rzadka. Jeśli tak jest, można dodać do niej jeszcze kawałek banana. 3. Tak przygotowaną masę, wykładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażymy na małym ogniu, aż będą lekko brązowe. Warto przewracać je 2-3 razy w trakcie smażenia, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby, można też uzupełnić tłuszcz na patelni. 4. Usmażone placuszki układamy na ręcznik papierowy(...)docenią również osoby, które są na diecie A Wy lubicie takie proste i nieskomplikowane przepisy? Smacznego! Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na śniadania lub kolacje: Jajeczne muffinki Szybka sałatka a la hawajska Wegański pasztet z soczewicy Artykuł Placuszki bananowe bez mąki, w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondioraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie mięso mielone. Zwijamy(...)Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem Tydzień temu zostało mi niepotrzebne opakowanie zielonego gr... Smażona mielona wołowina z brokułami Po pracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błys... Sałatka z bobem i truskawkami Na moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskaw... Post Rolada mięsno-serowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCzytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś propozycja, która świetnie nada się na imprezę. To taka sałatka, którą zjemy bez konieczności używania sztućców czy brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera. 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni czerwona papryka czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 korniszony 4 jajka puszka(...)korniszony również kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników. Do miski dodajemy też odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), dodajemy do reszty składników. Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz wstawiamy
Smaki Na TalerzuPostanowiłam zebrać w jednym miejscu przepisy, które są zdrowe, dietetyczne, lekkie dla naszego organizmu. Przepisy, po które sięgnie każdy dbający o zdrowie i dobre samopoczucie. Zdrowe odżywianie powinno stać się naszym codziennym nawykiem. By wypracować sobie taki sposób na życie potrzeba czasu, siły woli i wytrwałości. Co zrobić, by nasze odżywianie,stało się naszym(...)dziale postaram się publikować rożne przepisy, które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA
W kuchennym oknie EwyUwielbiam awokado. Dodaję go do sałatek, past ponieważ doskonale się rozsmarowuje i kanapek. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z wykorzystaniem awokado,kaszy kuskus i filetu z piersi kurczaka . Składniki: filet z piersi kurczaka szklanka kaszy kuskus firmy Kupiec bulion / woda do zalania kaszy 1 duże dojrzałe awokado 1 cebula połowa małej czerwonej papryki pół małej papryczki chilli parę(...)bulionem na około 2 cm ponad poziom kaszy. Przykryłam i odstawiłam do napęcznienia. Cebulę obrałam,przekroiłam na pół i pokroiłam w cienkie plasterki. Smażyłam na średnim ogniu, aż się lekko zrumieniła. Filet pokroiłam na małe kawałki i dodałam do kaszy. Następnie podsmażoną cebulkę. Pokroiłam w drobną kostkę czerwoną paprykę, a czarne oliwki w plasterki. Wsypałam do miski paprykę, czarne oliwki
potrawyregionalnektórego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania(...)chorizo, aby wytopił się tłuszcz. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chwilę smażyć. Następnie dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, przesmażyć chwilę, aby pokryły się tłuszczem i lekko zmiękły, ale aby nie zaczęły puszczać wody. Dodać ugotowany i obrany bób. Doprawić przyprawami, solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowaniekażdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy(...)dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna KontrrewolucyaSezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości
Smaki Ewycoś na drugie śniadanie lub szybki lunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa(...)chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy. Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte i czerwone pomidory pokrojone w drobną kostkę (wyrzucamy gniazda nasienne). Posypujemy startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
vegetanieWeekendy w domu i ogrodzie Lunch box - sałatka z brokułów. autorka: Dietifit z bloga Dietifit od kuchni A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku(...)bloga Kuchenne zapiski Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga Take it Izzy Zalewajka z grzybami - jesienny żurek autorka: Gotuj zdrowo
