wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę z orzechami laskowymi, grana padano, bukietem sałat w miodowym i lekkim dressingu. Orzechy laskowe przed podaniem najlepiej uprażyć na suchej patelni, dla wydobycia smaku. Zamiast laskowych można użyć orzechów włoskich lub migdałów, które doskonale
Moja smaczna kuchniasałatkę często przygotowuję z okazji świąt czy urodzin któregoś z domowników. Sałatka sama w sobie ma bardzo delikatny, i za sprawą ananasa, lekko słodkawy smak. Dlatego dodatek szczypiorku delikatnie go wyostrza. Jeśli chcecie aby była bardziej wyrazista możecie zamiast szczypiorku dodać pokrojonego w półplasterki pora. Gwarantuję, że będzie równie pyszna! Jeśli przygotowujecie sałatkę na imprezę z większą ilością osób
Smakołyki Asitakie sałatki chętnie sięgam o każdej porze dnia, szczególnie wiosną i latem. Są lekkie i mogę do nich dodać warzywa, które pięknie pachną słońcem i smakują jak powinny. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a efekt jest smaczny, zdrowy i zaspokaja głód. Możecie polać ją oliwą z oliwek, olejem lnianym bądź domowym winegretem. Propozycja śniadania, podwieczorka lub kolacji. Zabierzcie(...)takiej sałatki możecie dodać świeżego ogórka lub paprykę, przyprawić ziołami. Sałatka jest z dodatkiem pestek dyni, możecie zamiennie dodać sezam, pestki słonecznika, a nawet suszone owoce. Smacznego:) Składniki: dwie spore garści mixu sałat kilka koktajlowych pomidorków 1 nieduża cebula kilka łyżek twarogu półtłustego 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni pestek dyni sól, pieprz, mielona ostra papryka, oregano kilka kropel
Zasmakuj Kuchnikiszony małe opakowanie groszku małe opakowanie kukurydzy ok. 400 ml majonezu łyżeczka musztardy 1,5 jabłka sól, pieprz Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce. Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę
Słodka Stronaprodukty smakują naprawdę wyśmienicie!) znane głównie z imprezowej sałatki- z dodatkiem majonezu. Ja jednak zdecydowanie wolę lżejszą wersję tej sałatki, podaną z soczystą zieleniną, skropioną prostym i klasycznym dressingiem na bazie miodu oraz musztardy. Z powodzeniem można zjeść ją na lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad czy treściwą kolację, chociaż jestem pewna, że podana na imprezie- zamiast tradycyjnej majonezowej- też(...)miód- 1 łyżeczka * musztarda- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Piersi z kurczaka zamarynować w ulubionych przyprawach minimum 30 minut przed grillowaniem, a następnie zgrillować na patelni. Ananasa pokroić w plastry, również zgrillować. W międzyczasie ugotować ryż i lekko podprażyć słonecznik (na suchej patelni). Na półmisku wyłożyć składniki. Dressing miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki dokładnie
Kraina Miodem PłynącaPiękna wiosenna sałatka. I bardzo smaczna. Fioletowe ziemniaki może nie różnią się mocno smakiem od tradycyjnych, ale są niezwykle dekoracyjne. Do zrobienia sosu użyłam oleju Kujawskiego cytryna i bazylia. Pasował idealnie! Można go oczywiście zastąpić dobrą oliwą, ale jeżeli spotkacie ten olej w sklepie, koniecznie kupcie mała butelkę, warto spróbować. składniki 250 g szparagów zielonych 4 fioletowe ziemniaki 1 dojrzałe(...)składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy olej i ocet , dodajemy pozostałe składniki, zakręcamy i potrząsamy do dokładnego wymieszania. Wszystkie składniki sałatki (szparagi, ziemniaki, szczypior, awokado, słonecznik) ułożyć w misce. Polać sosem, lekko wymieszać, przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego
Stare Garygoudę, która charakteryzuje się śmietankowym smakiem i dość wyrazistym zapachem ten gatunek sera uchodzi za jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. W sałatkach chętnie także wykorzystuję ser morski, który wyróżnia ciekawy pikantny smak lub lekko orzechowy, łagodny ser edamski. Wymienione sery - to sery typu holenderskiego. Natomiast na kanapkach świetnie sprawdza się aldamer, to ser typu szwajcarskiego cechujący się delikatnym(...)Szczypiorek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. W misce układamy posiekane jaja, solimy i pieprzymy je lekko, smarujemy cienką warstwą majonezu. Na jakach układamy rzodkiewki, a na rzodkiewkach szczypiorek, ponownie solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem, który posypujemy warstwą startego żółtego sera. Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi kilka godzin i się przegryzie
