zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w towarzystwie fety i warzyw. Lekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :) SKŁADNIKI 1 mała podwójna pierś z kurczaka 5 liści sałaty lodowej 5 dużych pomidorków cherry 1/2 żółtej papryki 120g fety kilkanaście czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula sól, pieprz przyprawa gyros/kebab oregano oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi
Moje Kuchenne Rewelacjebyć grubo podsypana mąką). Wierzch chlebków posmarować rozpuszczonym masłem i posypać czosnkiem i oregano. Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp między chlebkami. Piec do lekkiego zarumienienia (ok 10-15 minut). Podawać z ulubioną sałatką, dipami. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Gotuję, bo lubię
CookYourselfMamy. Danie niezbyt fotogeniczne, ale pyszne i proste w przygotowaniu-czyli takie, jak lubię najbardziej. Dzielę się z Wami przepisem, bo wart jest wypróbowania, a sałatka w sam raz na świateczny stół. Albo na lekki, postny obiad. Wesołych i smacznych Świat! :) Składniki na 10-12 porcji: 5 sporych zmieniaków 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych
Zawsze głodna!drobną kostkę ogórki i pokrojone w plasterki surimi. Za pomocą majonezu i jogurtu - wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po 1-2 godzinie, jak lekko się schłodzi. *rada: jeżeli nie lubicie jeść długiego makaronu to możecie pokroić go na krótsze kawałki
Ugotowaćryby są smaczne i zdrowe, wie chyba każdy . Dzisiaj czas na kolejną sałatkę , tym razem z moim ulubionym łososiem, delikatną i lekką rybą . Przygotowanie jej zajmuje przysłowiowe - 5 minut. składniki na 2 porcje łosoś z puszki 2 pomidory 2 ogórki 3 liście sałaty lodowej 1 czerwona cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Pomidory , ogórki
Smakowite DaniaFasolkę, kukurydzę i seler odsączam z zalewy, plastry ananasa kroję w kosteczkę. Dodaję ok. 3 łyżki majonezu i doprawiam białym pieprzem. I gotowe :) Uwaga ! Do sałatki nie dodaje się soli. Jej smak ma być lekko słodki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródLekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :) Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem. Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej
Dzieje kuchennej WiewióryJedna z moich ulubionych sałatek, której nigdy nie mam dość, sycąca, a jednocześnie lekka- bo bez zbędnych kalorii typu sos np. majonezowy. Można zaszaleć ze składnikami i dodać coś od siebie, mogą to być np. oliwki, ser, mięso… Ja, mimo wielokrotnych prób, jednak zawsze wracam do wersji 'podstawowej'- taka smakuje mi najbardziej i Wam też taką polecam :) Wypróbujcie
Kraina Miodem Płynącajedną średnią cebulę. Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki. Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków można zrobić sałatkę ziemniaczaną). Rozbieramy ziemniaki z "mundurków" . Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól
Maminek kulinarnysól pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie ocet balsamiczny PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej - na oliwie , lekko posolone. Odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu jako pierwszą warstwę sałatki. Posypujemy połową tartej mozzarelli. Następna warstwa - pomidory pokrojone w kawałki,które doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią. Na samą górę kładziemy resztę
Moje Kuchenne RewelacjeZima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekko, smacznie i zdrowo! Jednym słowem ZIELONO MI ;-) składniki: - garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny
SMYKWKUCHNILekkie salatki sa zawsze mile widziane na miom stole. Bardzo lubie je przerzadzac, bo moga byc samodzielnym daniem, pasuja tez do roznych mies. Ta dzisiejsza doskonale
Przysmaki Karolki