Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską jest bardzo pożywna i jednocześnie dość lekka. Świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy albo lunch do pracy. [embed]https://youtu.be/Y3J3TNddny8[/embed] Składniki na sałatkę makaronową z kurczakiem i kapustą pekińską (duża miska): 250 g makaronu wstążki (albo inny ulubiony niezbyt drobny pół główki kapusty pekińskiej (około 0,5 kg) puszka kukurydzy
e-PrzepisyKulinarneużyłam. Idealne połączenie smaków uzyskamy wtedy, gdy dodamy dressing na bazie octu balsamicznego i miodu. Słodko kwaśny smak, który znakomicie pasuje do słodkich owoców i lekko pikantnej rokietki siewnej. Zdecydowanie bardziej wolę używać do sałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się ona znacząco na tle innych
Sajkofanka smakuSałatka z ananasa, krewetek i szynki jest smaczna, lekka i efektowna. Można ja przygotować na lekki posiłek lub przekąskę. Cieszy oczy i podniebienie, polecam. SKŁADNIKI : 1 dojrzały ananas garść szpinaku lub innej sałaty 50 - 100 g krewetek 100 g sera fety kilka pomidorków koktajlowych garść jagód i oliwek 100 g szynki wędzonej kilka plastrów cebuli czerwonej(...)pokrojoną szynką, fetą, oliwkami, pomidorkami i cebulą. Do soku dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną natką, sól, pieprz, musztardę, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie sos winegret. Połówki ananasa napełniamy sałatką, dekorujemy krewetkami, polewamy sosem i podajemy, resztę sałatki przekładamy do miski i przed podaniem polewamy winegretem. Sałatka jest bardzo smaczna
Kulinarne Fantazje Mariolisłońcem warzyw, że nie jest to takie trudne. Dzisiejsza propozycja, myślę że nie tylko dobrze sprawi się w towarzystwie grillowanego mięsa, ale również jako lekka kolacja, czy przekąska. Teraz wystarczy wymieszać z jogurtem i sałatka gotowa! SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lodowej 2 dojrzałe pomidory 3 -4 ogórki gruntowe 1/2 papryki żółtej pęczek rzodkiewki pęczek szczypioru 2-3 jajka ugotowane
Kuchnia Beatyziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania :) Sałatka przed wymieszaniem Składniki : 4 podłużne buraki 4 jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1 cebula 3 - 4 kiszone ogórki
Gosia gotujepolane sosem jogurtowo-majonezowym o wyraźnym cytrynowym posmaku. Jako dodatek podałam chipsy parmezanowe, ale nie jest to konieczne. Niby proste, a wyszło bardzo fajnie, bardzo lekko, bardzo warzywnie. A jeśli spodobała Wam się ta sałatka, odsyłam Was również do TEJ , bardzo podobnej i „chrupiącej” sałatki:) 1 duży pęczek rzodkiewek 1 rzepa 1 sałata rzymska 2-3 garści roszponki(...)majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Aby wykonać krążki parmezanowe, należy starty drobno ser uformować na blaszce do pieczenia w kopczyk, lekko go spłaszczyć i włożyć na około 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Smaki Na Talerzusoczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację. Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony(...)dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingodcedzamy. Umytego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki, przekładamy go na sito, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut, do odcieknięcia. Konserwę trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, mieszamy. Gotowe;) Uwagi: Ja sałatkę przygotowałam jak w przepisie(...)dość miękką konsystencję (napęczniały makaron oraz ogórek i mielonka starte na tarce). Mi brakowało czegoś do pochrupania. Myślę, że sałatka mogłaby być lepsza gdyby najpierw przygotować sos i wymieszać go z makaronem, tak by pozostał on choć odrobinę twardawy i lekko chrupiący – rzecz gustu. Mielonki też warto nie dodawać więcej niż jest to określone w przepisie. Co do reszty
Smaki Na TalerzuSałatka z rukolą i szynką parmeńską będzie doskonała, jako lekka kolacja. Idealnie będzie pasować do lekkiego wina wypitego we dwoje Dla niektórych z Was połączenie szynki parmeńskiej, parmezanu oraz suszonych pomidorów może być zbyt intensywne, bowiem wszystkie składniki mają dość wyraziste smaki. Ja natomiast takie połączenia lubię. Jeżeli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie je zastąpić pomidorkami koktajlowymi
Kuchnia BazyliiBardzo lubię brokuły ale muszą być lekko twardawe i chrupiące,a takie najlepiej smakują w sałatce w towarzystwie jajek i pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki
Kolorowa kuchnia Elkicebulę w drobną kostkę. Czosnek szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pesto, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószamy solą. Na patelni lekko prażymy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy nimi sałatkę
Qchnia po prostuolej migdałowy. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że jest warty swojej ceny. Ze względu na aromat jego powszechnym zastosowaniem jest produkcja marcepanu. W kuchni olej migdałowy dobrze komponuje się ze sałatkami, surowymi warzywami czy jako dodatek do marynat. Nie zaleca się raczej przetwarzać oleju migdałowego na ciepło. To jednak nie koniec jego ciekawych zastosowań. Otóż z ciepłej Italii na resztę świata(...)lodówce, z dala od promieni słonecznych, przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Bez trudu znajdziesz wykorzystanie dla tego zdrowego produktu. Olej lniany ma lekko orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką(...)miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej: Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki
Uwaga Babcia GotujeSuper kolorowa sałatka z ciecierzycy z fetą oraz ze świeżymi pomidorkami i szpinakiem. Zrobisz ją dosłownie w 20 minut. A do tego sałatka z ciecierzycą jest nie tylko piękna, ale i pyszna i zdrowa. - lekka, zdrowa i bez mięsa - super na lunch oraz na kolację - z ciecierzycy z puszki - błyskawicznie się ją robi Jeśli lubisz sałatki z fetą
AniaGotuje.plukładać na sałatce. Sok grejpfrutowy wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru. Polać sosem sałatkę i podawać od razu
Kulinarne Inspiracje