Makaronowa sałatka z kurczakiem w towarzystwie chrupiącego brokułu i prażonego słonecznika oraz lekko słonego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 500g brokuł 400g fileta z kurczaka 200g makaronu świderki 150g sera feta 100g pestek słonecznika 4 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz cukier olej Sos czosnkowy(...)minut. Po tym czasie usmażyć na oleju. 3. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku. 4. Ser feta pokroić w kostkę, a słonecznik uprażyć na suchej patelni. 5. Sos czosnkowy: Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: 1/2 ilości makaronu, 1/2 ilości różyczek brokułu, 1/2 ilości sera fety
Szalona Kuchnia Ewelinypostanowiłam popełnić tę sałatkę. Jest idelana na wieczorną letnią przekąskę. Nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo nie miałam wszystkich składników, ale myślę, że takie odstępstwa można przeżyć ;-). Tabbouleh, letnia sałatka Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku(...)Cebulę kroimy w małą kostkę. Jak kuskus przestygnie mieszamy go, żeby oddzielić ziarenka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zmacerowania. U mnie niestety to się nie udało, sałatka została zjedzona od razu
Kulinarne przygody Gatityuduszeniu nabiera lekkiej słodyczy. Jest uniwersalna, więc można ją stosować do wszystkich dań. Cebula cukrowa - bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa. Najlepiej sprawdza się na surowo. Cebula biała , nazywana też czosnkową z racji swojego delikatnie czosnkowego aromatu - idealna do sałatek, sals, delikatnych sosów, tatara. Jest łagodna i delikatna, jej biały kolor pięknie komponuje się w sałatkach i surówkach. Cebula czerwona(...)aromacie, nadaje się do sałatek, sals, dekorowania potraw. Dymka - nieduża podłużna cebulka, sprzedawana wraz ze szczypiorem. Najlepsza na surowo do sałatek, surówek, idealnie smakuje z pomidorem. Nie powinno się jej smażyć, gdyż może zgorzknieć. Lepiej ją dusić. Dymka po lekkim obgotowaniu nadaje się do marynowania. Szalotka - do dań duszonych, sosów, wspaniale komponuje się w sosach na bazie wina. Należy
Codzienna kuchnia niecodziennakażda jest na pewno inspiracją gospodyni. Do sałatki użyłam bardzo podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu, a jak nie, to wyprawa do sklepu. sałatka z selerem Czego potrzebujemy słoik selera korzennego 1 puszka kukurydzy woreczek ryżu ( na pewno takiego , który się nie rozklei} 1 puszka ananasów 2 łyżki curry 1 mała pierś z kurczaka. przyprawa(...)pozostałe składniki. ananas, ryż Słonecznik uprażyć na patelni , nie podpalić. Dodać do pozostałych składników. prażony słonecznik 3 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego , lekko posolić , dodać dwie łyżki curry. Wymieszać ze składnikami sałatki. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySałatka z łososiem wędzonym na zimno i makaronem jest lekka i bardzo sycąca, a zarazem nie wymaga dużo czasu by ją przygotować. 30 dag łososia wędzonego na zimno 20 dag makaronu 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 ząbek czosnku 1 lub 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu(...)praskę, kukurydzę i groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ze względu na różne konsystencje majonezów proponuję dodawać go po 1 łyżce, aby ocenić jak łączy się z sałatką
Kuchcik gotujeLubię sałatki. Robię różne, zmieniam składniki, mieszam smaki i wychodzą całkiem, całkiem... smaczne kombinacje. Dzisiaj mam dla Was taką sałatkę, w której słodka gruszka miesza się z charakterystycznym lekko pikantnym smakiem sera z pleśnią Składniki: sałata karbowana ok.70 g sera z pleśnią 2 gruszki (miękkie, soczyste) 3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego orzechy pekan (dowolna ilość) Składniki sosu(...)Orzechy podzieliłam na połówki. Na półmisku rozłożyłam liście sałaty, a na nich pozostałe składniki w taki sposób aby tworzyły ładną i smaczna dekorację. Składniki sosu wymieszałam i polałam sałatkę. Sałatka najbardziej smakuje, kiedy jest przyrządzona tuż przed podaniem. Mam nadzieję, że taka sałatka również Wam przypadnie do smaku. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u KrysiSałatka z rukoli o delikatnie ostrym orzechowym posmaku, pieczonej bulwy czerwonego buraka i lekko słonego sera feta. Całość skropiona olejem ostropestowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Po prostu pycha! Dziś mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę, do której lubię wracać i właśnie się zorientowałam, że nie ma jej na blogu. To straszne niedopatrzenie z mojej strony. Czas nadrobić zaległości
DietologSuper prosta sałatka z fetą, w której słony smak słonego sera doskonale łączy się lekko słodkimi jędrnymi krewetkami. Idealna na letni lunch do pracy! Czas: 30 minut na macerowanie, 5 minut na wykonanie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami Sałatka z fetą i krewetkami – to jeden z wielu zaskakujących a zarazem prostych
Niedzielny kucharzSuper prosta sałatka z fetą, w której słony smak słonego sera doskonale łączy się lekko słodkimi jędrnymi krewetkami. Idealna na letni lunch do pracy! Czas: 30 minut na macerowanie, 5 minut na wykonanie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami Sałatka z fetą i krewetkami – to jeden z wielu zaskakujących a zarazem prostych
Niedzielny kucharzjest zwykła kanapka. Restauracje serwują menu oparte tylko i wyłącznie na kanapkach – zaczynamy od lekkiej, ‘przystawkowej’ (np. ze śledziem który zaostrzy apetyt), danie główne to kanapka z mięsem lub owocami morza, a menu zamyka deserowa kanapka z serem i owocami. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety „a la matias”. Płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie(...)się w niej otoczą. Zdejmujemy z ognia i studzimy, po ostudzeniu dodajemy cebulę do śledzi, mieszamy wszystko dokładnie razem, lekko pieprzymy, solimy i zamykamy w lodówce na minimum kilka godzin. Kromki ziarnistego chleba smarujemy masłem (koniecznie, żeby nie nasiąkły sałatką!). Kroimy na połowy lub na ćwiartki. Nakładamy schłodzoną sałatkę, kładziemy na niej plasterki jajka na twardo. Posypujemy posiekanymi korniszonami, szczypiorkiem
Karo in the Kitchenproducenta. Uwierzcie mu, to on zna swój makaron najlepiej i wykonał dziesiątki testów, abyś to Ty mógł/mogła cieszyć się wspaniałym smakiem. Jędrny, lekko twardy makaron, to to, za co makaronożercy go kochają! Sałatka z makaronem i kurczakiem nie powstałaby bez kurczaka. I wiecie jak ja to robię? Gotuję pierś z kurczaka z warzywami. Produktem pobocznym jest wywar, który
MamaOskarkajuż kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz Do sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk
Kuchnia Bazyliijuż kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz Do sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk
Kuchnia Bazyliidrugie śniadanie proponuję lekka sałateczkę z mini kolbami kukurydzy i kurczakiem. Można zabrać ze sobą do pracy, można zjeść od razu w domu. Kto jak woli ;) Składniki: rukola- 2 garście pomidorki koktajlowe -3 kolorowe- ok 8 sztuk 1 mała pierś z kurczaka 4 mini kolby kukurydzy 20 kostek sera Salatos MLEKOVITA dressing: 3 łyżki oleju lnianego kilka kropli(...)połówki pomidorków, kostki sera feta, kolby kukurydzy pokrojone na małe kawałki. * Miód , musztardę, olej lniany mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchni„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas
Ogrodnik w podróży