słoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki ogórkowe z kolendrą są naprawdę(...)desce lub blacie kuchennym. Przykryć słoiczki ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy. Polecam również poniższe przepisy z ogórkami na zimę: sałatka szwedzka z ogórków na zimę do słoików ogórki krokodylki na ostro z chilli ogórki w ketchupie do słoików na zimę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Koreczki ogórkowe z kolendrą
Kulinarne PrzebojePogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień. Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej. Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym(...)dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu
Plate of JoyTo danie zostało wymyślone przez eksperta od fit-gotowania i doskonale nadaje się dla osób uprawiających sport, mimo że smakuje jak mcnuggets, albo inny grzesznie niezdrowy
Niedzielny kucharzTarta z jabłkami, musem jabłkowym i cynamonem Najsłynniejszy francuski deser Krucha tarta z jabłkami i musem jabłkowym czyli tarte aux pommes uznawana jest za jeden z
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Kuchnia południowa w skutek(...)smażeniu piersi udusić cebulę , a następnie wszystko przenieść do garnka, dodać curry ok.łyżki jak komu będzie pasować,zalac wód ,tyle aby pokryło mięso i gotować do miękkości.Lekko potrawę w garnku przestudzić i wymieszać z jogurtem naturalnym.Pokroić w talarki,a paprykę w drobne paseczki,posolic i wymieszać,przyprawić.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej tak, jak na zdjęciu, dodałem(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarnetaką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów(...)koniec dodać łyżkę oleju kokosowego albo oliwy z oliwek i sos gotowy. Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie, w sam raz na gorące dni (bez długiego gotowania). Z tym tofu zrobiłam jeszcze makaron tagliatelle szpinakowe ze szpinakiem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcebuli Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie piórka lub kostkę. Przełożyć do niewielkiego słoiczka. Zasypać cukrem (2-3 łyżki, w zależności jak duża jest cebula), wymieszać, ugnieść lekko. Przykryć i odstawić aż cebula puści sok. W wersji jeszcze zdrowszej zamiast cukru należy użyć miodu. 2-4 razy dziennie zjadać po łyżce takiego syropu. Spotkałam się z wersją, kiedy cebulę(...)podczas infekcji czy przeziębienia, warto jeść go profilaktycznie. Świetnie smakuje pokrojony w cienkie plasterki i dodawany do kanapek na przykład z wędlina czy z pasztetem. Polecam Wam także prostą sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem . Woda z miodem i imbirem Imbir oskrobać ze skórki, posiekać drobno lub zetrzeć na jarzynowej tarce. 1/2 łyżeczki dodać do ciepłej wody wraz 1 łyżką miodu. Pić
Codzienna kuchnia niecodziennaA co by się stało, gdyby połączyć szparagi o wyrazistym smaku z dostojnym jaśminem a potem podać w bardzo niekonwencjonalny i wykwintny sposób? Jesteście na tyle
Eat me! Fit me!lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą z zaskoczenia oczy, a potem zapada cisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu ;) Składniki: duszenie ośmiornicy 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona 4 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku(...)trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina może naprawdę stać się daniem popisowym. Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Sałatka z krewetek Małże zapiekane Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchniponiedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też(...)kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! To było moje pierwsze serniko-brownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAch ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który
karmelowymate do ok. 1/2-3/4 wysokości naczynia (wedle uznania). Przykryj naczynie dłonią, odwróć do góry dnem i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół. Następnie odwróć naczynie do kąta 45* (lekko pochyl), tak aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia. Wlej wodę o temperaturze 70-80*C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia. Zamknij ustnik bombilli kciukiem(...)kawy. Polecana w okresie wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Po spożyciu, działanie jest odczuwane nawet do 6 godzin. Ma wiele zastosowań, można ją użyć do koktajli, owsianek, musli, naleśników, sałatek, kanapek itp. Zalecaną dawką jest 1 łyżeczka (to ok. 2 g). Z yerba mate można wycisnąć tak na prawdę jeszcze więcej, dużo więcej informacji na jej temat. Widzę jednak
Zdrowie na języku :P