lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:466/588)

Włoskie bułeczki ziołowe 136

też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów . Można je również podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku . Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego , ponieważ lubię ich smak(...)grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.  Uwagi: Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu miejsce odpowiednio ciepłe

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 205

Dzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z garnka żeliwnego 248

Jak upiec chleb z garnka przepis na najprostszy chleb z garnka żeliwnego porady jak upiec smaczny chleb z chrupiącą skórką oraz jak piec chleb w piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki w curry 623

kanapek, sałatek czy nawet na imprezę do wódeczki. Ogórki w curry , nieco różnią się od ogórków kiszonych, czy też konserwowych, ale podmiana jednych na drugich w wielu daniach, np. sałatkach, czy burgerach jest super urozmaiceniem dania. Przepisów na ogórki curry w Internecie krąży wiele. Nasz poniższy przepis to ogórki z curry i selerem (a dokładniej, to z jego listkami) oraz(...)słoiki na blaszce wyłożonej ściereczką, ale tak, by słoiki siebie nie dotykały ani ścianek piekarnika. Zimne słoiki należy wkładać do zimnego piekarnika, a te zalane gorącą zalewą już do lekko nagrzanego piekarnika, by pod wpływem różnicy temperatur słoiki nie pękły. Jeśli wkładacie zimne słoiki, to kolejnym etapem jest włączenie piekarnika i ustawienie temperatury (góra-dół, bez termoobiegu

Kulinarne Przeboje
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 99

Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna

Niedzielny kucharz
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 168

Zaskakująco szybko przyszedł koniec roku szkolnego, jeszcze szybciej nadejdzie początek nowego, wciąż gonią mnie przeróżne terminy, sterta gazet do przeczytania piętrzy się na półce, już nawet

Słodki Kompromis
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 175

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 148

śmiało można podać ją w nieco łagodniejszym wydaniu. No i ta prażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić ją według(...)mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy cebulę. Smażymy ją do momentu, gdy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Bulion zagotowujemy i dorzucamy do niego wszystkie warzywa. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut lub do momentu, w którym bataty zmiękną. Gdy warzywa będą

Cooking Monster
SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 145

Pigwa to owoc, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, zawiera bowiem dużo witamin, głównie witaminy B i C oraz minerałów: wapnia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2262

imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :) Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny. Na dnie naczynia lub na półmisku wykładam część farszu, na to kotleciki

Kulinarne Przeboje
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 214

śniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek z kremem czekoladowym i solonym kajmakiem 111

jestem w proszku zupełnie, jeśli chodzi o tegoroczne święta. Ale cieszę się nadchodzącym czasem wolnym i mam nadzieję wiosenną pogodą. Będzie żurek i mazurek, oczywiście jajka i sałatka jarzynowa. Ale o tym będę myśleć pod koniec przyszłego tygodnia.  Na razie z dnia na dzień kombinujemy co zrobić z dziećmi, jak większość rodziców w Polsce. I tak podczas  biwakowania(...)masę karmelową - czekoladowy ganache. Dowolnie ozdabiamy, np. cukierkami w kształcie jajeczek.  Kroimy, kiedy wszystko razem ładnie zastygnie.  Solony karmel będzie bardziej płynny od reszty, może więc się lekko wylewać

bistro mama
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 135

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Korniszonki
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 227

wydaniu! W końcowych dniach grudnia, tuż przed samymi Świętami Bożego Narodzenia, wzięłam udział w intrygujących i pysznych warsztatach kulinarnych Wegańska Wigilia .  Organizowane były one w klimatycznym i z lekka rustykalnym miejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół(...)TOFURNIK - tylko kilka składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało w TOFURNIKU Praca grupowa wre! Niezły fitness z blenderem w ręku ;) Konsekwencją wspólnego gotowania była pyszna sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet

Grunt to przepis!
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 160

założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną.  Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem   2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako(...)olej, gdy będzie miał powyżej 160 st. zacznij smażyć listki jarmużu, gdy podczas smażenia jarmuż zmieni kolor i będzie szklisty przełóż na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami jarmużu. 6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy

SMYKWKUCHNI