Weekendy w domu i ogrodzieoknem zimno, wieczory są dłuższe i mam nadzieję, że jak jak ja macie więcej czasu na przeglądanie przepisów, a potem na kucharzenie :D. Przedstawiam przepis na sałatkę warstwową z brokułem , kurczakiem , papryką , fetą oraz kukurydzą i pomidorem , po prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona(...)Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z przyprawą gyros. Ser, paprykę kroimy w kostkę, a pomidora na cząstki. Na spodzie naczynia układamy 1/2 brokuła(brokuła i pomidora lekko przyprawiamy solą i pieprzem), potem ser fetę, pomidory, połowę sosu, drugą część brokuła, kukurydzę, kurczaka, paprykę, sos oraz słonecznik
Gotuj z Agnesprzygotowywać szpinak. Najpierw mrożony, a od jakiegoś czasu udaje mi się kupić świeży. Szpinak w tartach, w naleśnikach, jako dodatek do drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach. Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie świeżego szpinaku(...)wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon i obsmażyć lekko na maśle. Dzisiaj podałam takie naleśniki z pomidorem oraz...surowymi listkami szpinaku :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas(...)umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić. Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne. Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić. Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki
SzczyptaSmaQKapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka
Kolorowa kuchnia ElkiSałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki
Smaczne ZdroweAromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe. Składniki: 1 szklanka puree dyniowego* 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka (może być roślinne) skórka otarta z jednej cytryny 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżeczki cukru(...)mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :). Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową. *dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne słodkie śniadania
Rodzinka w kuchniPyszna, łatwa i efektowna sałatka. :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem (250 g) 500 g pomidorków koktajlowych 350 g żółtego sera (o delikatnym smaku) 350 g szynki 1 ogórek (duży) mała puszka kukurydzy 1 por 250 ml majonezu light 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego kilka kropel soku z limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek(...)minut. Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy. W przezroczystej misce układamy kolejno: pomidory, ser, szynkę, ogórek, kukurydzę, lekko odciśniętego pora i pierożki tortellini. Całość delikatnie polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
DominikaDolcicebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki 100 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij(...)ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody
codojedzeniapokarm Azteków, zwany tlaxcalli . Dopiero w 1519 roku hiszpańscy konkwistadorzy poszukujący złota na aktualnym terytorium Meksyku zapożyczyli ten niezwykły placek, nazywając go później tortillą (małym plackiem). Spróbuj zatem pysznej sałatki Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli połączonej z nietypowym, bo nie kukurydzianym a pełnoziarnistym plackiem tortilli. SMACZNEGO :) Did you know that some sources report that first 'tortilla' was discovered more than(...)SKŁADNIKI: 4 porcje | INGREDIENTS: 4 servings 1szklanka mąki pszennej razowej | 1 cup wholemeal flour 1/2 łyżeczki soli | 1/2 teaspoon salt 25 g masła roślinnego | 25 g butter 2/5 szklanki lekko ostudzonej, przegotowanej wody (nie wrzącej) | 2/5 cup lightly cooled, boiled water (not boiling) 1 pojedyncza pierś z kurczaka | 1 single chicken breast 1 mała papryczka chilli (ilość wg uznania
Better Life By Auntie Junaturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie: jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek(...)rafinowany olej kokosowy (jest wtedy bezzapachowy) lub inny olej roślinny Przygotowanie: Mięso umyj, włoszczyznę obierz, umyj, włóż mięso i włoszczyznę do dużego garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan warzyw i mięsa. Dodaj ziele i liście. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny, zmniejsz płomień do lekko średniego ognia i gotuj do miękkości warzyw. Potem dodaj chia i kilka
Zasmakuj Kuchnibyło gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był zadowolony... Miseczki na sałatkę Składniki: (na 4 sztuki) 20 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 ml oleju 1 jajko pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej(...)mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut, by ciasto wyrosło. Przygotowujemy 4 bulionetki (miseczki), smarujemy je tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka
Lawendowe Niebo