lepszych zapiekanek, jakie jadłam. U mnie zapiekanka ta składa się z pojedynczej warstwy ryżu i składników, ale można również wykonać ją w wersji powtarzających się warstw, jak w przypadku sałatki. Zapiekanka jest sycąca oraz treściwa i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny 👪 Składniki: 3 torebki ryżu białego 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerwona papryka 5 łyżek kukurydzy(...)konserwowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż. W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyBoczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru(...)minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy od środka, formując pożądany kształt (u mnie blaszka prostokątna i taki nadałam kształt). Następnie ciasto lekko smarujemy oliwą. Mozarellę kroimy w plastry, układamy na cieście. Kładziemy usmażone boczniaki, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie krążki, ponownie mozarellę (tym razem plasterki porwane na kawałki), oprószamy roztartym w dłoniach
mojewypiekiinietylkolaurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się(...)naturalnego odparowywania wody morskiej o dużym zasoleniu. W jej skład wchodzą różne pierwiastki, np. magnez, selen, cynk, jod. Ponieważ w jej produkcji nie stosuje się chemicznego wybielania, ma kolor lekko szarawy. Może być także delikatnie wilgotna, co świadczy tylko o dużej zawartości minerałów. Jej smak jest bardziej intensywny, niż soli kamiennej. Sól himalajska – wydobywana ręcznie w rejonie wschodniego pasa
Kucharzycasolone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie(...)dobrym poziomie i z miłą chęcią wróciłbym tam na królika. Na tatara z pewnością wrócę w klasycznej odsłonie, co nie znaczy, że rybna wersja nie była smaczna. Deser lekki, orzeźwiający - fajny akcent na zakończenie degustacji. Idzie lato powoli więc proszę o więcej orzeźwiających dań w Lublinie! Dla przypomnienia Restaurant Week w całej Polsce trwa do 10 kwietnia więc kto jeszcze
Right Behind The KitchenPrzepyszny! Chleb żytni na zakwasie, który zjedliśmy rodzinnie w ciągu jednego dnia. I choć na stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować(...)drożdży instant Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto (końcówką haka) przez około 3 minuty. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Następnie wyrośnięte ciasto oprószamy lekko mąką, formujemy okrągły bochenek i umieszczamy go w koszyczku/durszlaku wyłożonym ściereczką i mocno podsypanym mąką. Ponownie odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Garnek żeliwny w stawiamy do piekarnika i nagrzewamy
Raj dla Podniebieniaobiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajka, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut
Zawsze głodna!pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki i odrobiny(...)maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennaJajko mollet, czyli jajko w koszulce - to smaczna forma podania jajka na półtwardo. Gotowane przez 4 minuty ma całkowicie ścięte białko i lekko ścięte żółtko. Z jajka mollet po przekrojeniu wypływa parujące żółtko, pełne smaku i dobroci. Jest dużo lżej strawne niż tradycyjne jajko na twardo. Gotowane z odrobiną octu musi być absolutnie świeże i dobrej jakości. Żadne(...)się białko jajka gotować dokładnie 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać jeśli jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z lodem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którzy mówią ludzkim głosem :) To mogłoby być ciekawe :) Hmmmm.... Teraz wracamy do przepisu, bo się trochę rozmarzyliśmy :) Zobaczcie kolejne etapy przygotowania. Etap I : rozkładamy ciasto na blasze posmarowanej lekko oliwą, nakłuwamy widelcem i rozkładamy ser oraz posypujemy tymiankiem. Etap II: dobrze myjemy szpinak, osuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową. Etap III: pieczarki kroimy(...)opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany
vegetanietarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego(...)zmiksuj pulsacyjnie , aż kalafior zamieni się w "kuskus". Kalafiora możesz też zetrzeć na tarce, uzyskując ten sam efekt. Na suchej patelni, na małym ogniu, szybko podpraż płatki migdałowe, aż lekko zbrązowieją. Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy, wrzuć kuskus z kalafiora i zacznij podsmażać, często mieszając. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Dodaj upieczoną ciecierzycę, posiekaną
Chilli Czosnek i Oliwaobiadu. Pyszna czerwona kapusta na ciepło zasmażana z jabłkami i rodzynkami do obiadu. Kapusta duszona z czerwonym winem. Sałatka z kapusty doprawiona gałką muszkatołową oraz cynamonem. Prosta sałatka obiadowa z czerwonej kapusty idealna do pieczonej kaczki, kotletów mielonych lub schabowych- koniecznie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Absolutnie rewelacyjna jarzynka do obiadu. Jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami(...)przypraw, dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana. Krok 3. Ze smalcu i mąki robimy zasmażkę (mąka może lekko się zrumienić), rozprowadzamy wywarem spod kapusty, składniki łączymy, zagotowujemy, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Smacznego :) Kapusta czerwona z jabłkami i rodzynkami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaW miesiącach gdy temperatura nas nie rozpieszcza, z chęcią sięgamy po słodkie smakołyki czy też szukamy rozgrzewających orientalnych smaków. Dlatego, zamiast objadać się ładnie zafoliowanymi słodyczami
Kuchnia PROzdrowotnatego pierwszego. Gdy tylko gdzieś go zobaczę, na pewno go kupię. Jeśli chodzi o pastę, oprócz pomidorów znajdziemy w niej ponownie nasiona słonecznika. Całość jest dość "soczysta" w smaku, lekko kwaskowata, z nutą bazylii. Najbardziej posmakowała mi jako sos bazowy do pizzy. * z komosą ryżową i pomidorami Podobna do wersji z łubinem, jednak tutaj mamy zamiast niego komosę. Podobnie(...)Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach NAbio, możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy, sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne
Poranek na słodkohttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty. ( Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla , które
Di gotujemeksykańska zapiekanka z czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie(...)sera cheddar, utartego 100 g papryki, w różnych kolorach szczypiorek do popisania tortilla do podania Czarną fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień ugotuj fasolę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Wypłucz komosę ryżową w zimnej wodzie, pocierając nasiona między palcami. Wysyp quinoa na żaroodporne naczynie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju
codojedzenia