pieca wydaje się szalony. Być może stąd jest nazwa: Mad Dog. Przepis pochodzi z repertuaru Jamiego Oliviera, jest mocno pokręcony, ale efekt jest naprawdę pyszny. Sałatka jest chrupiąca, a zarazem miękka, lekko pikantna, soczysta i bogata w mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia, jak awokado, pestki dynii, nasiona słonecznika oraz rukola. Zobacz przepis Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem Jedno(...)całą tablicę Mendelejewa są paskudne i szkodliwe! Ostatnim elementem układanki z menu na ten tydzień był makaron. Wystarczyło poskładać elementy i pięć lanczy gotowe! Na świeżo zjemy poniedziałkową sałatkę. Na wtorek mamy gotową bazę z cieciorki, do której wieczorem ugotujemy makaron. Pozostałe danie zostały zamrożone. Wszystkie, łącznie z pizzą, świetnie się do tego nadają. Zobaczcie jakich składników użyliśmy do menu
Niedzielny kucharzswoimi przeżyciami z przygód kulinarnych. Co więcej - mogę tu pisać o swoich fanaberiach smakowych. Jak mi to wszystko wyjdzie – to okaże się wkrótce! Dziś lekko i przyjemnie, jak lubię najbardziej. Sałatka z wątróbkami z dorsza 1 puszka wątróbek z dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur prażone pestki słonecznika
Sajkofanka smakuZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu
Smaczna PyzaSałatka z kozim serem i morelami, kaszą gryczaną, prażonym słonecznikiem i nutą chili. Lekko pikantna, orzechowa, lekko słodka i charakterystycznym posmakiem koziego sera. Bardzo smaczna! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KOZIM SEREM I MORELAMI Składniki na sałatkę z kozim serem i morelami: 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100g koziego sera 1/2 szkl kukurydzy konserwowej 1 puszka fasoli białej 1 jabłko
Dorota SmakujeKlasyczna sałatka grecka wymaga podania jej z czymś sytym, zwykle jest to bagietka lub grzanka. Tu mamy makaron...i nic więcej już nie potrzeba. Sałatka taka świetnie sprawdza się zarówno na kolację, jak i na lekki obiad. Śmiało możecie ją też zabrać do swojego lunch boxa. PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ "PO GRECKU" Składniki: 100 g makaronu świdry Lubella
kolorowotorcikowoesencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania(...)pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli. Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę, oprószamy pestkami dyni i serwujemy niezapowiedzianym gościom :) Smacznego
Symfonia SmakówDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić(...)Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni
Chilli Czosnek i Oliwakolorów. Rzodkiewka smakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie. Sałatka z rzodkiewki i awokado z dodatkiem prażonego słonecznika Składniki : 1 szklanka rukoli albo roszponki 1 duże miękkie awokado 1 pęczek rzodkiewki(...)kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. 3 łyżki oliwy 4 łyżki podprażonego słonecznika sól, pieprz do smaku Wykonanie: Dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, rukolę albo roszponkę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Całość polewamy sosem z oliwy i musztardy a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego ! Autor: Mama
Moja Mama Gotujefasolki, ponieważ pesto jest słone. Jeśli po wymieszaniu fasolki i zielonego pesto będziecie potrzebowali dosolić całość to śmiało. Ten przepis to idealny zielony dodatek do obiadu, sałatka na imprezę w ogrodzie lub lekki obiad do pracy zapakowany do pudełka. A żeby go zrobić potrzebujecie 20 minut. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasolka szparagowa
wiecejwarzyw.pldodatkiem ogromnej ilości masła i bułeczki. Do dziś pamiętam ten smak. W tym przepisie kalafior będzie królował jako zdecydowanie zdrowsza wersja tego sprzed kilkunastu lat. Sałatka sprawdzi się idealnie jako przekąska, lekka kolacja lub dodatek do grilla. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję , bo znika w kilka minut. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: kalafior
wiecejwarzyw.plSzybka, prosta i sycąca sałatka. Rewelacyjna pod każdym względem. Jest lekka i orzeźwiająca zarazem. Elegancko wygląda na talerzu. Dobrze smakuje nawet kilka godzin po przygotowaniu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub jako piknikowa przekąska. Mięta robi swoje, odświeża całość niesamowicie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki
cool and mintyprzejdźmy do tego co najważniejsze. Głównymi składnikami pasztetu warzywnego jest ugotowana ciecierzyca, marchewka i jajka. Resztę załatwiają aromatyczne przyprawy. Pasztet wychodzi kremowy, gładki, wyrazisty w smaku, lekko orientalny. Idealny na kanapki, do sałatki lub jako przekąska. Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na bezmięsne pasztety: Pasztet z cukinii i ciecierzycy Pasztet z czerwonej soczewicy Pasztet z ciecierzycą
HealthyCreationsLubię kiełki rzodkiewki, słonecznika, lucerny, kozieradki, brokułu, fasolki mung, soczewicy, cieciorki. Tym razem czas na kiełki groszku zielonego, którego delikatne pędy i pierwsze listki mają ciekawy, lekko słodki smak – nadają się do sałatek, kanapek, ale także do koktajli. PRZEPIS NA KOKTAJL Z KIEŁKAMI GROSZKU Składniki na koktajl z kiełkami groszku: garść kiełków groszku zielonego 1 kiwi 1 małe jabłko
Dorota Smakujerazem propozycja sałatki, która sama w sobie jest lekką kolacją lub obiadem do pracy. Po takim posiłku zapewniam, że nie będziecie ociężali. Potrzebujemy
Tylko pyszniePrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the Kitchen