lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:436/588)

Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 181

jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę(...)około 1-2 łyżek na 1kg mąki. Więcej nie polecam bo olej zawarty w pestkach może nam popsuć miąższ chleba. W zależności od upodobania dodajemy do jogurtów, koktajli, past, sałatek

Leśny Zakątek
Surówka z czerwonej kapusty 111

Bardzo lubię czerwoną kapustę 😊  Za każdym razem łączę ją z innymi  dodatkami i zawsze wychodzi pysznie 😋 (function(i,s,o,g,r,a,m

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 121

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna

Cztery Fajery
skrzydełka kurczaka w miodzie 248

skrzydełka w miodzie porcja skrzydełek  dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki miodu

Kuchnia Babci Basi
Surówka z ogórka i papryki 167

Nie każdy wie, że podczas przygotowywania potraw ważnym elementem jest odpowiedni dobór składników. Surówka z ogórka i papryki, mimo swojego apetycznego wyglądu, należy niestety do tych

mojewypiekiinietylko
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 121

szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin(...)Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i wymieszać z sosem (dobrze jest dać pesto odrobinę czasu po przygotowaniu, żeby smaki mogły się przegryźć, ale można używać od razu). 5) Podawać posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi/migdałami

Fitsweet.me
Chlebki pita - historia i przepis 230

godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Teraz należy ciasto odgazować uderzając w nie kilkakrotnie pięścią.  Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj kulkę. Ułóż je na desce lekko posypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. W tym czasie włóż blachę do pieczenia do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni. Kulki ciasta rozwałkuj cienko(...)ostygnąć. Następnie zapakuj je szczelnie w torbę i przechowuj przez 2-3 dni. Przed podaniem, skrop pitę wodą i następne podgrzej w piekarniku. Swoje chlebki podałam z grecką sałatką z natki pietruszki i orzeszków pinii. Przepis na sałatkę przedstawię Wam w następnym poście

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 295

przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła(...)pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.   Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek,  lekko osuszamy papierowym recznikiem i kroimy na cząstki.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy.   Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę

Mia Cucina Sofieta
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 149

Przedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ

Kawa z mlekiem
Tort ,,Ptasie mleczko" 331

 Ptasie mleczko, to jedno z najlepszych cukierek na świecie, z pewnością każde dziecko jak i dorosła osoba lubi te malutkie, słodziutkie cudeńka. Tort ,,Ptasie mleczko

Kuchnia Łukasza
Sałatka ze szparagami i jajkiem 218

Uwielbiam wiosnę i ten czas kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się świeże szparagi. Najprostsze do przygotowania są te zielone, nie musisz ich obierać wystarczy

nietylkopasta.pl
Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami i Sing 182

Bardzo nie lubię mieć takich zaległości. Sałatka miała być sylwestrową. Niestety nie udało mi się jej wówczas zrobić. Zrobiłam ją już w Nowym Roku. Choć mięsna nie należy do ciężkich. Pełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku(...)pomarańczy i mieszamy. Patelnię wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut. Jej zawartość powinna stać się mocno chrupiąca. W czasie gdy boczek się piecze gotujemy ryż. Odcedzamy i lekko studzimy. Do ryżu delikatnie przesypujemy zawartość patelni. Na patelnię wlewamy ocet i drewnianą łyżką odrywamy przypieczki i przesypujemy z powrotem ryz z boczkiem. Dymkę kroimy razem z natką i dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słoneczne babeczki JAGLANKI 216

Witajcie!, dziś pieczemy wyłącznie z mąki jaglanej, jednej z najlepszych alternatyw dla popularnej pszennej. Jej delikatny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz brak zawartości glutenu to największe

Kuchnia PROzdrowotna
Podkarpacka młoda kapusta „na słodko” 162

Taką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak

Trzeci talerz
Zdrowsza wersja kremu NUTELLA 840

Każdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem

Kuchnia PROzdrowotna