lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:441/588)

Smaczne drożdżowe zawijasy z pesto na Wielkanoc 118

również rukolę. Pesto chlebek to drożdżowe zawijasy, idealne na wielkanocny bufet. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście obok chleba będą i inne rarytasy. Moja rodzina przepada za jarzynową sałatką , więc jest to numer jeden na świątecznym stole. Śledzie to z kolei moje ulubione wielkanocne danie. W tym roku zrobiłam tradycyjne rolmopsy . Co jeszcze przyrządzę na Wielkanoc dowiecie się jutro(...)stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm i posmaruj pesto, zwiń w rulon i natnij wzdłuż ale nie do końca. Teraz lekko zapleć nacięte rulony i pokrój na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 275ºC i wstaw wyrośnięte zawijasy. Piecz przez 5 minut

codojedzenia
Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów 166

pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się na surowo do sałatek, ale także do gotowania, jak choćby w tym przypadku do przygotowania warzywnej potrawki. Zapiekanka warzywna jest fantastyczna, sycąca i aromatyczna. Gorąco polecam!  Przepis przygotowałam wraz z Mopsikiem do akcji wspólnego(...)nich passatę, dodać odcedzoną ciecierzycę i czarne oliwki i dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż sos zacznie bulgotać i lekko zgęstnieje.  Podawać z ulubioną sałatą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Szwedzkie klopsiki 123

500g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki mleka 0,5 średniej białej cebuli, startej na  tarce o grubych oczkach 1 jajko, lekko ubite 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sos: 300ml wody pół kostki rosołowej 2 łyżki mąki 100ml mleka 1 łyżka(...)ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i śmietanę i jeszcze chwilę gotować do czasu aż sos uzyska pożądaną gęstość. Pulpeciki podawać z ziemniakami, sosem, żurawiną i sałatką z zielonego ogórka z koperkiem . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 177

piasek osiadający na skórze cudownie mienił się w promieniach słońca. Grecja to nie tylko klimat, historia i urzekające krajobrazy. Grecja to też przepyszna kuchnia. Ja niezmiennie pozostaję wierna sałatce z dużymi kawałkami ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce(...)grilla z dodatkiem żurawiny. Odkryłam też świetne miejsce, “Jakubówkę” – niedużą knajpkę, w której serwują pyszne placki ziemniaczane przyrządzane na 15 sposobów. Dawno nie jadłam tak dobrego placka z lekko pikantnym gulaszem. Oprócz smacznego jedzenia, w “Jakubówce” można degustować regionalne piwo “Pienińskie” – tradycyjne jasne, miodowe i gryczane. Jeśli traficie kiedyś do Szczawnicy, koniecznie odwiedźcie to miejsce. Naprawdę warto. Majówka za nami

W mojej kuchni
Surówka z pomidorów i papryki 91

Pomidory niby są przez cały rok, ale zdecydowanie najsmaczniejsze są latem! Dlatego latem na moim stole królują one jako dodatki do dań. Każdy kształt i kolor

PatiGotuje
TERINA Z BAKŁAŻANA 138

  Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Keksowy PIERNIK 178

Witajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się

Kuchnia PROzdrowotna
skrzydełka w miodzie z grilla 163

grillowane skrzydełka w miodzie Bardzo możliwe, że to już ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z

Miód i pieprz
Rosół mojej Żony 161

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 177

Lamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki z serem i jagodami 134

300g jagód lub borówek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki       *** Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, lekko rozgniatając ser *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka wlewamy(...)śmietanką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rogaliki z serem i jagodami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 207

pizzy, na której główne dodatki położono już po upieczeniu. Taka wersja jest dla mnie idealna - na tradycyjnym spodzie z sosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra w smaku rukola,  świeże słodkie pomidorki i cieniutkie plastry parmezanu ułożone na pysznym cieście dawały mi poczucie, że jem zdrowo i racjonalnie;) W końcu(...)ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu trzeba je oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Po godzinie wyrastania ciasto rozbić pięścią kilka razy. Lekko wyrobić i pokroić na 3-4 części. Bierzemy jedną. Resztę wstawiamy do lodówki w woreczkach foliowych na kolejne pizze. Z kuleczki ciasta robimy placek - polecam rozciąganie zamiast wałkowania. Rozciągamy

Kulinarne Inspiracje
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 170

Dziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :) SKŁADNIKI rozmarynowo-lawendowy pstrąg 4 pstrągi 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej lawendy spożywczej(...)blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Fasolka z czerwoną cebulą, pomidorkami i balsamico winegret wg Aleex 141

Powrót do pracy okazał się bardziej absorbujący niż myślałam. Trzeba było na nowo wdrożyć się w obowiązki i dokończyć organizację nadchodzącego roku szkolnego. Wystarczyło kilka dni

W mojej kuchni
ROLADA A'LA PIZZA 125

zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Mieszamy. Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy go na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Na środku wykładamy przygotowany farsz i rozprowadzamy go po całym placku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Na farsz

Kuchnia MagdaLeny