winne? Ich odmian jest tak wiele, że każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny(...)ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do większej miski, posypujemy szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne
mojewypiekiinietylkoKiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie. Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz
I tu będę miała takie tenasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje(...)fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkami ugotować w niewielkiej ilości wody z solą i cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzić masło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Pola
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka ! Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii. Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane(...)oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut. ( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ). Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem. Smacznego
Ostra na Słodkowywoła uśmiech na twarzach smakujących go osób. Dzięki margarynie Śniadaniowej boki tortu nie są suche, lecz chrupiące niczym grzanki z opiekacza. Jedna mała porcja, z dodatkiem ulubionej sałatki, świeżych warzyw lub pysznego sosu sprawi, że Twój dzień rozpoczniesz iście królewsko! Składniki na tortownicę o śr.16cm: 1 opakowanie chleba tostowego (ok 500g) Margaryna Śniadaniowa o smaku Solonego Masła 600g pieczarek(...)układamy odpowiednio przycięty chleb tostowy, tłuszczem do spodu. Następnie- także tłuszczem do blaszki- układamy chleb przy rancie. Kolejna warstwa to farsz- staramy się ułożyć go tuż przy chlebie i lekko docisnąć kolejnymi kanapkami. Postępujemy tak aż do momentu wykorzystania nadzienia. Środek stanowić powinna ostatnia zrolowana kanapka. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok.25 minut. Po upieczeniu zostawiamy
Kuchnia w czekoladziepokrzywę czy liście buraka. Na szczególną uwagę zasługuje także okrasa z kaszy gryczanej. Po uprażeniu w oleju ziarenka kaszy stają się chrupiące i mogą być również świetnym dodatkiem do sałatek. Gryczane pierogi z twarogiem i ziołami Składniki na ok 30 sztuk: 250 g mąki gryczanej 100g mąki ziemniaczanej ok. 200 ml wrzątku 2 łyżki oleju sól nadzienie: 250 g twarogu(...)ręczniku. Pomarańczę dobrze wyszorować. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce, wymieszać z kaszą. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, szklanką wycinać krążki, wykładać nadzienie i zlepiać brzegi. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie ok minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na talerz, posypać okrasą, opcjonalnie można polać miodem. Smacznego! Za zdjęcia dziękuję Organizatorom
Obiad gotowyProponuję dziś uniwersalny przepis na murzynka jako szybkiego ciasta na niedzielę . Do tego ciasta można wybrać różny tłuszcz; może to być masło , margaryna albo olej . W
Kawa z mlekiemWiosennie dzisiaj u mnie i bardzo kolorowo. Zaczytałam się ostatnio w przepisach na dietetyczne dania w książce Dieta w insulinoodporności i stwierdzam, że
Apetyczna babeczkaPrzepis na domowy majonez light, który z powodzeniem może zastąpić kaloryczny, tradycyjny majonez. Świetna alternatywa sosu do świątecznych jajek, szczególnie dla osób, które akurat są na
DietologPo prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy <3 I jeszcze bardzo zachęcamy! Pieczcie przy okazji…mogą „stać” kilka dni
R'n'G KitchenIdealna na imprezki i święta - warstwowa sałatka śledziowa. Najlepiej podać ją w niskim i szerokim naczyniu, aby warstwy nie były wysokie. Wówczas łatwo nabierzemy porcję, składającą
Smak mojego domupapierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do ozdoby użyłam chilli nitki ( Swojski Wyrób ) i kwiaty oregano. Paluszki z fety w panierce z czarnuszką to świetna przekąska lub lekka kolacja. Czarnuszka w tej potrawie pełni nie tylko dekoracyjną rolę. Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już(...)przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoPrzepis autorski (mój). Przyznam, że od pewnego czasu - codziennie jadam taką surówkę. Co drugi dzień przyrządzam świeżą porcję i wciąż nie mogę się nią najeść
Di gotujeprędkością światła, gdy tylko pojawiły się na stole. Rodzinka pałaszowała ze smakiem. Ja preferuję podać je polane keczupem ale solo też są wyśmienite. Proste, tanie smaczne, inne niż sałatka i ekspresowe. Da się? Jak nie, jak tak hehe :D Tak biadoliłam, że nie wiem co mam a wyszło mi coś genialnego :D I tutaj kończę, bo jeszcze popadnę(...)garść orzechów garść żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto i za pomocą szklanki (powinna być większa niż wielkość otworu na babeczkę) wykrawamy kółka. Kawałkami ciasta wykładamy lekko natłuszczoną formę do muffinek. Wędlinę kroimy w kosteczkę, orzechy i żurawinę siekamy na grubsze kawałki i dorzucamy do wędliny. Ser kroimy w plasterki dowolnej wielkości. Na spód każdej babeczki kładziemy
My simple kitchenSurówki stanowią bardzo ważny element uzupełniający posiłek. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Wybór kompozycji jest ogromny i zapewne każdy ma swoje ulubione. Surówka z pora
mojewypiekiinietylko