najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną, odcedzić, osuszyć i ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać liści). Posmarować oliwą(...)kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego. 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji
Dietologkawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 torebka suchych drożdży(...)odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i lekko podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy otrzymać chaczapuri). Na czas przygotowywania nadzienia przykrywamy
cool and mintyzwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora(...)garam masalą, papryką i solą. Dodałam również pastę curry i polałam oliwą. Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam. Dodałam pokrojony w piórka fenkuł. Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez
potrawyregionalneSobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;) 30dkg makaronu (np. świderki) słoiczek odsączonych pomidorów suszonych w oleju ok. 280g (olej zostawić*) 2 łyżeczki gotowego zielonego pesto 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę starty parmezan (opcjonalnie) bazylia i oregano (najlepiej świeża) orzeszki pini lub płatki migdałowe (opcjonalnie(...)pomidorami, jeżeli są one zbyt suche ponownie dodać oleju z pomidorów. Podawać posypane parmezanem i bazylią. Smacznego * Olej może się przydać do doprawienia makaronu, a później do doprawienia sałatek, nadaje im specyficznego smaku
Codzienne Gotowanieszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)przygotowania: Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować solankę i zalać nią ogórki. Odstawić na 4- 5 godzin. Po tym czasie solankę zlać i lekko odcisnąć ogórki. Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka. Do umytych i wyparzonych słoików nakładać
Nie tylko w kuchniOstatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt(...)ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego papryka ostra i słodka do smaku łyżka mąki pszennej + odrobina wody Przygotowanie: Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy. Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy
ChilliJemyulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera..... nie mogę się doczekać! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można(...)Kaffir. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek tak aby ser znajdował się pod poziomem oliwy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 dni. Jeśli po tym czasie zobaczycie, że oliwa lekko stężeje, nie martwcie się. Wystarczy słoik wyciągnąć z lodówki i postawić na blacie na kilkanaście minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSzukacie pomysłu na śniadanie? Wybieracie się na wycieczkę? Mam dla Was przepis na niebanalne kanapki, które zaspokoją nawet duży głód. Bo i ja czasem taki głód
Chilli Czosnek i OliwaDziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków
Zasmakuj KuchniMłoda polska kapusta to istna bomba witaminowa. Zawiera dużo witamin A, witaminy z grupy B, C i E. Ma dużo biotyny - ułatwia trawienie tłuszczów, pomaga zwalczać
Posadzone i zjedzoneProsta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200
Trzeci talerzZachciało nam się dania lekkiego, bez ziemniaków i innych dodatków. Ser typu feta, produkowany jest przez lokalne gospodarstwo, Stary Folwark stanął na wysokości zadania. Ser jest niesamowicie pyszny, konsystencję utrzymuje nawet po pokrojeniu w kostkę. Jest niesamowicie delikatny w smaku. Składniki 4 filety bez skóry z udka kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej 250 g sera(...)szatkujemy. Ugotowane jajko kroimy. Pomidora kroimy na cząstki. Ogórka kroimy w pół plasterki. Oliwki kroimy na plasterki. Oliwę, miód, ocet i majonez mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem. Podajemy ze smażonym kurczakiem
R'n'G KitchenNajbardziej wartościowy jest sok wyciśnięty ze świeżych liści albo przygotowany z nich tzw. macerat. Składniki tusznik pospolity sól Wykonanie Roślinę (mogą być całe gałązki, z owocami) rozdrabniamy blenderem, zalewamy lekko osoloną wodą i pozostawiamy na około 8 godzin. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie, po dwie łyżki. Miksturę możemy też wykorzystywać zewnętrznie, np. do okładów na rany. Skuteczna bywa(...)celów spożywczych. Liście są jadalne nawet na surowo i smakują trochę jak rzeżucha , ale warto je zbierać jeszcze przed kwitnieniem, potem stają się bardziej piekące. Ciekawym składnikiem sałatek mogą być także owoce tasznika , a jego korzeń jest stosowany w Azji jako zamiennik imbiru Tasznik bezproblemowo może być uprawiany w ogrodzie. Po wysianiu nie wymaga żadnej pielęgnacji. Surowcem leczniczym
mojej kuchniwarzywa są już naprawdę smaczne i smakują ,,warzywami'', warto więc po nie sięgać. Na lekki obiad lub kolację polecam Wam takie nadziewane serem, tuńczykiem i warzywami pomidory, żeby było lekko i zdrowo zamiast majonezu użyłam jogurt naturalny. Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 duże pomidory 1 kulka sera mozzarella (125 g ) 1 puszka tuńczyka(...)rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory. Całość posypujemy szczypiorkiem. 4. Podajemy i smacznego życzę. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes. Zachęcam Was do udziału
Izabelawkuchnizasadami diety Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę(...)szczypta chili 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce, kalafiora również
Kulinarne przygody Gatity