pragnę rozwiąż wszelkie wątpliwości. W tej sałatce nie przytłaczają smakiem. W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami , nie wybijają się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta . Sałatkę okrasiłam sosem jogurtowo-majonezowym z wykorzystaniem pysznego Majonezu Kremowego od FOLWARK - mój wybór na nadchodzące Święta Wielkanocne :) Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 bulwy fenkuła - dużej(...)resztą produktów w misce. Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników. Zajadać ze smakiem do pieczywka na śniadanie, lub bez dodatków jako lekką kolację
Grunt to przepis!Dziś przepis na pyszną sałatkę! :) Składniki: I. Krewetki: 250 g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku 2 małe, suszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego(...)jednolitą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju rzepakowego. Przy użyciu widelca krążki maczamy w cieście i wrzucamy na tłuszcz. Smażymy 2-3 minuty, aż ciasto się lekko zarumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i potrząsamy, aż się połączą. Sałaty i pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Suszone pomidory i oliwki odsączamy
DominikaDolciBardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni. Składniki: 100g wiórków kokosowych (dałam Helio ) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana(...)wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ w przedświątecznych przygotowaniach jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość
Obiad gotowyzrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce na waflach(...)jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część ciasta ciasto cienko rozwałkuj - tak 2-3 mm grubości. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia
Anioszek w kuchninasza propozycja na obiad. Polecam te pyszne kotlety mielone z łososia, gdyż według nas przypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można(...)jajko i bułkę pszenną (namoczyć ją w mleku i odcisnąć), ja niestety bułki nie miałam, więc wykorzystałam panierkę panko. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy je lekko w mące z obu stron. Smażymy kotlety po ok. przez 2-3 min z każdej strony na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Usmażone kotleciki można przechowywać w lodówce przez około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzystawka, która może mieć bardzo różne nadzienie. Może takie jak zaproponowałem, ale można tez z twarożkiem i orzeszkami piniowymi, albo kozi serem i jabłkami, a można
R'n'G KitchenOt klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej
Zasmakuj KuchniTo przekręcona klasyka niedzielnego obiadu. Dziś z zatarem, czyli mieszanką przypraw z krajów Bliskiego Wschodu (dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych
Weekendy w domu i ogrodziePieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cynk, bor, lit, rubid i cez). Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej ich nie gotować, chyba że w zupie. Jeśli chcemy przygotować z nich sałatkę, można upiec je w skórce w piekarniku, a potem obrać i wykorzystać. Z pieczonych buraków można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka(...)pokrojone w kostkę jabłka. Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę i także podsmażamy. Dodajemy kminek i tymianek. Zalewamy bulionem i gotujemy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Zupę lekko studzimy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem krem z buraków podgrzewamy, podajemy z kozim serem i koperkiem
Smakowity Blog KulinarnyWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierwszy raz przygotowałam ją sama choć jest banalna jak większość szybkich surówek do obiadu. Nie wyniosłam jej z rodzinnego domu, więc poznałam ją niedawno u Teściowej
Zasmakuj KuchniZupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZawsze przygotowywałam zupę dyniową pikantną. tak przygotowałam ją pierwszy raz i tak już zostało... Ostatnio miałam okazję spróbować krem dyniowy lekko słodki i choć pierwsze wrażenie było dość dziwne (jak dla mnie), to z każdą następną łyżką zupa smakowała mi coraz bardziej. Możecie sobie wyobrazić jak bardzo, skoro od razu następnego dnia musiałam stworzyć swój odpowiednik. Kiedyś nie wyobrażałam sobie(...)ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1-2 szczypty imbiru (można pominąć, gdy ktoś nie lubi) - sól i świeżo mielony
Smaczne ZdroweKapusta zajmuje czołowe miejsce wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych znana jest od ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano
mojewypiekiinietylkoTortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto Gotowa tortilla składniki dla czterech osób . 4 placki pszenne 200 g grillowanego lub smażonego kurczaka ½ główki sałaty
Miód i pieprzniego 60 gram masła, szczyptę soli morskiej, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę posmarowałem masłem koperkowo - czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku
Wyprawy kulinarnedosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze(...)część ramienia bez problemu. Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie. W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru - tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić. Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy
Stare Gary