponad 1 kg ziemniaków wyszło mi 30 klusek. Jeśli chodzi o proporcje
Poezja smakuHej!, jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od
Kuchnia PROzdrowotnaLubię lato i jesień za smak i zapach grzybów. Dzisiaj nietypowy sposób wykorzystania łagodnych, aromatycznych i moich ulubionych kurek. Przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu
Kuchnia Łukaszakwaśnych. Tak samo jest w naszej glazurze: jest miód, korzenie, przyprawy. Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym(...)grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni. Podawaj z sałatką Zielonej Bogini wg tego przepisu. Artykuł Poniedziałek: Schab z piekarnika, ale jak z grila pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmicha jest pełna zdrowia – składniki, które w niej znajdziecie zawierają wszystkie potrzebne składniki! Jeśli chodzi o smak, to w tej sałatce najważniejsza jest pieczona cieciorka, wspaniałe warzywo, które smakuje lepiej niż chipsy! Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 25 minut Liczba porcji: 2 Pyszna pieczona cieciorka Nazwa misa obfitości brzmi jak tani chwyt marketingowy, ale tak nie jest. Chodzi(...)może stanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – tu użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób, tylko sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem majonezowym, który dobrze pasuje i do warzyw i do jajka. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 papryka Mały kawałek selera Mały kawałek białej rzodkiewki lub rzepy Puszka cieciorki
Niedzielny kucharzLeczo z kurczakiem Lekkie, bardzo smaczne i nieskomplikowane danie z sezonowych warzyw i mięsa drobiowego. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 młode cukinie 3 pomidory 1/2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszone(...)podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Leczo
Blog z Apetytemsamo jest w naszej glazurze: jest miód, korzenie, przyprawy. Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie(...)grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni. Podawaj z sałatką Zielonej Bogini wg tego przepis u. Smacznego! Artykuł Schab w glazurze „jak z grilla” z sałatką Zielonej Boginii pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzrodzaj mąki pszennej, ale tej o wiele zdrowszej! Od razu wpadłam na pomysł zrobienia chleba na drożdżach jedynie z mąki orkiszowej. Skórka jest bardzo chrupiąca a środek puszysty i lekki. Długo utrzymuje świeżość, oczywiście jeśli przechowujemy go w ciemnym miejscu, pod ściereczką w temperaturze pokojowej. Jeśli nigdy nie piekliście domowego pieczywa koniecznie musicie to zrobić. Nie da się porównać smaku(...)wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek
Jaglusia