W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja DelicjaPropozycja nie jest moja, gdzieś natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo
To co kochamW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja Delicjabeta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej(...)ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do większej miski, posypujemy szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne
mojewypiekiinietylkoUwielbiam sałatki. Dziś miałam ochotę na brokuła , więc kupiłam ugotowałam i mam:) Zapraszam :) SKŁADNIKI DLA 4 Osób: →1 brokuł →4 jajka ugotowane na twardo →1 cebula →2 ogórki kiszone →10 dag sera żółtego → 5 łyżek łuskanego słonecznika →2 łyżki majonezu →2 łyżki jogurtu →Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. W garnku gotuję wodę, solę(...)kroję w kostkę. W misce łącze wszystkie składniki. Dodaję majonez i jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Na koniec na suchej patelni prażę słonecznik. Tak by był lekko brązowy. Posypuję uprażonym słonecznikiem
Gotowanie Patkiużyciu krajalnicy czy robota kuchennego iście b ł yskawicznie si ę j ą robi. P odsumowanie akcji można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate sól, pieprz - do smaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego(...)oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotowa ć na twardo - ok. 10minut po włożeniu do w rz ątku ; wrz ą tek można lekko posolić, co prz ec iwdziała p ę kaniu podczas gotowani a . W yjąć i w ł oży do zimnej wody do ostygnięcia. Nast ę pnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej
Grunt to przepis!tygodniu na Definicji Smaku będzie bardzo grillowo :) Pojawią się przepisy na marynaty do mięs, sałatki, sosy i całą masę grillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty(...)każdy plasterek odrobiną papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami. Rozgrzać piekarnik i włączyć opcję grill lub grzanie z góry i zapiekać bakłażana aż lekko się zarumieni ( 5-8 minut). Wyjąć blaszkę, przekręcić bakłażany na drugą stronę i znowu zapiekać do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Na dużym talerzu
DefinicjaSmakuGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a
Kuchnia PROzdrowotnaCzasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą sałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem(...)pokroić nożem w słupki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. W moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki, cukier i orzeszki (na wyczuwalne kawałki!). Dodać sok z limonki, sos rybny i papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli, posypać kolendrą. Migawki z Tajlandii Suszone krewetki Fasola wężowa (znana też jako fasolnik chiński) Cukier palmowy Owoce tamaryndowca Sprzedawca/czyni
SzczyptaSmaQPaluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią(...)Paluszki krabowe mielimy. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i startym serem. Dodajemy roztrzepane jajko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. CAŁOŚĆ: Przygotowaną pastą gęsto smarujemy pieczywo i lekko dociskamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju czosnkowym na złoty kolor. PORADA: Smażenie zacznij od ułożenia strony z pastą do dołu – sprawi to , że pasta się zapiecze i nie odpadnie
Ostra na Słodkojabłkiem. Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem . Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem majerankiem. Na pajdzie ciabatty ułożyłem wątróbki na przemian z jabłkiem i wstawiłem na kilka minut do piekarnika. Efekt przeszedł moje oczekiwania . Smakowita Pajda zaskoczyła mnie(...)pana –Walentego . Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Kulinarny karnet ChristopheraTarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatki gyros robię dosyć często ale po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę. Muszę wam powiedzieć, że jest rewelacyjna. Więc szczerze wam ją polecam. Składniki: 200 g ryżu 2 piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 5 ogórków konserwowych 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g sera żółtego gouda 150 sera mozzarella 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa(...)osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Majonez wymieszać z ketchupem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i lekko przesmażyć cebulę i paprykę. Chodzi o to by zmiękła a się nie zrumieniła. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojone piersi. Naczynie żaroodporne o wymiarach
Ala piecze i gotujejedno z moich ulubionych dań. Pyszne i zdrowe dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja, ale nic to – na zimno danie smakuje jak pyszna sałatka, więc nic się nie zmarnuje – pomysł na kolację mamy „z głowy”;) Polecam! 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki(...)osączamy na sicie. Na patelni, na której smażyło się mięso przesmażamy pokrojone cebule. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. W międzyczasie zagotowujemy 3 szklanki wody, którą lekko solimy. Wsypujemy do niej kaszę wraz z cebulą i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości (kasza powinna jednak pozostać sypka), staramy się nie mieszać w trakcie gotowania. Paprykę kroimy
