lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:450/588)

Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 151

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 159

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy

Kawa z mlekiem
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 150

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 135

toskańskie jedzenie jest po prostu pyszne. W naszym przepisie zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są ponad to pieczona papryka i bakłażan. Oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef(...)przygotowaniem. Posól solidnie steki i popieprz, posyp suszonym czosnkiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i dobrze podkręć temperaturę. Patelnia musi być gorąca. Połóż na rozgrzanej patelni mięso, dociśnij lekko do powierzchni. Smaż 1 minutę, obróć na drugą stronę znowu smaż minutę. Znowu przewróć mięso i wyłóż na patelnię łyżkę masła. Kiedy się rozpuści polewaj wytworzonym sosem steki. Po minucie

Niedzielny kucharz
Sałatka z burakiem, ryżem i tuńczykiem 199

Burak  to jarzyna arcyciekawa. Afrodyta, grecka bogini miłości, burakom zawdzięczała swą urodę ;) Buraczane bulwy  zawierają  białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo

Życie zaczyna się w kuchni
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 129

minut od wypłynięcia klusek delikatnie wyciągamy z wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;) SMACZNEGO ! ! ! :) Pytania od Ania-gotuje  1. Od kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni(...)najchętniej gotujesz swojej rodzinie ? za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami 6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Krokiety z mięsem z rosołu 178

Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała(...)kości i umieścić w blendrze/robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki i całość zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Nadziewać mięsem naleśniki, zwijać w krokiety. Przed podaniem krokiety lekko podsmażyć na oleju. 3.5.3229 The post Krokiety z mięsem z rosołu appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 158

pajda świeżego chleba posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej(...)odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą i przygotowuje podniebienie na lekko pikantny powiew kremowych lodów. Ciasto i lody. Pomidory i camembert. Nic nie jest takim jakim się wydaje, a jednak smak przekonał mnie, że to ich kolejne niezapomniane wcielenie.  Uwierzcie

KUCHARNIA
Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym 458

Robisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej. Surówka z młodej kapusty z

mecooks
Tort sałatkowy na krakersach z jajkami i ryżem 243

Całkiem inna wersja słynnej już sałatki na krakersach z tuńczykiem i jajkami, moim skromnym zdaniem dużo lepsza,  ma aż trzy inne warstwy  sałatkowe przełożone

Wanilia i Kardamon
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 549

używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka i sokach, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Nic się nie zmarnowało! To chyba(...)pół, obwiązujemy białą nicią razem z liśćmi laurowymi i wkładamy taki bukiet do garnka. Seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – nie pomijajcie go, ma mocno mineralny, lekko słony smak. Wrzucamy do garnka całą szalotkę – bez obierania z łupinki. Lekko tłuczemy w moździerzu pieprz i ziele angielskie, wsypujemy do garnka.   Dodajemy do garnka przecięty na połowę upieczony korpus

Karo in the Kitchen
10+ teł do fotografii kulinarnej znalezionych na śmietniku. LINKOWE PARTY! 159

porzucił. Myślę, że to fragment palety, ale pewności nie mam. Deski są niezwykle klimatyczne i piękne, niestety dość wąskie i strasznie się z nich sypie. Sałatka ogrodnika / Sałatka z figami 3. To brązowe tło znalazłam pod śmietnikiem pod moim blokiem. Są to elementy jakiejś starej szafy - półki, a może jej boki. Składa się z dwóch oddzielnych płyt, które układam obok(...)pomidorowego burgera. 7. Fajne tło może powstać ze starej płyty meblowej . choć te zazwyczaj przemalowuję, bo same w sobie nie mają ciekawego wzoru. Tę płytę od strony białej pomalowałam lekko szarą farbą, zaś od strony płyty paździerzowej, zrobiłam szaro-niebieskie tło. Pizza śniadaniowa / Makaron z brukselką 8. A tu kolejna płyta meblowa, tym razem szara. Tej jeszcze nie zdążyłam przemalować

Chilli Czosnek i Oliwa
Przystawka z pak choi 139

Bardzo wdzięczna kapusta 😊 Zabrałam się do niej dzisiaj po raz pierwszy i przyznam, że fajnie wszystkie składniki się skomponowały, wyszło pysznie, a przede wszystkim bardzo szybko

Kulinarne przemyslenia
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 122

toskańskie jedzenie jest po prostu pyszne. W naszym przepisie zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są też: pieczona papryka, bakłażan oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef) 2 sałaty(...)przygotowaniem. Posól solidnie steki i popieprz, posyp suszonym czosnkiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i dobrze podkręć temperaturę. Patelnia musi być gorąca. Połóż na rozgrzanej patelni mięso, dociśnij lekko do powierzchni. Smaż 1 minutę, obróć na drugą stronę i znowu smaż minutę. Następnie przewróć mięso i wyłóż na patelnię łyżkę masła. Kiedy się rozpuści, polewaj steki wytworzonym sosem

Niedzielny kucharz
duszone warzywa z ... warzywami 150

Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy

zobacz ich smak
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 171

delikatnie odkleić chipsa od papieru. Dodatkowo potrzebne będą: mikser miseczka brytfanna na fudge papier śniadaniowy garnuszek garnuszek do kąpieli wodnej łyżka lub szpatułka do mieszania składników łyżka, szczypce do sałatek- coś czym będzie wam wygodnie obracać gruszkę by się upewnić, że jest już na tyle czerwona ze wszystkich stron. Przygotowanie: Masa Fudge-nadzienie gruszki: 1. Czekoladę posiekać 2. Cukier, kawę(...)gruszki uzyskają piękny czerwony kolor ze wszystkich stron, w razie potrzeby w czasie duszenia należy delikatnie obrócić gruszki. 6. Gotowe gruszki wyjąć i odrobinę ostudzić. Zależy nam by były lekko ciepłe by masa fudge roztopiła się pod wpływem ciepła gruszki i wymieszała się z płynną czekoladą. 7. Ostudzone delikatnie gruszki nadziewać schłodzoną masą fudge. 8. Przykryć spód gruszki  małymi

KreatywnePiny