papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy(...)tylko przykryła ziemniaki. Dodaj sól morską i gotuj do miękkości. Odcedź. Odwłok krewetek (środkowa część) obierz z pancerzy, podważaj od strony wewnętrznej. Oderwij nóżki. Zewnętrzną część (grzbiet) natnij lekko wzdłuż i wyjmij czarną żyłkę (jelito krewetki). Opłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Na patelnię wlej oliwę, lekko podgrzej i wrzuć na nią posiekany w plasterki czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę
Delicious Placepałętał się po Rosji z chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało... mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ(...)minut. Do miski wrzucamy soczewicę, warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko olejem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia kotlety można obrócić
Kardamonovyzupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret. Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka lubczyku lub natki, kawałka kapusty. Jeśli nie mam używam suszonych ziół, sprawdzają się znakomicie. Wywar jest(...)liście laurowe pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan. Warzywa obierz, oprócz cebuli, dodaj do mięsa. Selera przekrój na pół. Dodaj świeżą natkę lub lubczyk (pęczek) i ziele wraz z liśćmi laurowymi; jeśli używasz suszonego lubczyku to wsyp
Zasmakuj Kuchniwlać oliwę z oliwek, dodać drobno kroją cebulę. Smażyć 2 minuty na małym ogniu. Wsypać ryż, zwiększyć ogień. Prażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Ryż może zacząć lekko przywierać do dna garnka. Kiedy zaczyna się powoli przypalać dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Smażyć kika sekund po czym wlać białe wino. Nie zmniejszajać ognia gotować całość(...)możecie go dodać jeśli chcecie. Użyłam wina białego półsłodkiego. Bardzo ważnym elementem risotto jest ryż. Koniecznie użyjcie właściwego ryżu czyli Arborio. Lubisz owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z paluszkami krabowymi The post Risotto z krewetkami appeared first on MeCooks
mecooksjest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej(...)połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi około 4 minut tak żeby stało się gładkie, lśniące i żeby nie kleiło się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość- moje ciasto wyrastało około 60 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko
Uwaga Babcia Piecze ChlebBardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, nie wyłączając amerykańskich pancakes. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową wymusiła na mnie poszukiwanie bezglutenowych wersji moich ulubionych mącznych potraw. Ze zdumieniem
Kawa z mlekiemChyba minęły już czasy gdy wzdychało się "oh i eh" nad sushi :). Trochę spowszedniało, a co za tym idzie cała ta otoczka z ceremonią robienia sushi
Kuchnia PROzdrowotnamusiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego(...)smaków mogą posiekać ją razem z pesteczkami. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę lub nieduże piórka. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i przysmażyć ją aż zacznie lekko brązowieć. Uważać, aby nie przypaliła się. Wsypać wędzoną paprykę i mieszając cały czas podsmażyć ją razem z cebulą przez około pół minuty. Zdjąć z ognia. Do ryżu dodać podsmażoną
Codzienna kuchnia niecodziennakoloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego koloru, jak wolicie) 8-10 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% - jeśli lubicie ostrzejszą dodajcie 2 łyżki(...)octową zalewą. 4. Dokładnie zakręćcie słoiki, przewróćcie je do góry dnem i ułóżcie na bawełnianej kuchennej ściereczce. 5. Po kilku godzinach przekręćcie je, wieczka powinny być wklęsłe, jeśli nie, lekko je ugniećcie. Odłóżcie na kilkanaście dni. Smacznego
Zasmakuj Kuchniczosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso(...)mrożenia w szczelnych pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej kaszy. Porządna porcja białka i energii dla szalonych sportowców pod moim dachem. Macie takich u siebie? Dobrym dodatkiem jest sałatka z gotowanych buraczków ćwikłowych, wzbogacona cebulką, jabłkiem i olejem sezamowym. Jo etvagyat kivanunk, czyli Smacznego!!! * Maria Peszek "Pan nie jest moim pasterzem" #gulasz #mieso #itbmtt
I tu będę miała takie teKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją lekko. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim przesmażamy przez kilka minut mieszając często. W tym czasie myjemy jabłka. Przekrawamy i wycinamy gniazda nasienne. (Nie obieramy
Codzienna kuchnia niecodziennaNiby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze
Kuchnia ŁukaszaBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
Korniszonkizakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w smaku. Smakuje podobnie do tradycyjnego żurku na zakwasie żytnim, ale jest taki lekki, delikatny. Szczerze to od czasu pierwszego żurku bezglutenowego, rodzinka nie chce już innego... Tak więc żurek bezglutenowy rozgościł się u nas na dobre. Czym starszy zakwas, tym smaczniejszy żurek, choć(...)składnikach. Składniki na ok. 3l zupy: - ok.220g zakwasu bezglutenowego - 125g kwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super
Smaczne ZdroweBardzo lubię przygotowaną w ten sposób kapustę pekińską. Przede wszystkim już sama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak
Smaki Na Talerzuskóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Biały puszek pokrywający(...)białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Z ziaren słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku
wege i kropkaŚledzie w takim sosie przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mają ostro-słodki smak. Na pewno przygotuję je na zbliżające się święta Bożego
Bajeczna KuchniaTegoroczne lato daje się mocno we znaki warzywom dyniowatym :( Nie ma co ukrywać, że kończy się sezon na ogórki w gruncie. To zatem dobry czas na
Weekendy w domu i ogrodzie