Jajka ugotować na twardo i z ogórkami pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg gustu). Wszystkie składniki wymieszać oraz połączyć z majonezem i jogurtem. Sałatkę doprawić do smaku. Najlepiej smakuje lekko schłodzona
Di gotujerozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do jajek i delikatnie zagotowujemy. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem , wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i sałatką . Sos nie jest mdły ma lekko ostrawy smak . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Lekko pikantna, o wyraźnym smaku. Świetna na imprezy. Składniki: 1 szklanka makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMarynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. Składniki na dwa słoiczki: około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki) 500 ml wody 65 ml octu spirytusowego 10% 70 g cukru 3/4 łyżki soli łyża oleju łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio rozsmakowałam się w suszonych pomidorach, które dodaję do wielu potraw. Dzisiaj wylądowały w sałatce z z kuskusem oraz awokado. Lekko, zdrowo i aromatycznie. W końcu jesień musi być kolorowa;) Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 7-8 sztuk suszonych pomidorów 1 awokado sól, pieprz, ostra papryka, trochę soku z cytryny pietruszka 3 łyżeczki oleju w którym były
My simple kitchenLekko zjeść też lubię, nie myście, że tylko słodkie i słodkie i słodkie ! Lekko i szybko, bo tak najwygodniej. Sałatkę wyczarowuje się w kilka chwil, dlatego ja lubię sałatki. Zdrowe, smaczne i co najważniejsze - kolorowe. Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z dziwnie brzmiącym słowem - quinoa. Quinoa, inaczej komosa ryżowa to takie niby-zboże, ale nie zboże. Zawiera
kolorowotorcikowoSałatka dość pospolita i typowo wiosenna. Bardzo lubię listki młodej botwinki , mają lekko słodkawy smak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek lub zup. Składniki na 2 porcje 1 cukinia 4-5 szparagów 1 czerwona cebula 1 pęczek natki botwiny ( listki muszą być młode) koperek kilka gałązek szczypior gruby sól pieprz do smaku 1 łyżeczka
Eli GotowaniePomidory z mozzarellą i oliwkami Gotowe pomidory z mozzarellą Składniki Danie dla czterech osób 4 pomidory 1 kulka mozzarelli Garść oliwek Bazylia Szczypior Oliwa extra vergine
Miód i pieprzJ armuż z kaszą kuskus O tym ze jarmuż jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i minerałów wiedzą chyba wszyscy, połączenie go z kuskusem i
Miód i pieprzWitam się po dłużej świątecznej nieobecności :) Dzisiaj proponuje Wam wiosenne kolory i smaki. Jest to propozycja na lekki lunch bądź dodatek do mięsa. Sałatka jest bogata w błonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka
Moja Galeria SmakuWiosna coraz bliżej i zaczynamy już tęsknić za delikatnymi, lekkimi potrawami, więc postanowiłam zrobić tę sałatkę. Robimy ją zazwyczaj na letnie imprezy na wolnym powietrzu, ale idealnie sprawdza się na kolację lub śniadanie. Jest pyszna, chociaż "odchudzona". Podstawą jest ryż, do tego chuda polędwica drobiowa i chrupiący ogórek, wszystko to skąpane w delikatnym sosie na bazie jogurtu naturalnego. Jest
Rozpustne gotowaniePomysł ma zdrową, pożywną i pyszną sałatkę, która znajdzie zastosowanie zarówno jako lekkie danie obiadowe, wzmacniające drugie śniadanie czy też pełnowartościowa kolacja. Potrawa dzięki swej uniwersalności może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. W mojej wersji kasza jaglana idealnie pasuje do pomidorów z mozzarellą i jarmużem, a dopełnieniem jest tu dodatek fasolki szparagowej
Milion SmakówLekka salatka z salaty lodowej Witam moi drodzy czytelnicy :) Dzis pokaze Wam kochani przepis na smaczna salatke, ktora robie bardzo czesto na sniadanie, kolacje
PychaDaniawięc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić również samo, ważne jest dobre towarzystwo. Kalifornijskie
królestwo garówTaki lekki twarożek z sera koziego, w sam raz na świąteczne przejedzenie. W końcu biednemu żołądkowi należy się trochę odpoczynku. Twarożek z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i
W kuchennym oknie Ewy