przesadzać z ich ilością, ponieważ każde warzywo dodane do rosołu modyfikuje jego smak i wygląd. Marchewka dodaje pomarańczowej barwy i nadaje słodki smak, pietruszka i seler dodają korzennego i lekko goryczkowatego posmaku, por i cebula nadają wywarowi pikantności. Jak przechowywać rosół? Całe szczęście nie musimy jeść rosołu na jeden raz. Dlatego ja gorący rosół przelewam do wyparzonych wcześniej słoików, które(...)gorąco, stawiając słoiki wieczkiem do dołu. 19 Wystudzony rosół można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. 20 Smacznego! Wskazówki Mięso można zużyć do pasztetu a z warzyw przygotować sałatkę z jajkiem. Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :) Artykuł Po prostu rosół! pochodzi z serwisu Book of spells
Book of spellsMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A
Kulinarne Przebojekuchni, to M. gdera, po co tego tyle i bez wymiany zdań się nie obejdzie 😜 Także mówię sobie, że spokojnie jakieś dwa ciasta zrobię, ciasteczka i rozdam najbliższym. Sałatek nie robię, mięs za bardzo też... i przyznam że trochę mi tego brakuje! Dawniej człowiek wiedział, że jak święta, to na bogato i czekał na nie z niecierpliwością. Mało tego(...)Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia. W blaszce, w której piekliśmy spody, układamy jeden z nich, wysmarowany budyniem
Kuchnia w czekoladziesmaku delikatna, nazywana też „jedwabiem” przez swoją lekką, aksamitną konsystencję. Sól morska francuska Guerande , zwana też fleur de sel i kawiorem wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas, żelazo i jod. Sól(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady
Karo in the Kitchenczas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-) Smacznego
Smaki BrazyliiSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym koszyku i czeka, aż wyrwę kolejny ząbek - to chyba moja ulubiona czynność, zapewne podyktowana niesłabnącą chęcią odwetu na pewnej dentystce-sadystce(...)książce Ball Complete Book of Home Preserving i tylko czekałam na odpowiednią okazję. Było nią listopadowe spotkanie z Amber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek
KUCHARNIApostawiłam na przyjęcie w stylu włoskim. Za co kocham włoską kuchnię? Właśnie za prostotę ! Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Zdecydowałam się na kilka lekkich przystawek i przekąsek na zimno, które cały czas dostępne były na stole, jedno sycące danie główne i proste desery. Wszystko zrobione rano, aby po południu zasiąść do stołu. Liczę(...)przystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między
Poezja smakuWitajcie!, chciałem poruszyć temat produktu dość powszedniego i bez którego wiele śniadań straciło by urok a więc herbaty. Mowa tu o ekspresowych wersjach które są szerzej
Kuchnia PROzdrowotnaPieczone udka z kurczaka Poniedzialek.... Chyba nikt nie lubi poniedzialkow a ja tak :D No moze nie zawsze, bo czasami po intensywnie spedzonym weekendzie poniedzialek
PychaDaniaChoć pogoda w weekend majowy nie sprzyjała grillowaniu, wierzę, że wiosna jeszcze nas zaskoczy i dzisiejszy przepis prędzej czy później Wam się przyda. A jest to
Chilli Czosnek i OliwaLiście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej(...)Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak , wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka
Codzienna kuchnia niecodziennaKruchość polędwicy, chrupkości sałatki, kwaśna cytryna i słodkie jabłko z kalarepką. Proste, ale pożywne danie pełne wykwintnych smaków. Czas: 30 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena
Niedzielny kucharzUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWentylator kolumnowy Peter Stadler Form - opnie użytkownika Nie każdy ma ten komfort, aby zamontować sobie w domu klimatyzację. Po przygodzie z klimatyzatorem przenośnym, który buczał podczas
Cztery Fajery