lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:154/588)

Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym 193

jego przekrojeniu wylewa się żółtko to jestem w siódmym niebie. Jajko poszetowe stanowi sos do sałatki. Dodatkowo przyrządziłam sos z musztardy. Sałatka z łososiem świetnie pasuje z sosem Cezar . Sałatka z łososiem Składniki: 1 porcja 150 g smażonego łososia 1 kromka chleba kilka liści rzymskiej sałaty 8 pomidorków koktajlowych 1 jajko 1 małe awokado 3 łyżki oliwy + 1 łyżka(...)ułóż porozrywane liście sałaty następnie kawałki łososia, pomidorki, awokado i koper. W małym rondelku zagotuj lekko osoloną wodę z łyżką octu. Zmniejsz temperaturę. Zakręć łyżką wodę i wlej jajko. Mieszaj delikatnie tak aby białko ładnie otoczyło żółtko. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i ułóż na sałatce. Do małego słoiczka wlej oliwę,sok z cytryny i dodaj musztardę. Posól i popieprz. Zakręć

codojedzenia
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 210

polędwicy piersi indyka, wykorzystuję pesto (które zawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego(...)lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce pesto z bazylii, położyć po plasterku mozzarelli i zawinąć w roladki. Przełożyć do pojemnika naczynia do parowania. Kaszę pęczak wsypać do plastikowego pojemnika do parowania, dodać szczyptę soli i zalać wrzątkiem ( proporcja 3:1 ). Kaszę i roladki przykryć i parować 30 minut. W tym czasie przygotować sałatkę

Dietolog
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 209

pieprz - do smaku Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Nie trzeba ich wcześniej moczyć, oddadzą akurat odpowiednią ilość soli do sałatki . Ziemniaki wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą. Wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować na półtwardo ok 20 minut. Odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę(...)skórki i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę wyszorować szczoteczką i pozbawić korzonków oraz liści. Pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półtalarki.  W oddzielnym naczynku przygotować sos do sałatki. Majonez kremowy FOLWARK wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić pieprzem do smaku - nie solić! śledź doda tu wystarczająco dużo soli . Do dużej miski wrzucić pokrojonego śledzia i warzywa. Zalać całość sosem

Grunt to przepis!
Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem 140

ładna? Sałatka caprese popularność zdobyła dopiero po II wojnie. Podobno egipski król Faruk zażyczył sobie podczas upalnego popołudnia dania lekkiego, a pożywnego. Kucharz podał mu caprese. I to podobno było wielkie wejście prostej sałatki na stoły bogatych i mniej zamożnych, która, podobnie jak pizza Margherita (również odwołuje się do włoskich barw) o panzanella (tu element narodowy również występuje), stała się

Niedzielny kucharz
Sałatka z Awokado i Serem Feta 164

serem feta i ogórkami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i może zastąpić samodzielny posiłek. Idealnie nadaje się na kolację lub lekki obiad a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z awokado będziemy potrzebować: 500 g pomidorków koktajlowych 2 ogórki sałatkowe 2 awokado około 200 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórkowa sałatka na zimę 233

przekładamy do miski i dodajemy do nich wszystkie pozostałe elementy z listy składników . Mieszamy rękami dokładnie przez około minutkę – dwie , aż sałatka zacznie puszczać sok . Odstawiamy na całą noc . Drugiego dnia układamy wszystko w słoiczki, lekko ugniatając , zalewamy sokiem , który utworzył się podczas nocnego leżakowania . zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut . Post Ogórkowa sałatka na zimę pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ DLA WEGAN 165

Przepis na sałatkę z komosą ryżową znaną również jako quinoa, która jest  bardzo zdrowa zawiera dużo białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin, ma lekko orzechowy smak, można ją jeść również z owocami stanowi pożywne śniadanie. Wegańska sałatka z dodatkiem awokado, marynowanego tofu, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak. Składniki:  1/2 szklanki komosy ryżowej  1 awokado garść świeżego szpinaku

Kukuleczki
Musztardowiec 205

Liściaste i pikantne warzywo o lekkim musztardowym smaku jakim jest musztardowiec to wspaniały dodatek do wielu dań - sałatek, zup, past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego!    Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest(...)SMAK MUSZTARDOWCA I JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy smak - delikatny musztardowy, lekko pikantny smak. Liście i pędy musztardowca znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zapiekać, dusić, smażyć, robić z nich pasty jak i różne inne dodatki do sałatek. Doskonale pasują do zup, twarogu i mozzarelli. Przed spożyciem liście musztardowca należy opłukać w wodzie, następnie

Gotuję Testuję
„Reszteczka „sałatka z zielonych pomidorów 248

cukier , mieszamy i odstawiamy na 4 godziny . Po tym czasie , jak wydzieli się sok , a warzywa zmiękną dodajemy ocet , olej, gorczycę i pozostawiamy sałatkę w misce na noc . Drugiego dnia , dodajemy pieprz , mieszamy i przekładamy , lekko ugniatając, do wyparzonych słoików wraz z zalewą . Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Wyjmujemy z wrzątku , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Sałatka przechowuje

Ogrodnik w podróży
Sałatka z ryżem 249

Sałatka z ryżem Szybka, pyszna i kolorowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako pożywna kolacja czy lunch w pracy. Często używam w kuchni ryżu jaśminowego ponieważ moim zdaniem jest on najsmaczniejszy z dostępnych gatunków ryżu. Polecam spróbować     Składniki: 1/2 szklanki ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 2 jajka 15 dkg szynki 1 gruntowy ogórek(...)czerwonej) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku   *** Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, studzimy *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek

Blog z Apetytem
Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami 513

się tylko z 3 składników. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci i od razu podbiła moje serce :) Uwielbiam brokuły, a prażone migdały nadają lekkiej chrupkości. Idealna na drugie śniadanie albo jako dodatek do obiadu. SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki: - 1 brokuł - pół kostki sera typu feta (około 140 gram) - garść płatków migdałowych Brokuła podzielić na różyczki

Zgrabne Gotowanie
Sałatka z pieczonych na oleju rzepakowym warzyw z jajkiem sadzonym 163

pomysł wydaje się na tyle ciekawy, że będę nie raz wracać do tego smaku.  Tak było z tą sałatką. Miałam ochotę na sałatkę, ale pożywną, która zastąpiłaby cały obiad. Jednocześnie miała pozostać lekka i najlepiej, żeby była na ciepło. Czy nie za dużo chciałam?;) Mając w lodówce cukinię, paprykę, pęczek rzodkiewek* wpadłam na pomysł upieczenia warzyw w piekarniku

Obiad gotowy
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 192

limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę. Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre(...)wino ? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :) ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK I BLOGERÓW : PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl UCZESTNICY : AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com ALINA www.ala-piecze.blogspot.com ANNA www.cafeamaretto.blogspot.com www.aronia-wiemcojem.blogspot.com BEATA www.staregary.blogspot.com EWA www.ewakuchennie.blogspot.com GOSIA www.daylicooking.pl IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com JUSTYNA www.tysiagotuje.pl JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspot.com KASIA www.bakeandtaste.blogspot.com MAGDA

mojewypiekiinietylko
Tarte buraczki z porem 525

Tarte buraczki z porem Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny zdrowy dodatek do obiadu. Moja rodzina bardzo lubi wszelkie surówki z buraczkami, dlatego tak często

Słodkie okruszki