lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:388/588)

Sałatka z bobem 113

którego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania(...)chorizo, aby wytopił się tłuszcz. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chwilę smażyć. Następnie dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, przesmażyć chwilę, aby pokryły się tłuszczem i lekko zmiękły, ale aby nie zaczęły puszczać wody. Dodać ugotowany i obrany bób. Doprawić przyprawami, solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 196

każdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy(...)dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórki małosolne 234

Sezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości

Smaki Ewy
I po weekendzie :) 136

coś na drugie śniadanie lub szybki lunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa(...)chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy.  Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte i czerwone pomidory pokrojone w drobną kostkę (wyrzucamy gniazda nasienne). Posypujemy startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

vegetanie
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 187

Weekendy w domu i ogrodzie Lunch box - sałatka z brokułów. autorka: Dietifit z bloga Dietifit od kuchni     A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku(...)bloga Kuchenne zapiski   Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga Take it Izzy Zalewajka z grzybami - jesienny żurek               autorka: Gotuj zdrowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszna sałatka warstwowa 232

oknem zimno, wieczory są dłuższe i mam nadzieję, że jak jak ja macie więcej czasu na przeglądanie przepisów, a potem na kucharzenie :D. Przedstawiam przepis na sałatkę warstwową z brokułem , kurczakiem , papryką , fetą oraz kukurydzą i pomidorem , po prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona(...)Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z przyprawą gyros. Ser, paprykę kroimy w kostkę, a pomidora na cząstki. Na spodzie naczynia układamy 1/2 brokuła(brokuła i pomidora lekko przyprawiamy solą i pieprzem), potem ser fetę, pomidory, połowę sosu, drugą część brokuła, kukurydzę, kurczaka, paprykę, sos oraz słonecznik

Gotuj z Agnes
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 173

przygotowywać szpinak. Najpierw mrożony, a od jakiegoś czasu udaje mi się kupić świeży. Szpinak w tartach, w naleśnikach, jako dodatek do drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach.  Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie  świeżego szpinaku(...)wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon i obsmażyć lekko na maśle. Dzisiaj podałam takie naleśniki z pomidorem oraz...surowymi listkami szpinaku :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 173

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy.  Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas(...)umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić. Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne. Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić. Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki

SzczyptaSmaQ
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 126

Kapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka

Kolorowa kuchnia Elki
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 239

   Sałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki

Smaczne Zdrowe
Placuszki ryżowe z dynią 128

Aromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe.  Składniki: 1 szklanka puree dyniowego* 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka (może być roślinne) skórka otarta z jednej cytryny 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżeczki cukru(...)mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :). Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową. *dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne słodkie śniadania

Rodzinka w kuchni
Warstwowa sałatka z tortellini. 118

Pyszna, łatwa i efektowna sałatka. :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem (250 g) 500 g pomidorków koktajlowych 350 g żółtego sera (o delikatnym smaku) 350 g szynki 1 ogórek (duży) mała puszka kukurydzy 1 por 250 ml majonezu light 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego kilka kropel soku z limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek(...)minut. Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy. W przezroczystej misce układamy kolejno: pomidory, ser, szynkę, ogórek, kukurydzę, lekko odciśniętego pora i pierożki tortellini. Całość delikatnie polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

DominikaDolci
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 156

cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki 100 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij(...)ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody

codojedzenia
Sałatka z kukurydzą chilli i kurczakiem w domowej tortilli [ENG] 130

pokarm Azteków, zwany tlaxcalli . Dopiero w 1519 roku hiszpańscy konkwistadorzy poszukujący złota na aktualnym terytorium Meksyku zapożyczyli ten niezwykły placek, nazywając go później tortillą (małym plackiem). Spróbuj zatem pysznej sałatki Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli połączonej z nietypowym, bo nie kukurydzianym a pełnoziarnistym plackiem tortilli. SMACZNEGO :) Did you know that some sources report that first 'tortilla' was discovered more than(...)SKŁADNIKI: 4 porcje | INGREDIENTS: 4 servings 1szklanka mąki pszennej razowej | 1 cup wholemeal flour 1/2 łyżeczki soli | 1/2 teaspoon salt 25 g masła roślinnego | 25 g butter 2/5 szklanki lekko ostudzonej, przegotowanej wody (nie wrzącej) | 2/5 cup lightly cooled, boiled water (not boiling) 1 pojedyncza pierś z kurczaka | 1 single chicken breast 1 mała papryczka chilli (ilość wg uznania

Better Life By Auntie Ju
Zupa pieczarkowa z chia 172

naturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie: jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek(...)rafinowany olej kokosowy (jest wtedy bezzapachowy) lub inny olej roślinny Przygotowanie: Mięso umyj, włoszczyznę obierz, umyj, włóż mięso i włoszczyznę do dużego garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan warzyw i mięsa. Dodaj ziele i liście. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny, zmniejsz płomień do lekko średniego ognia i gotuj do miękkości warzyw. Potem dodaj chia i kilka

Zasmakuj Kuchni