kiełbasę z dużą ilością musztardy ostrej i podłego ketchupu. Tak mam i żadne krucjaty nawracające mnie na grillowaną karkówę tutaj nie pomogą. Za to uwielbiam grillować, przygotowywać, kroić, robić sałatki, wpadam w amok, w kuchni wygląda jak po przejściu tornada, ja mam nogi wbite pod pachy, ale jestem szczęśliwa. Mój wewnętrzny feeders, który każe mi karmić wszystkich(...)przytomności umysłu zapisałam. Wierzcie mi, to będą wasze ukochane skrzydełka. Przyprawy, których użyłam, są dostępne w necie i niektórych sklepach. Gotowi? Przed wami: Skrzydełka z grilla pachnące Bliskim Wschodem, lekko pikantne i aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu
ladykitchenzeszły weekend wybrałam się z Philipem do Sztokholmu. W Goteborgu dzieci i młodzież rozpoczęły zimowe ferie. Wypad na parę dni do stolicy był przyjemny. Odwiedziliśmy Alexandra. Pogoda dopisała. Lekko mroziło, a ostatnie dwa dni świeciło słońce. Idealna pogoda na spacery. Odwiedziliśmy Stare Miasto. Spacerowaliśmy najdłuższą ulicą wzdłuż wybrzeża zwaną Strandväg. Morze nieźle zamarzło. Kolorowe kamieniczki odbijały się w tafli lodu(...)odwiedziliśmy Vapiano. Jest to włoska sieć restauracyjna, gdzie klienci wybierają co chcą zjeść i obserwują jak ich danie zostaje przyrządzone. Są trzy różne stacje, z makaronem, pizza i sałatki. Klient podchodzi do wybranej i zamawia danie. Koncept jest fajny, kiedy nie ma kolejki. W takim wypadku wolę być obsłużona przez kelnera, a czekając na zamówione danie cieszyć się rozmową
codojedzeniaSurówka z młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje
Ogrodnik w podróżytakże zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów(...)łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę
Chilli Czosnek i Oliwaużywać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie(...)się niepożądanych substancji, które mogą znajdować się na skórce pieczarki (pestycydy lub "zanieczyszczenia z lasu") i zalecają ich obranie. Ja jednak tego nie robię. Wy zdecydujcie sami. Jeżeli lubicie sałatki z surowych pieczarek , możecie nie dodawać do poniższych składników makaronu, zwiększając jednocześnie ilość pieczarek do 500 g. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami przepis Nigelli Lawson z Nigella Ekspresowo
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania
Coś z niczegoskropić nią upieczoną i posypaną rukolą pizzę. Niebo w gębie :) Sam ser natomiast można śmiało rozsmarować na kanapce- da się bez problemu! Przekrój na pół i dodaj do sałatek- zwłaszcza tych ze świeżymi warzywami i mieszanką sałat. Możesz także przygotować karnawałowe mini koreczki :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki(...)powstałego serka lepimy małe, wielkości orzecha włoskiego kulki. Obtaczamy w przygotowanej mieszance suszonych ziół (bazylii i tymianku) i przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Układamy ciasno, pomiędzy dodając lekko potłuczony kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku i świeży rozmaryn. Całość zalewamy ok 2 cm ponad ser oliwą wymieszaną w proporcji 1:1 z olejem rzepakowym lub samą oliwą
Kuchnia w czekoladzieŁosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia(...)łyżki roztopionego masła 1 łyżka koperku 2 szklanki namoczonych wiórek do wędzenia z drzewa olchowego Przygotowanie: Rozpoczynamy od rozgrzania grilla, naoliwienia rusztów. Płynny miód wymieszać z roztopionym masłem. Ostudzić lekko i umieścić równomiernie na filecie z łososia. Posypać koperkiem. Umieścić w grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra
naRuszciedodatkiem polędwiczek, które przez dodatek pieprzu są mocno wyraziste i sosem porzeczkowym, którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi. Ważnym elementem sosu porzeczkowego jest pewien olej, a mianowicie, nasz rodzimy - rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)grubo mielonym pieprzu. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat
Pasja Smakuuwiedzie wasze podniebienia! Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem Składniki na 2 porcje: Kasza: - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal 0 21 false false(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;) Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę
Sajkofanka smakuKażdego roku drzewo orzecha włoskiego, nazywane przez nas "Mirkiem" ze względu na to, iż posadził je właśnie mój tata - Mirosław, rodzi ogromną ilość orzechów. W szafie
Życie zamknięte w smakuTortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto Składniki Danie dla czterech osób Sos pesto Uwaga: przepis na sos pesto można znaleźć na moim blogu pod
Miód i pieprzWitajcie!, dziś mam coś dla omijających korzenne przyprawy na święta. Aromatyczne miękkie ciastka z równie smakowitym kremem nie tylko na święta. Ciastka wzbogacimy o otręby orkiszowe
Kuchnia PROzdrowotnaKaszotto z warzywami Z cyklu smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby. Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 niewielka cebula 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka(...)Całość posypujemy posiekanymi świeżymi (lub suszonymi) ziołami – u mnie bazylia, pietruszka, oregano *** *** Kaszotto podajemy na ciepło z dodatkiem np. łyżki gęstego jogurtu naturalnego *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I JAJKAMI PRZEPIS TUTAJ DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kaszotto z warzywami pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemczasie, takie oto smaki spróbowałam, a szczególnie w ciemnym się rozsmakowałam 💋. Piwo Roskoszne typu hefeweizen (pszeniczne) zaskakuje nutami bananowo-goździkowymi, które mieszają się z chlebowo-korzennym posmakiem. Jest to lekkie i niezobowiązujące piwo odpowiednie na każdą okazję – na przykład przyjemny wieczór spędzony z przyjaciółmi. Piwo Kupieckie typu Pils sięga korzeniami do czeskiego Pilzna. Charakteryzuje się jasnozłotą barwą i rześką(...)Sokołowa na różne sposoby grillował ♨ i świeżych warzyw 🌿🍅🍆 do niej, nie żałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego 🍔. Podczas tego grillowania
Moniki Smakołyki