Cynamonowe szczęścieznalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili kelnerzy z pełnymi talerzami z kuchni... ;) Na sałatkę nicejską przyszła więc pora w domu. Przeczytałam właśnie lekką i przyjemną książkę pt. "Sekrety francuskiej kuchareczki" , w której oprócz przygód młodej dziennikarki, która wyjeżdża do Australii jako korespondentka, znaleźć można ponad 20 przepisów na dania(...)gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana
bistro mamaJuż po ugotowaniu i spróbowaniu wiedziałam, że ten makaron na stałe zagości na mojej półce. Wraz z kilkoma prostymi składnikami stworzyłam pyszną i szybką sałatkę. Spróbujcie. Smak i prostota, a do tego pyszne i lekkie składniki. No cóż... tylko jeść :) Składniki: około 200 g makaronu pióra orkiszowe Makarony Polskie 1/2 zielonego ogórka 1/2 żółtej papryki 1 czubata łyżka poszatkowanej zielonej
Słodkie okruszkiJeśli upał to oczywiście chłodniki – tutaj znajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków z musztardowo-miodowym dresigiem Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy(...)domu. Zobacz przepis Środa: Soba salad Makaron soba ma dość pospolity wygląd, kiedy jest nieugotowany. Ugotowany zmienia się nie do poznania: jest pachnący, jędrny, choć elastyczny. Tu stanowi bazę sałatki wyładowanej warzywami. Czwartek: Smażony ser z botwinką i buraczkami Klasyczne połączenie Rzeczą powszechnie wiadomą jest, że ser uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka
Niedzielny kucharzSałatka owocowa to ulubiona sałatka moich dzieci. Znika bardzo szybko co mnie ogromnie cieszy, każde dziecko wyjada inny, ulubiony owoc. Jest pyszna, lekka, orzeźwiająca, nie potrzeba zbyt dużo czasu by ją przyrządzić. Bardzo lubimy zaserwować sobie taką sałatkę zwłaszcza po jakimś obfitym obiedzie, znakomicie zastępuje deser i co najważniejsze - ma wiele witamin! Na pewno ją próbowaliście w wielu wariacjach, dziś
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWiosnę kocham za takie właśnie obiady. Kilka prostych składników połączonych razem – ugotowanych, grillowanych, świeżych – wyrazisty sos, jajko z płynnym żółtkiem spajające całość. Sałatka na obiad lub
Karo in the Kitchengrzankami. Sałatka idealna do obiadu jak i do grilla. Uwielbiam szparagi, więc połączenie je pomidorami i cebulką to strzał w dziesiątkę. Do poniższej sałatki warto dodać domowe grzanki, ponieważ dzięki nim danie jest lekko chrupiące. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 czerwona cebula 250 g małych pomidorów domowe grzanki (ilość wg gustu) sól, pieprz sok z ½ cytryny(...)wrzącej, osolonej wodzie. Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Szparagi pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej, sok z cytryny
Ugotowaćstrony a następnie odkładamy na deskę aby mięso było soczyste. Sos: myjemy zioła i kroimy drobno. Majonez mieszamy z jogurtem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Lekko przestudzone mięso kroimy w grube plastry i układamy na sałatce. Polewamy sosem ziołowym
słodkie i nie tylko historie kulinarneBardzo lubię sałatkę hawajską, c zęsto gości na naszym stole. Jest lekka, soczysta a jej przygotowanie zajmuje 5 minut. Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka ananasa - ja kupuję krojonego - mniej pracy, 1 puszka kukurydzy, 6 jajek ugotowanych na twardo, k awałek pora (jasna część), 1 50 g szynki lub kiełbasy szynkowej(...)pół, a następnie w cienkie półplasterki, jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. D odać do miski. W ędlinę również pokroić w kostkę i dodać do sałatki. W szystkie składniki wymieszać z 3 łyżkami majonezu, solą i pieprzem. I gotowe, 5 minut i można rozkoszować się fantastycznym smakiem sałatki. Można też ułożyć składniki warstwami
Moja kraina smaków