lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:459/588)

Ciasto Makowa Panienka 1026

Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową

Kuchnia Łukasza
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 129

domowym sposobem. Zobacz przepis. Wtorek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania „Suszarnie” na trwale wkomponowały się w pejzaż polskiej gastronomii. I bardzo dobrze, bo dobre sushi jest zdrowe i lekko strawne. Taka jest też nasza sushi bowl. Zawiera wszystkie składniki jakie można znaleźć w klasycznym sushi. Jeśli macie możliwość, dodajcie do misy posiekane wodorosty nori. Nawet niewielka ich ilość znakomicie(...)Może to być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania

Niedzielny kucharz
SZPARAGI W TEMPURZE 195

Zaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros (   Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro(...)placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze . Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na Kos Jeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych tawern. Łączy je przepiękne, malownicze

Chilli Czosnek i Oliwa
Puree ziemniaczane 277

Od najmłodszych lat uwielbiałam ziemniaki i wszystko co z nimi związane. I choć w domu najczęściej serwowano tłuczone ziemniaki z koperkiem, bez żadnego dodatku masła, śmietany

Zasmakuj Kuchni
Jak smakuje późna wiosna w Polsce? 231

Jak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny ? Pamiętam, że s makowała jak świeży, młody ogród warzywny . Smakowała jak małe , młode ziemniaki gotowane ze skórką , okraszone świeżym

Jem więc Jestem
Mamma mia ! – makaronowy raj 241

swoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia na ścianach pozwalają poczuć(...)sosie śmietanowym z bobem, szparagami, groszkiem cukrowym i serem Grana Padano) Dla wszystkich, którzy lubią wersje wegetariańską makaronu jest to bardzo fajna pozycja z karty, która jest smaczna, lekka i sycąca. Tagliolini alla campagnola (Makaron wstążki z pomidorkami koktajlowymi,serem mozzarella, czosnkiem, świeżą bazylią i oliwą Dla wszystkich, którzy cenią sobie lekkość i dobrze podkreślony włoski smak świeżą bazylią , czosnkiem

I LOVE LIFE
Truskawkowo waniliowa zebra 147

pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche(...)truskawki kroimy na kawałki, dodajemy cukier i miksujemy blenderem żyrafą. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy chłodną żelatynę i łączymy z masą truskawkową. Czekamy chwilę, aż obie masy lekko stężeją. Na spód tortownicy z ciastem nakładamy na środek porcje masy. Na zmianę – truskawkową i waniliową, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz

mojewypiekiinietylko
Szparagi z jajkiem sadzonym 200

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tatar ze śledzia 134

Kochani, czas karnawału to czas zabawy i spotkań rodzinnych oraz towarzyskich. Potrzebujemy dań szybkich i sprytnych, które można schować do lodówki i nie martwić się o

Z Kuchni Do Kuchni
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 203

które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki(...)świetna. Grecy piją ją czystą, albo wymieszaną z wodą mineralną lub colą. W sumie odniosłam wrażenie, że Grecy traktują retsinę nie do końca jak wino, lecz bardziej jak orzeźwiający, lekki napój , który w sklepach dostępny jest w kapslowanych butelkach a na stół podaje się go w szklankach. Schłodzona świetnie gasi pragnienie w upalny dzień. Choć można ją kupić w Polsce

Chilli Czosnek i Oliwa
Młoda kapusta z pomidorami 197

Młoda kapusta z pomidorami , a tak dokładniej to młoda kapusta duszona w pomidorach to pyszna propozycja jako dodatek do obiadu. Smakuje przepysznie, zwłaszcza na drugi dzień

Kulinarne Przeboje
Makaron w 15 minut – spaghetti aglio olio e pomodoro 110

latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e oglio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory(...)czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę. Krok 4 Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: spaghetti aglio e olio z małym przekrętem 141

latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory(...)czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę. Krok 4 Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem

Niedzielny kucharz
Suszone pomidory. Z piekarnika 133

pomieścić - w środku lasu. Jechałam tam sama, prosto z pracy. Gdy nagle nawigacja optymistycznie stwierdziła: Jesteś na miejscu , a tam tylko kawałek asfaltu i zielona, gęsta głusza, wpadłam w lekką panikę. Po kilku telefonach i pokrzepiających rozmowach, przejechałam jeszcze kawałek w głąb lasu - i moim oczom ukazał się ładny, biały dom. To właśnie tam spędziłam cały tydzień - z dala(...)tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca

Pożeraczka, czyli raz adobrze