lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:462/588)

Warsztaty kulinarne z gwiazdą serialu „Przyjaciółki” Anitą Sokołowską 130

produkty min. jogurt naturalny OSM KRANSYSTAW z kremową konsystencją o delikatnym smaku, który może być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów, sałatek. Dodatkowo do sałatki używaliśmy również maślanki OSM KRASNYSTAW, której najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest zatem idealna dla osób dbających o sylwetkę. W maślance występuje tyle samo witamin z grupy(...)tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka i mieszamy. W tym czasie: podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak i mieszamy. Następnie wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki. Lekko mieszamy i smażymy do ścięcia jaj. Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią mix sałat Eisberg. RACUSZKI CYNAMONOWE Składniki: Owoce mrożone dowolne jakie lubisz

Słodkie okruszki
Surówka z młodej kapusty 3026

Surówka z młodej kapusty – tym razem w wersji chyba najprostszej z najprostszych. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu

Kulinarne Przeboje
Kalafior z carry i kurkumą do kaczki lub bakłażana 183

Tak weekendowo zapraszam na pysznego orientalnego kalafiora, do którego wybierzecie sobie dodatki mięsne lub wegetariańskie.  Bazą wyjściową jest kolorowy i aromatyczny kalafior, a resztę możecie

Apetyczna babeczka
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 231

Kochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z

Spektrum Smaku
Sałatka Król Imprezy 172

Sałatka zrobiła furorę na imprezie – nieźle się prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g

rozgotowana
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 128

Dynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 135

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek na zakwasie 722

koniec gotowania. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc. Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek(...)Bulion warzywny – przepis Boczek pokroić w kosteczkę. Kiełbasę zwyczajną pokroić w plasterki. Białą kiełbasę ugotować, pozbawić osłonek (jelit), pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnie, wrzucić boczek i kiełbasę zwyczajną, lekko zarumienić, a następnie dodać białą kiełbasę. Smażyć kilka minut do czasu zarumienienia białej kiełbasy. Bulion warzywny zagotować, dodać całą zawartość patelni, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować przez ok. 20 minut

Kulinarne Przeboje
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 150

delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym

mojewypiekiinietylko
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 88

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 131

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale

Cztery Fajery
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 132

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)pulpety, posypałam delikatnie mąką.  W międzyczasie dorzucone do bulionu warzywa zmiękły, dodałam jeszcze garść rukoli i pozostawiłam w gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam.  Zupa ponownie wylądowała na gazie i gdy tylko bulgotaniem dała znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie

Pichceniomania
3 pomysły na śniadanie z boczkiem w roli głównej 199

Dietetycy są zdania, że śniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz(...)pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy. W tak przygotowany koszyczek wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10-12 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosować

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 183

Dzisiejszy wpis zainspirowany jest tematyką lekkich i zdrowych posiłków na każdą okazję.  W roli głównej  kolorowe naleśniki z bogatym i pełnowartościowym wnętrzem, każdy kryje w sobie inną niespodziankę, ale wszystkie są bogate w składniki odżywcze i mineralne oraz  dodadzą nam  energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty(...)Naleśnik z sokiem z buraczka, posmarowany serkiem z czosnkiem, na to szynka,sałata, pomidorki i papryka.  3 . Naleśnik szpinakowy posmarowany serkiem z dodatkiem ziół do sałatek, szynka sałata i papryka 4 . Naleśnik zwykły, posmarowany serkiem twarożkowym wymieszanym z pastą z suszonych pomidorów, listek sałaty, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paseczki czerwonej papryki. 5 . Naleśnik zwykły z farszem

W kuchennej krainie
Buraczki na ciepło 200

Pyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki

Gotuj w domu