Suszone ogórki kiszone jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZa oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRzodkiewkę zawsze zjadamy na surowo. Jest idealnym składnikiem przeróżnych sałatek i surówek, świetnym dodatkiem do kanapek, twarożku czy chłodników. Kilka razy spotkałam się z wersją rzodkiewki na ciepło jednak nigdy nie skusiłam się na takie jej przygotowanie. W tym roku u mnie wysyp rzodkiewki, jak to zwykle wiosną. Postanowiłam wreszcie spróbować rzodkiewki na ciepło. Po prostu ją ugotowałam i podałam(...)sprawdzić wykałaczką lub po prostu spróbować jedną rzodkiewkę czy jest wystarczająco miękka. Ugotowane rzodkiewki osączyć na sicie. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułką tartą. Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła. Następnie wrzucić ugotowane rzodkiewki. Wymieszać aby rzodkiewki oblepiły się bułeczką. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu
Monia miesza i gotujeBabka piaskowa w polewie czekoladowej Jest lekka, puszysta i delikatna jak puch, a do tego prosta w wykonaniu i przepyszna. Swoją strukturą przypomina piasek, gdyż jest dość „sypka”, łatwo się rozsypuje i kruszy. Szczelnie zawinięta w folie będzie równie smaczna na drugi dzień po upieczeniu. Polecam! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki(...)mleka i dokładne wymieszanie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babka piaskowa – poznańska pochodzi
Blog z Apetytemścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia. Co ciekawe, olej z pestek dyni może(...)jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Tę dynię warto jeść, ze względu na wysoką zawartość witaminy A i karotenu. Jeśli chodzi o smak, jest lekko słodka. Warto zrobić z niej zupy i upiec. Calabaza squash Jest to duża dynia zimowa. Pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki. Spotkać ją można przede wszystkim na Karaibach
Smiling Shrimpogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek(...)kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność
vegetaniezdrowa sałatka z kaszy jaglanej, pieczonych buraczków i serka halloumi. Z pysznym sosem z pasty sezamowej i jogurtu. Z pestkami granatu, świeżą kolendrą i orzeszkami pinii. Przygotowanie sałatki można rozłożyć w czasie i 1-2 dni wcześniej upiec buraki, ugotować kaszę jaglaną i przygotować sos tahini. W dniu podania wystarczy podsmażyć kaszę z warzywami i zamarynować buraczki w soku(...)Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10-12 minut, aż kasza wchłonie cały płyn (bez mieszania i otwierania). Odstawiamy z ognia, zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem. BURAKI myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 1-2 godziny w zależności
cool and mintydoprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki – nie za cienkie, nie za drobne, żeby za bardzo się nie podsmażyły. Najlepsze są, jeśli na koniec zostaną lekko chrupiące, a nie zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćNa Litwie sezon rabarbaru rozpoczął się nieco później, dlatego tylko teraz publikuję przepis na ciasto z rabarbarem, więc mam nadzieję, że w zapasie macie jeszcze trochę
Kuchnia ŁukaszaProponuję dziś przepis na kolejny prosty i szybki obiad , z tych w pół godziny , gdy wszystko można przygotować w trakcie gotowania się makaronu , także serdecznie zapraszam
Kawa z mlekiemWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery FajeryKrewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej Propozycja przystawki oraz lunchu, jedna z moich ulubionych. Zapraszam i życzę pięknego weekendu. Składniki: 200
Wino Francja Kuchniarozpadają się podczas gotowania. Jeśli przekroicie ziemniaka na pół, potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)uzyskamy kształt okrągłych klusek. Dłonie podsypujemy mąką i w każdej klusce robimy wgłębienie kciukiem – otrzymamy miejsce na sos. Tak przygotowane kluski delikatnie wrzucamy na osolony wrzątek (woda ma lekko pyrkać, a nie mocno się gotować). Gotujemy ok. 1,5 – 2 minuty od wypłynięcia. Z nieco ponad 1 kg ziemniaków wyszło mi 30 klusek. Jeśli chodzi o proporcje
Poezja smakuHej!, jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od
Kuchnia PROzdrowotna