wystudzonego sosu, a następnie jogurtem. Na górę wysypać musli - ja użyłam chrupiącej jego wersji, tzw. chrunchy - czy zna ktoś polski odpowiednik tego słowa? :) Taka sałatka smakuje wyśmienicie zarówno jako deser, ale także jako słodkie lekkie śniadanie. Ilości jogurtu czy musli można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Czyż nie wygląda zachęcająco? :) Lubicie owocowe sałatki i desery. Jakie są Wasze ulubione
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami sytuacja wymaga ode mnie zrobienia czegoś bez mięsa. :-) Sałatka: sycąca za sprawą makaronu i zarazem lekka i świeża, bo sporo w niej warzyw. Ma bardzo serowy smak, polecam zostać przy tortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchnizasypujemy usmażonymi wcześniej ziemniakami. Staramy się je równomiernie rozłożyć w masie jajecznej. Patelnię przykrywamy pokrywką, a całość trzymamy na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzamy czy wierzch jest już lekko ścięty. Jeśli jest, tortillę zsuwamy na duży talerz, następnie talerz nakrywamy patelnią i całość odwracamy. Ziemniaki lądują na spodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już(...)dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta
Karo in the Kitchendanie możesz traktować jako obiad lub sałatkę z dodatkiem grillowanych warzyw i kaszy. To lekki posiłek idealny na fit obiad lub przepyszną kolację. A do tego przygotowuje się je bardzo szybko, bezproblemowo i z dostępnych składników. Jestem pewna że wrócisz do tego łososia nie raz Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z kaszą bulgur
nietylkopasta.plDlatego też najlepiej sprawdza się do takich dań jak sushi czy risotto. Ryż długoziarnisty zawiera zazwyczaj mniej skrobi, a po ugotowaniu staje się sypki. Dobrze sprawdza się do sałatek czy zup. Również kolor jest istotny. Najbardziej popularny jest ryż biały, który ma delikatny i mało wyraźny smak. Stosujemy go najczęściej w naszej kuchni. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju(...)również ryż czerwony, czarny czy żółty. Odmiany Jedną z odmian jest ryż basmati. Posiada długie białe lub brązowe ziarna, po ugotowaniu nie skleja się i posiada lekko orzechowy smak. Najlepiej używać go do sałatek czy mięs. Często wykorzystuje się go w daniach indyjskich lub tajskich. Inny rodzaj to tzw. ryż paraboliczny, który po ugotowaniu nie skleja się, jest twardszy
Kuchcik gotujeMiałam smaka na brokuły więc kupiłam i oczywiście zmieszałam pyszną sałatkę. Kolorowa i pożywna a do tego lekka bo bez majonezu, z sosikiem na bazie jogurtu. składniki: ok 300 g makaronu , u mnie penne rigate Lubella 2 nieduże brokuły (po 500 g) 5 jajek 450 g pomidorków cherry sos koperkowy 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego koperku sól,pieprz(...)dobrze osączyć. Ugotowane brokuły podzielić na mniejsze różyczki, pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki, jajka pokroić w ćwiartki. Składniki ułożyć na dużym talerzu lub półmisku, polać sosem koperkowym. Składniki sałatki można też ułożyć w dużej misce jednak ja wolę na talerzu bo sałatka lepiej się prezentuje
Monia miesza i gotujesałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry 4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski(...)była jadalna) 2 szklanki cukru 50 gram ziarenek gorczycy 1/4 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka kurkumy Wszystkie składniki zagotować. Do gotującej się zaprawy dodać odcedzoną lekko cukinię. Całość przegotować. Gorące słoiki napełnić sałatką. Dobrze zakręcić, postawić do górny dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu. (Osobiście gotuję słoiki, kiedy wystygną ok. 2-3 minuty od zagotowania. Wtedy mam pewność
Kuchnia smakówLetnia surówka obiadowa z sałatą i dymką Latem w takie upały jakie mamy obecnie , trudno o lekki i nie męczący posiłek . Surówka obiadowa z sałaty , kilku
Ogrodnik w podróżysałatka z awokado i jajkiem, do przygotowania w kilka chwil. Bardzo uniwersalna i do podania na różne okazje: na imprezę, do zabrania do pracy, na lekką kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam ! Sałatka z awokado i jajkiem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 dojrzałe awokado sok z cytryny 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 garści mieszanki
Kulinarne przygody GatitySałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam… Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól(...)usmażyć na patelni. Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku. Smacznego
Oryginalny smakidealny czas na zmianę lub wzbogacenie naszej diety. Dziś mam dla Was inspirację na wykorzystanie kaszy kuskus w sałatce z awokado i granatem. Sałatka może zastąpić Wasz pełnowartościowy posiłek. Jest lekka, pełna witamin i co najważniejsze, smaczna. Idealnie nadaję się do lunch box. Możecie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Czas przygotowania(...)posiekaną dymkę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki. Na koniec dorzuć pestki słonecznika i ziarna białego sezamu. Dolej oliwy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj. Na końcu sałatkę posyp owocami granatu. Smacznego
kulinarnyJaDziś zapraszam Was na przepis na zdrową sałatkę z kukurydzą, ogórkiem, pomidorkami i zielonym miksem (jarmuż, szpinak i marchewka). Uwielbiam serwować takie sałatki w ramach śniadania
Słodkie okruszkibyło zakazane przy obecnych temperaturach. Polecamy raczej całą sprawę rozpatrzeć na zimno i oprzeć się na chłodnej kalkulacji, że warto zjeść coś lekkiego i zdrowego Menu na tydzień wygląda następująco (przepisy będziemy dodawać codziennie): Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek(...)gotowanie, smażenie, pieczenia mięsa w takim ukropie o ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę. Mamy natomiast chęć na warzywa, dania lekkie, ale pożywne. Tym razem nie gotowaliśmy w niedzielę, bo wszystkie dania będziemy robić na świeżo: sałatki rano, chłodniki dzień wcześniej, bo dłuższy pobyt w lodówce tylko im pomaga. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień: Dania bez gotowania na upały pochodzi
Niedzielny kucharzPrzepis autorski (mój). Sałatkę wymyśliłam "na poczekaniu". Chciałam zrobić jakąś lekką, a jednocześnie sytą i koniecznie - z makaronem. Wyszła przeeepyszna i chwilę po jej przygotowaniu musiałam już myć dość sporą miskę. Makaron gryczany rewelacyjnie się sprawdził i jeżeli go nie próbowaliście - koniecznie to zmieńcie. Na stronie Bio-Fabjańscy możecie znaleźć duży wybór rodzai i kształtów - zdrowych i smacznych makaronów(...)ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. W dużej misce umieścić mix sałat, makaron i resztę składników. Całość połączyć z jogurtem i doprawić o smaku. Gotową sałatkę - przed spożyciem najlepiej schłodzić w lodówce
Di gotujeOstatnio w mojej kuchni królują sałatki . Dzieje się tak i ze względu na pogodę- jak nadchodzi wiosna to mam ochotę na bardziej lekką kuchnie, jak i ze względu na chęć odchudzenia mojej kuchni. Sałatki bardzo chętnie robię je na śniadania lub na kolację. Pomagają mi przetrwać trudne chwile w odchudzaniu. Najważniejsze, że wypełniają żołądek nie mając dużo kalorii. Bez żadnych
Pobite gary Barbary