lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:135/588)

Szybka sałatka z makaronem, papryką i szynką 280

Dziś przepis na prostą sałatkę z makaronem, wędliną, sałatą i papryką. Do tego bardzo szybka  do zrobienia, zajmie tylko tyle czasu co ugotowanie makaronu. Do sałatki dodałam jogurt  naturalny, by była lekka, ale śmiało możecie dodać majonez, też będzie pysznie, polecam. Składniki: 250 g makaronu 250g szynki 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z rzodkiewką i selerem naciowym 145

Kukurydzę osączyć, rzodkiewkę, jajka i seler naciowy pokroić w kostkę Składniki połączyć, dodać majonez i drobno pokrojony koper, dokładnie wymieszać Posypać lekko solą tuż przed podaniem.                      Moją sałatkę przygotowałam bez  jajek

Proste Potrawy
Mizeria 157

Najlepsza klasyczna mizeria, którą chyba każdy z Was zna, czyli sałatka ze świeżych ogórków. Pyszna i lekka, bo na jogurcie naturalnym, choć tą ze śmietaną nie pogardzimy (taką zajadałam się od najmłodszych lat). Dziś robię raz tak raz tak, szczególnie latem wybieram jogurt, jest lekko, tak jak lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać

Zasmakuj Kuchni
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 143

gronie znajomych, najlepiej smakuje schłodzony do 10-12stC, a swoją świeżością przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Cydr pasuje do wielu potraw na bazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych

Obiad gotowy
Sałatka śledziowa z groszkiem i ziemniakami 326

stole. A i później, na spotkaniach rodzinnych schodzi jak ciepłe bułeczki.  W wykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas 2 niewielkie

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami 131

przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki, tj. porcja dla 2 - 3 osób. Sos należy dodać do sałatki przed samym podaniem. Do sałatki najlepiej użyć musztardy o delikatnym, lekko słodkim smaku np. miodowej. W ostateczności może być także sarepska. Chili można zastąpić ostrą papryką w proszku. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Soczysta sałatka z mozzarellą, pomidorami i chrupiącymi grzankami 149

Pomysł na sałatkę do przygotowania w parę chwil, lekką oraz soczystą i pomimo wykorzystania tylko 4 głównych składników tworzy wykwintną i smaczną kompozycję. Jej kluczowymi składnikami są jedynie: pomidory, mozzarella, kilka oliwek oraz- najważniejsze-czosnkowe grzanki z pieczywa (najlepiej czerstwego), które dodają wyrazistego charakteru. Dopełnieniem smaku jest winegret z dodatkiem suszonego oregano i... jest prosto i pysznie! 😋 2 porcje: * pomidory

Kraina Miodem Płynąca
Tarta bez spodu z kurczakiem i szparagami – niskowęglowodanowy, białkowy posiłek. 148

spód możecie znaleźć tutaj. Jednak wiele osób musi uważać na to ile węglowodanów spożywają z każdym posiłkiem. Tarta nieskowęglowodanowa, bardzo delikatna i smaczna. Z odrobiną czosnku, lekko pikantna idealna do podania z sałatką. Jest to również dobry pomysł na lunch do pracy, trzeba ją tylko przygotować dzień wcześniej. Składniki: pierś z kurczaka (200g) ricotta (200g) 3 jajka cebula 2 ząbki

wysmienity
ZAPIEKANKA KEBAB - HOLENDERSKI + FILMIK 194

kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut.  Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy po wierzchu resztą sosu czosnkowego i ketchupem. Podajemy od razy jeszcze ciepłą.  Zapiekanka jest pyszna, smakuje jak kubełek z kebaba, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Rustykalna tarta z botwinką 102

pewno coś z niej wymyślę. Tym  razem liście i łodygi do tarty, a buraczki na hummus, okazało się, że połączenie doskonałe. Do dania pasuje również sałatka z młodej kapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy.    Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie

Słodki Kompromis
Sałatka jajeczna z rzodkiewką 108

Moja kuchnia latem jest lekka, szybka i prawie dietetyczna. Królują sałatki, jarskie dania z sezonowych warzyw i dużo zieleniny. Czasem pojawi się jakiś kotlet… Ta sałatka jest szybka i sycąca, znakomicie zastępuje obiad w ciepły letni dzień. Składniki: • 1 sałata masłowa • 4 jajka • 2 pęczki rzodkiewek • pęczek szczypiorku • garść kiełków z czerwonej rzodkiewki

To co kocham
Sałatka z cykorią, jabłkiem, niebieskim serem i orzechami 226

SAŁATKA Z CYKORIĄ, JABŁKIEM, NIEBIESKIM SEREM I ORZECHAMI idealnie pasuje... Artykuł Sałatka z cykorią, jabłkiem, niebieskim serem i orzechami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 151

dzień i kolejne 5 dni  - zaczynamy od szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne

Posadzone i zjedzone
SAŁATKA Z TUŃCZYKA 112

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, ale nie te nafaszerowane sklepowym majonezem, czy ketchupem. Najlepiej z domowym sosem, na świeżo, lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się!  Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina  ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi  Sos 1 łyżka musztardy klasycznej

Kukuleczki
Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową 120

reguły jeśli paruję fasolkę i bób robię to z  większej ilości i wtedy mogę te warzywa wykorzystać następnego dnia do innych dań, na przykład do sałatki  lub do przygotowania szybkiego i lekkiego obiadu.   Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 50 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze 250 g bobu

Kulinarne przygody Gatity