lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:402/588)

Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 126

sobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu były manty z ujgujską sałatką lan say. Był to przepis z warsztatów kuchni Azji Środkowej. Dokładnie taki zestaw jadłam potem w Samarkandzie. Jeśli dodamy do tego, że w Uzbekistanie jada się często moją ukochaną surówkę(...)jajko na twardo, zielenina, ciecierzyca z puszki Przepis na płow Marchewkę i cebulę podsmażamy z mięsem. Litr bulionu lub wrzątku mieszamy z przyprawami. Kiedy warzywa z mięsem się lekko podsmażą wyrównujemy je łyżką w garnku i zasypujemy ryżem. Następnie delikatnie wlewamy wrzątek z przyprawami do garnka po drewnianej łopatce, żeby nie zamieszać ryżu i nie odsłonić mięsa. Dodajemy

Ugotowane pozamiatane
Ciasto na pierogi z autoamtu 192

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z jabłkami. 151

Przepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty

Kuchnia Łukasza
Sernik Twix 4751

góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sernik Twix pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Szakszuka ze szpinakiem 210

obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem(...)pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie cebulę, smażymy, aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory lekko odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia, wkładamy w nie szpinak. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 136

czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej

Wędrówki po kuchni
Kolorowa sałatka 162

Szybka i bardzo smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Ładnie się prezentuje w formie tortu i jeszcze lepiej smakuje. Mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, z mięsem

O kuchni z uczuciem
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 179

Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z tuńczyka z groszkiem 218

Od firmy Good Food za przesłane propozycje  na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden

Ala piecze i gotuje
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 184

beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. W międzyczasie przygotowujemy

cool and minty
Marynowana czerwona cebulka 219

Marynowana cebulka jest dodatkiem dość znanym. Najczęściej marynuje się niewielkie sztuki w całości. Ładnie wyglądają potem takie drobne kuleczki dorzucone do sałatek. Ja pokusiłam się o zamarynowanie czerwonej, posiekanej w półplasterki. Idealny dodatek do pieczonych mięs czy też grillowanych. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, warto jest więc zrobić kilka mniejszych słoiczków i mieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego(...)kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojoną cebulę. Zagotować wszystko razem i przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. (Cebulę lekko ugnieść, słoiki dopełnić octowym wywarem.) Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po dwóch-trzech dniach można zajadać :) Jeśli cebulkę robimy do zjedzenia na bieżąco, wtedy nie trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z kurczaka w sezamie 303

nadal musiały być one szybkie ze względu na burzliwy okres z nauką.   Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak(...)zrobiłam 8 części. Do talerza wbić jajko, dodać mleko, posolić i popieprzyć do smaku, Wymieszać trzepaczką. Na drugim talerzu wysypać mąkę i sezam. Połączyć suche składniki rękami. Pierś zbić lekko młotkiem przez folię spożywcza (zapobiega dziurawieniu mięsa), maczać w jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć w panierce. Na patelnię nalać olej, rozgrzać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego

Fabryka pomysłów
Jak ugotować kuskus 94

kuskusu izraelaskiego i wyrabianego na Sardynii. Jest on większy i bardziej ziarnisty od klasycznego kuskusu instant. Jak się go przygotowuje? Kuskus najpierw trzeba podprażyć na suchej patelni. Nabiera wtedy lekko brązowego koloru i pachnie jak popcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Kuskus w literaturze W poezji(...)nasze przepisy z kuskusem (więcej znadziecie ich na blogu): BAKŁAŻAN POD PARMEZANEM Z KUSKUSEM       DANIE JEDNOGARNKOWE Z KUSKUSU, POMIDORÓW I KREWETEK KURCZAK W KUSKUSIE I JARMUŻU SAŁATKA Z ARBUZA Z CHMURKAMI Z KOZIEGO SERA SAŁATKA CAPRESE Z KUSKUSEM     Artykuł Jak ugotować kuskus pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 138

dodatkiem świeżych sałat i warzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno(...)minuty. Po tym czasie wciąż blendując bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować przez ok 3-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą

olalacooking
Kasza jaglana z owocami z cynamonem i syropem klonowym 142

Kasza jaglana u mnie jest gotowana zawsze, choć nie od zawsze. Nie ma takiej opcji, bym nie miała kaszy w rezerwie w czeluściach mojej lodówki. Jest

Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem 209

Sylwester... sylwester... Co pojawi się na Waszych stołach? Na moim na pewno zagości tradycyjna sałatka warzywna , szybka babka w łaty i... różne przekąski. Co w nich takiego szczególnego? Nie wymagają wielu godzin stania w kuchni, są właściwie na jeden kęs, dlatego idealnie nadają się na Sylwestra i inne tego typu okazje. Jeśli tak jak ja lubicie śledzie, taka chrupiąca sylwestrowa(...)czerwonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Kajzerki kroimy na 4 części, a każdą z części na pół. Tworząc w ten sposób 16 małych kromeczek. Kromeczki opiekamy w tosterze. Lekko przestudzone kromeczki smarujemy cienko masłem i posypujemy delikatnie ostrą czerwoną papryką i odrobiną czarnego pieprzu. Śledzie kroimy na kawałki wielkości kromeczek. Układamy każdy kawałek na chrupiącej bułce, na wierzch dając

Słodkie okruszki
Sałata z pomidorami, papryką i serem 141

porze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego(...)pokroić w kostkę podobnej wielkości. Szalotkę pokroić w piórka. Na sałacie ułożyć kawałki pomidorów, papryki i sera. Posypać piórkami szalotki. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i polać oliwą. Lekko przemieszać i podawać. ----------- Podobne: Resztkowa sałata z grzankami Mix sałat i ziół do grilla Sałata z makrelą i pomidorkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem  372

Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem  H e j k a l u d z i e : ) Czasami tak sobie mysle, ze kurcze jestem

PychaDania
Wiosenne placuszki jęczmienne 197

Składniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka

Luźna Kuchnia
Placki ryżowo-warzywne 157

Składniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania