para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszny i lekki deser. Szkoda, że nie będzie można go robić w zimie… Składniki na pudding: 2/3 filiżanki białego ryżu + 1/3 filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki(...)kuchni). A kto chce załapać choć kilka podstawowych zwrotów, niech zajrzy tutaj . Dziękuję , dzień dobry czy do widzenia wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami I dzień
Qlinarnie i Qlinarniebędziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję(...)Dodać masło i smalec, rozpuścić, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dosypać mąkę z solą. Wymieszać i odstawić na parę minut (masa jest gorąca i musi lekko wystygnąć, aby dało się ją wyrabiać rękami). Wyrabiać ok. 5 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (przypomina ciastolinę). Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić
KUCHARNIAkiszoną odciskamy z nadmiaru soków (sok zostawiamy – możemy zakwasić nim bigos w miarę potrzeby). Próbujemy kapusty – jeśli jest wyjątkowo kwaśna, można opłukać ją w zimnej wodzie, jeśli lekko – nie płuczemy. Kiszoną kapustę kroimy na drobniejsze części. Cztery cebule obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy pozostałe składniki. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, podgrzewamy dwie łyżki smalcu(...)zyskuje na smaku. Bigos można mrozić – po rozmrożeniu smakuje równie wspaniale. Zobacz także: Krewetki z prażonym makaronem Idealna przystawka na przyjęcia. Szybko się robi, dobrze sma... Sałatka "Brokułowy wianuszek" Była już brokułowa sałatka z kolorowymi jajeczkami, teraz pr... Schab po cygańsku Wielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy r... Dietetyczne frytki beztłuszczowe Frytki lubią
Poezja smakujeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla(...)papryka i tak do wyczerpania składników. Delikatnie posyp szaszłyki solą i pieprzem. Szaszłyki umieść na aluminiowej tacce i grilluj z dwóch stron na grillu ogrodowym, aż ser i warzywa lekko się przyrumienią (ok. 10 minut). Szaszłyki możesz też przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i OliwaW mojej rodzinie jeden z ulubionych dodatków do obiadu, szczególnie przez dzieci. Gdy zapytałam córkę co chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę
Smaki EwySiemanko! Dzisiaj przepis na coś banalnie prostego, a zarazem pełnego aromatu suszonych grzybów i szczypiorku. Lekkie danie w sam raz na taką pogodę, a samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra(...)przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce
Kuba GotujeLunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko(...)pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła
Wegańska kuchnia orientalnaNawet trudno uwierzyć... to już 3 lata! Blogu ,,Kuchnia Łukasza" 3 lata! Nawet nie wyobrażacie na ile przepełniony jestem szczęściem, ale najpierw przepis, a potem już
Kuchnia ŁukaszaDziś przedstawiam przepis na przepyszny deser - ptysie z kremem budyniowym . Jest to dość czasochłonna operacja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkościowe
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na ciasto niedzielne - takie ciasto bardzo często gościło na naszym stole, ale było glutenowe niestety. Przerobiłam je na bezglutenowe. Z dodatkiem łyżeczki bezglutenowego proszku
Kawa z mlekiemMasą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka(...)Pierniczki Alpejskie) Pierniczki z Czekoladą Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami Domowe Czekoladki z Marcepanem Masa Marcepanowa Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek Sałatki i Pasty Sałatka Meksykańska Sałatka z Szynką i Ananasem Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem Sałatka z Kurczakiem i Ananasem Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami Sałatka Jarzynowa Sałatka
Słodka StronaOgórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga – nie należy mylić ogórków konserwowych z korniszonami. Te pierwsze – ogórki konserwowe po warszawsku, tak jak w poniższym przepisie, traktujemy zalewą octową. Korniszony najpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków(...)minut. Garnek do pasteryzacji warto wyłożyć ściereczką. Po pasteryzacji można jeszcze słoiki obrócić do góry nogami. Tak przygotowane ogórki konserwowe po warszawsku są pyszne jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek i chrupane samodzielnie :) Post Ogórki konserwowe po warszawsku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniMożna powiedzieć, że to już u nas legendarna pasta. Od dawna bywa cieszącą się powodzeniem przekąską karnawałowego stołu, a jej przepis pochodzi z Krakowa, skąd mąż
Delicious TitbitsPączki na zakwasie pszennym robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Są pyszne również następnego dnia, nie tracą świeżości tak szybko jak tradycyjne pączki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata