Piersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie
Karo in the Kitchenskrzydełka zwane są za granicą „sticky wings” właśnie dzięki marynacie która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Podałam je z ryżem i sałatką z białej kapusty, do której należy dodać sos z octu jabłkowego oleju i cukru mi chwilę poczekać, aż kapusta nieco zmięknie. Skrzydełka są lekko sodko-pikantne, naprawdę pyszne. Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem
nietylkopasta.plPołączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować
Pyry na Gaznami. Widok za oknem zapowiada ponownie ładny tydzień. Słoneczna aura mobilizuje nas do większego ruchu, a tym samym budzi w nas apetyt na odmienne, bardziej lekkie, warzywno – owocowe menu Nachodzi nas ochota na sałatki, owocowe desery, grillowane mięsa. Ostatnio dostałem kilka wiadomości z pytaniem kiedy nowa sałatka w słoiku ponieważ ta z krewetkami i makaronem shiritaki już się przejadła
PaleoLifeW dniu roboczym rzadko jest dużo czasu na gotowanie i przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejsza deszczowa aura wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką
Wyprawy kulinarnejest właśnie pieczona dynia. Pierwszy raz zrobiłam dynię w ten sposób i już wiem, że nie będzie to ostatnio raz. Tak przygotowana dynia jest mięciutka, lekko pikantna i aromatyczna. Idealnie wpasowała się w poniższą sałatkę, ale równie dobrze można jeść ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Polecam zrobić większą porcję, bo na prawdę jest bardzo smaczna i szybko znika
Zdrowie na języku :Pmieszanka sałat ( kupiona w opakowaniu, gotowa do spożycia nie trzeba jej wcześniej myć ), pomidorki, ser, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia ( u mnie taki z lekko orzechowym posmakiem ) do tego pieprz i już. Szybka sałatka do pracy garść mieszanki sałat kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek bryndzy świeżo mielony pieprz żurawina suszona olej rzepakowy Do pudełeczka włożyłam sałaty, dodałam pomidorki
Kuchnia na wzgórzuBezglutenowy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta aromatyczne, lekkie i pyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek(...)pomidorów suszonych w oliwie 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku opcjonalnie: Parmezan Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki
Kuchnia bezglutenowawyczuwalnie miększe. Cebula powinna się przypiec i zrobić lekko przeźroczysta. Na sam koniec grillujemy plastry pomidora skropione oliwą i posypane ziołami. Gdy pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy. Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości(...)osobnym naczyniu podajemy sos. U nas ta porcja była odpowiednia na lunch dla dwóch dorosłych osób. Zielone warzywa bogate w antyoksydanty i błonnik, zdrowa morska ryba. Pyszne, kolorowe i lekkie jedzonko. SKŁADNIKI 1 średnia wędzona makrela garść młodego szpinaku lub rukoli 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia ½ pęczka szparagów 3 średnie cebule czosnkowe (lub inne) duży pomidor malinowy sól pieprz
Karo in the Kitchenkocham.Powoli szykuję się na post dr Dąbrowskiej - jest mnóstwo warzyw,jest ciepło i nie chce się jeść - nic tylko korzystać. Tymczasem zapraszam Was na przepyszną sałatkę,którą często jem w formie obiadu. Pysznie,lekko i smacznie. Doskonale też pasuje na wszelkie imprezy pod chmurką bo dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw wygląda efektownie i kolorowo. Składniki: mały kalafior bądź połowa(...)pomidory puszka groszku duży jogurt grecki tj ok 350 g 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz pęczek koperku Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w lekko posolonej wodzie. Gdy przestygnie podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć,można obrać ze skórki chodź nie jest to konieczne - pokroić
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo lubię oryginalną sałatkę Tabbouleh, która jest przyrządzana na bazie kaszy bulgur, lub też kaszy kuskus. Ostatnio postanowiłam zastąpić kaszę kalafiorem i wyszła przepyszna sałatka, która idealnie się nadaję na upalne, letnie lekkie obiady. Spróbujcie Składniki: – 300g surowego kalafiora – 1 duży pomidor malinowy – 1 pęczek pietruszki (mały) – kilka listków świeżej mięty – sok z cytryny(...)wodą. Następnie zblendować różyczki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i włożyć do miski. Pietruszkę i miętę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski z kalafiorem, przyprawić wg smaku, skropić sokiem z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego Oszukane Tabbouleh, czyli sałatka z kalafiora Oszukane
Smaki Arminedodaje energii, czuję się lekko, radośnie, i ma to swoje odzwierciedlenie w diecie. Po długiej zimie już desperacko tęsknię za nowalijkami i gdy tylko coś wpadnie w moje ręce- niecnie wykorzystuję. Na te najlepsze, które dojrzewają w słonku, jeszcze trochę musimy poczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie(...)także kroimy, dość drobno. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polecam doprawić lekko, odstawić na kilka minut, ponownie spróbować i w razie konieczności doprawić mocniej. Kiełki możecie wmieszać w sałatkę, ja jednak dodałam je w formie ciekawej, jadalnej dekoracji, która mocno podbija rzodkiewkowy charakter. Pychota
PichceniomaniaBrukselka jest cichym bohaterem tego dania. Starta drobno, wymieszana z orzechami i cytryną smakuje pysznie. Choć kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim, na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka(...)resztę stopniowo, stosownie do oczekiwanej konsystencji (czy ma być bardziej kremowa czy zwarta). Ubijaj masę, żeby była dobrze napowietrzona i lekka. Na tym etapie pure jest już gotowe. Krok 2 W czasie, gdy ziemniaki się gotują zrób sałatkę. Umyj brukselki, odrzuć zwiędłe liście. Zetrzyj na tarce o drobnych boczkach, polej olejem, sokiem z cytryny, posól i pieprz. Dodaj posiekane grubo
Niedzielny kucharzSałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest prosta, szybka i z pewnością zachwyci fanów śledzi. Świetnie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Składniki: – 500 g matiasów (Waszych ulubionych; chyba w którymś przepisie wspominałam już
Pociąg Do Kuchnimięsa po przyprawy. Jeśli sądzicie, że trudno z garści ingrediencji wymyślić coś ciekawego, to nie macie racji – Kevin ma mnóstwo wspaniałych przepisów na lekkie, ale energetyczne dania. Taka właśnie jest południowo-zachodnia krewetkowa sałatka: prosta, sycącą i pyszna. Nazwa odwołuje się do tradycji kulinarnych południowych stanów USA, gdzie silne są wpływy kuchni meksykańskie, których filarami są kukurydza i czerwona(...)drogą. Zresztą w tej sałatce chodzi o to, żeby wykorzystać resztki kaszy, która w pojemniku czeka na uśmiech losu w lodówce. Możecie więc użyć każdej kaszy, może oprócz gryczanej palonej, wyrazistej w smaku, która może zdominować resztę składników. Polecamy Wam ten przepis jako prosty i szybki sposób na lekką kolację lub lancz do pracy. Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej
Niedzielny kucharz