Dania, które kiedyś jadło się w tej samej formie, można podać inaczej. U mnie tak jest ze śledziami - nigdy ich nie ubiłam, choć ich nie jadłam
Anioły w kuchniżeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może(...)chleb wyłożyłam krem rzodkiewkowy i równo rozsmarowałam go na wszystkich kromkach, uważając żeby się nie rozsunęły. Krem przykryłam drugą warstwą chleba, układając kromki tak samo blisko siebie i lekko dociskając. Tę warstwę posmarowałam kremem rybnym, rozsmarowałam go i przykryłam kolejnymi kromkami. Kolejno dołożyłam krem ogórkowy i ostatnią warstwę chleba. Cały tort posmarowałam białym kremem, dość obficie wierzch i nieco
Smaczna PyzaW związku ze zbliżającym się sezonem imprez – Sylwestrem i karnawałem, wzrośnie zapotrzebowanie na proste imprezowe potrawy. Dlatego też dziś chciałabym zapoznać was z pyszną przystawką
Jem więc JestemW związku ze zbliżającym się sezonem imprez – Sylwestrem i karnawałem, wzrośnie zapotrzebowanie na proste imprezowe potrawy. Dlatego też dziś chciałabym zapoznać was z pyszną przystawką
Jem więc Jestempolecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek(...)czystego, wyparzonego słoika wsypać mąkę żytnią razową typ 2000, następnie zalać przegotowaną, letnią wodą, wymieszać (najlepiej czystą, drewnianą łyżką). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek (przekrojony na pól i lekko zmiażdżony) oraz piętkę chleba żytniego na zakwasie (takiego bez zbędnych ulepszaczy, z zaufanego źródła). Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką i związać gumką recepturką (do zakwasu musi dochodzić powietrze, więc
Kulinarne Przebojewyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka(...)ravioli, ale bardzo krótko tak aby się nie zrumieniły! Zdejmij z patelni na talerz. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i otartą z 1/2 cytryny skórkę. Pozwól aby masło lekko się przypaliło.Pamiętaj, że robimy palone masło, jedyne niezastąpione i przecudowne w swoim smaku! Ważne abyś nie spaliła masła, ale aby masło nabrało ciemniejszej barwy i charakterystycznego smaku. Do palonego
SMYKWKUCHNIestetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe(...)mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany
KucharzycaDukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasezamem. Tak naprawdę możliwości są nieograniczone i wszystko zależy od naszych preferencji i wyobraźni. Pieczona ciecierzyca świetnie sprawdza się w roli przekąski lub dodatku do zup kremów czy sałatek. Sekret idealnie upieczonej cieciorki Tak jak napisałam na początku, cieciorkę piekłam już nie raz więc przepis ten w między czasie ewoluował. Miałam kilka nieudanych podejść i metodą prób i błędów udało(...)cebuli (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Ciecierzycę dokładnie płuczę pod zimną wodą, przesypuję na sitko i czekam aż się trochę odsączy. 2 Przekładam ją na ręcznik papierowy, przykrywam drugim ręcznikiem i lekko wycieram. Czynność powtarzam 2 razy. 3 Zostawiam odkrytą ciecierzycę na suchym ręczniku papierowym do wyschnięcia na minimum 30 minut (optymalnie to 3 do 4 godzin). 4 piekarnik podgrzewam do temperatury
Book of spellsoliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą(...)warzywa były już prawie gotowe i nie chciałam niczego przypalić. Tak sobie indyk dochodził w rozgrzanym piekarniku dosłownie kilka minut. Etap podpiekania możesz pominąć, ale przyznam, że tak lekko dodatkowo podpieczone mięso wyszło lepsze niż tylko smażone na patelni. Kiedy Młody już dotarł do domu, na talerzach ułożyłam marchewki i ziemniaki, mięso na rukoli. Rukola tym razem była prostym dodatkiem
Blondynka GotujeJak sprawić,aby codzienne życie nabrało witalności ? Jak powrócić po Świętach do prawidłowego rytmu naszego całego organizmu? Można, a nawet należy to zrobić przygotowując zdrowe, zrównoważone
Z Kuchni Do KuchniPodróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by
Kuchnia PROzdrowotnanajlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję, że autorka nie będzie miała nam za złe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła(...)piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharznajlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję, że autorka nie będzie miała nam za złe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła(...)piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPiękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak
Niedzielny kucharz