Smaki Na Talerzujuż pierwszą porcję, wtedy dopiero wymieszać resztę z sosem jogurtowo-majonezowym oraz solą i pieprzem, w ten sposób kolejna parta będzie świeższa do jedzenia. Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - duże; gotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate 3 ogórki kiszone - średnie sól, pieprz - do smaku(...)oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotowa ć na twardo - ok. 10minut po włożeniu do w rz ątku ; wrz ą tek można lekko posolić, co prz ec iwdziała p ę kaniu podczas gotowani a . W yjąć i w ł oży do zimnej wody do ostygnięcia. Nast ę pnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej
Grunt to przepis!Owoce zatopione w galaretce z szampana to deser – sałatka tylko dla dorosłych. Ułożone kolorystycznie tworzą swoistą tęczę. Można użyć tutaj dowolnych, sezonowych owoców. Ogranicza nas tylko pojemność pucharka lub wysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu(...)łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych do najjaśniejszych. • Truskawki i brzoskwinie pokroić, reszta owoców w całości. • Podgrzać lekko wino musujące. • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odczekać chwilkę, aż napęcznieje, po czym wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. • Wymieszać żelatynę
To co kochamIdąc w gości, chcieliśmy zrobić coś,co się zawsze sprawdza. Postawiliśmy na sałatkę warstwową, która pięknie prezentuje się w przezroczystej misce. Zamiast majonezu użyliśmy duńskiej remulady. Składniki 1 mango 250 g drobnego makaronu ( u nas zacierki babuni ) 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek remulady duńskiej 4 jajka opcjonalnie(...)sosem i posiekaną natką pietruszki. Dzielimy na dwie części, układamy na mango. Kolejną warstwą jest osączony z zalewy tuńczyk. Na tuńczyka układamy odcedzoną kukurydzę, następnie posiekane białka jajek (można lekko oprószyć solą i pieprzem). Na białka wykładamy drugą puszkę osączonego tuńczyka, następnie pozostały makaron, wierzch posypujemy pokruszonymi żółtkami jajek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchennajlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia(...)oliwa Pomidory umyłam i pokroiłam wzdłóż na cztery części. Można je przekroić tylko na pół. Z każdej cząstki wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. Wsypałam je do miski i posypałam ziołami
potrawyregionalneSałatka z boczkiem i pomidorami. Składniki : 1 szt. sałaty masłowej 1 szt. sałaty fryzyjskiej 15 dkg wędzonego boczku ( pokroić w cienkie plasterki ) 2 łyżki masła 4 pszenne tosty 4 pomidory 1 cebula dymka zielona natka pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 6 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę opłukać,osuszyć i porwać listki na kawałki(...)szczypiorek oraz cebulę dymkę na deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret
Przepisy i porady kulinarnezdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1 kg czerwonych pomidorów Limo 1 kg żółtych pomidorów Limo(...)łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. 2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut. Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ
Apetyczna babeczkaprzepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem Składniki: 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 jajka 100g cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)ciasto jest gotowe) - ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia Babka z majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia
Smakołyki BerenikiSzefa. Tak miły, iż wolałam go nie publikować. Postanowiłam jednak, że z racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć. I wyszło mi takie coś. Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu(...)miski. Wędlinę i ser pokroiłam w cieniutkie paseczki, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić w ósemki, dodać do pozostałych składników. Ketchup, majonez, przyprawy, zioła i sok z cytryny wymieszać w postać lekkiego, gęstego sosu. Polać wszystkie składniki w misce, wymieszać. Podałam, posypane grzaneczkami. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipiramidkę różowego papieru, a potem przewiązuje ją brązową wstążeczką. Kiedy wydaje resztę, trzymasz paczuszkę od spodu, ale ledwie przekroczysz drzwi cukierni, chwytasz za wstążeczkę i niesiesz, z lekka od siebie odsuwając. Tak to już jest - niedzielne ciastka nosi się jak wahadełko. Kroczysz więc naprzód - różdżkarz maleńkich ceremonii - nie pusząc się zbytnio, ale i bez fałszywej skromności(...)deserów. Jej smak nie dominuje, ale jest idealnie wyczuwalny i wspaniale komponuje się ze smakiem truskawek i bitej śmietany. Nie bójcie się tego połączenia. Pokochajcie bazylię nie tylko w sałatce caprese i na pizzy. Już sama utarta z cukrem stanowi wyjątkowy przysmak - posypcie nią lody, dodajcie do drinka... Niedziela ma teraz dla mnie smak biszkoptu bazyliowego . Nieprędko pójdę po ciastka
KUCHARNIAJAK ROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba
SMYKWKUCHNISurówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć
Mieszam w GarnkuDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGrzaniec z wina czy po prostu grzane wino to najczęstsze określenia wina z przeróżnymi korzennymi przyprawami i miodem. Dziś nie zajmiemy się zrobieniem kolejnego grzanego wina
Kuchnia PROzdrowotnaWyjdziemy troszeczkę poza standardowe zastosowanie amarantusa i przyrządzimy słodki sos :). Uprażony na maśle amarantus ugotujemy i połączymy z tahini i wanilią, będzie ciekawie, będzie pysznie!. Możecie
Kuchnia PROzdrowotnaJajka z farszem z dodatkiem bobu. Robiłam po raz pierwszy ponieważ w tym roku eksperymentowałam z bobem którego nigdy nie miałam okazji spróbować. Szkoda że wcześniej
Ala piecze i gotuje