sałatka z tuńczykiem i jajkiem to takie trochę sprzątanie lodówki. Nie miałam pomysłu na lekką kolację, chciałam, żeby była w większości białkowa, a okazało się, że mam zapas tuńczyka. Jajca też były, i sałata się do mnie uśmiechała. I tak właśnie powstała moja sałatka. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – składniki roszponka – chociaż pewno rukola też byłaby
Matylda Gotujeoczywiście nasz smak. Każdy, a szczególnie kobiety mają czasami dni w stylu "coś zjadłabym, ale nie wiem co", najlepiej soczyste, smaczne, lekkie, a za razem sycące i do tego kolorowe. W taki właśnie dzień powstała sałatka z ciecierzycy, pomidorków koktajlowych, gruszki i sera feta. Do sałatki dodałam jeszcze paprykę, co dodało jej jeszcze więcej chrupkości i soczystości. Taka kolorowa sałatka
Kuchcik gotujeDojrzałe mogłyby Wam się "rozpłynąć" na patelni. Kremowy ser i delikatne gruszki uzupełniłam kruchym szpinakiem i chrupiącymi orzechami włoskimi oraz lekko musztardowym w smaku dressingiem. Przygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami. Oto moja sałatka na powitanie jesieni. Bo jesienią też można jeść sałatki. Tylko nieco inne - bardziej sycące, zimno-ciepłe, z dodatkiem sera, cięższych(...)taki melancholijny wpis, ale jesienią jak większość z nas, łapią mnie takie nastroje), W skrajnych przypadkach możecie też wyjadać karmelizowane gruszki prosto z patelni. Serdeczne pozdrowienia z Mazur! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi przepis własny Składniki (dla 4 osób): 4 twarde gruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 4 garści świeżego szpinaku sos: 2 łyżki octu
Chilli Czosnek i OliwaKalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze odnajduje się również w duecie z daniami z makaronu, lekkimi sosami, pizzą, zapiekankami czy daniami na bazie drobiu. Dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ponieważ ten orzeźwiający trunek przypada do gustu także osobom, które
Drinkologiapiersi kurczaka – mocno doprawione, glazurowane w sosie BBQ i naszykowane w całości na patelni. Podajcie do nich miękkie pszenne chlebki , soczystą i chrupiącą sałatkę, np. tą z pomidorami i ciecierzycą i cieszcie się pyszną, lekką ucztą! Najwięcej problemu przy szykowaniu szaszłyków z mięsa kurczaka jest z jego pokrojeniem na takie kawałki, żeby wszystkie były mniej więcej tych samych gabarytów
Karo in the KitchenUwielbiam tą sałatkę głównie ze względu na sos. W połączeniu z nim jest lekko słodkawa, co nadaje jej ciekawego orientalnego smaku. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g pierś z kurczaka ½ sałaty lodowej 10 pomidorów koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 4 łyżki kaparów bazylia świeża lub suszona olej rzepakowy z bazylią sól(...)miodu 4 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka pokroić w niewielkie paski i podsmażany na oliwie, posypując przyprawami (solą, pieprzem i bazylią suszoną). Sałatkę poszarpać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa z kurczakiem. Sos: Wymieszać ze sobą majonez, miód i sos sojowy
KuchniaWeDwoje.plżeby zaspokoić głód w upalny dzień, gdy słońce świecące prawie pionowo nad ziemią praży wszystko i wszystkich którzy staną mu na drodze. Osobiście polecam sałatki "kanaryjskie" które są mieszankami świeżych warzyw i owoców w lekkim vinaigrette. Lokalnym przysmakiem, który dodaje się do wszystkiego od ryb po owoce jest sos mojo występujący w dwóch wersjach rojo (czerwony) i verde (zielony(...)wspaniały paneer makhanwala i pyszny chlebek naan z czosnkiem prosto z pieca tandoor. W Puerto de la Cruz na północy, w restauracji tasca el Olivo, zjedliśmy niesamowite sałatki. Moja podana była z grillowanymi kawałkami (właściwie kawałami) miejscowego sera, orzechami z warzywami, truskawkowym vinaigrette z miodem palmowym. Na południu w Los Cristianos trafiliśmy do włoskiej, rodzinnej lodziarni Panna Cioccolato, gdzie
Pełna Lodówkaćwiartki pomidorków. Przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam tylko napo jednej stronie na najmniejszym ogniu kilka minut do ścięcia jajek (na górze mogą być lekko płynne - to nic :) ) 4. Do miseczki wrzuciłam plasterki ogórka, sałatkę i resztę pomidorków, skropiłam cytrynką i oprószyłam pieprzem. 5. Omlet delikatnie zsunęłam na talerz. Podałam z sałatką. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza*: 337 kcal
Vroblewska-fitlifeWitajcie :) Dzisiaj propozycja jak wykorzystać sucharki Mamut na pyszne śniadanie. Polecam sałatkę z oliwkami, szynką, papryką, sałatą lodową i cieciorką.Pysznie i lekko. Po prostu pycha. Zapraszam :) Składniki : kilka listków sałaty lodowej kawałek papryki czerwonej 2 łyżki cieciorki kilka oliwek 2 plastry szynki gotowanej z indyka sól, pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 2, 3 łyżki(...)pokrojonych w kostkę Wykonanie : Warzywa myjemy, paprykę i szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Na półmisku wykładamy sałatę lodową, następnie rozkładamy oliwki, szynkę, paprykę cieciorkę, i kosteczki sucharków, sałatkę oprószamy solą, pieprzem i bazylią, następnie skrapiamy olejem. Podajemy z sucharkiem posmarowanym masłem. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitam Was w niedzielny poranek. Jako, że ma być on u mnie ruchliwy..to postanowiłam zacząć dzień..inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim(...)Ziarenkowo -olej lniany Wielkopolski SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy
Z Kuchni Do Kuchnipokroić w niewielką kostkę. Selera obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Majonez wymieszać z jogurtem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce, aby smaki "się przegryzły
Di gotujedzień, jak i od święta. Szynkę możecie śmiało zastąpić wędzonym kurczakiem, a jeśli nie przepadacie za żurawiną dodajcie do sałatki trochę rodzynek lub kilka sztuk drobno posiekanych suszonych śliwek. Rolada ustrzycka świetnie tu pasuje nadając całości lekkiego, wędzonego posmaku, ale gdy nie macie jej pod ręką zastąpcie ją oscypkiem lub ulubionym żółtym serem. A może dodalibyście do tej sałatki coś
MyCookBook.plczerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki trzeba pilnować żeby nam się nie rozgotowały inaczej w naszej sałatce ziemniaki się rozlecą. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Gdy ziemniaki i jajka nam się ugotują i wystudzą zabieramy się za robienie sałatki
Kuchenne WariacjeSzybkie gotowanie, czyli 6 dań z przekrętem wygląda następująco: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Kurczak milanese z salsą Poniedziałek: Spaghetti aglio olio e pomodoro w 15 minut Wtorek: Letnia sałatka z kurczakiem i truskawkami Środa: Stir fry z polędwiczką Czwartek: Pizza bez zagniatania dla leniwych Piątek: Risotto z krewetkami i bobem Jak gotowaliśmy Oszczędność czasu – to był punkt wyjścia(...)smaczny sos pomidorowy, albo stir fry z polędwiczką tak zamacerowaną, że wystarczy smażyć ją 3 minuty. Każde danie w tym tygodniu jest lekko „przekręcone”: w kurczaku panierowanym jest tajemniczy składnik, który zupełnie odmienia jego smak, letnia sałatka łączy sezonowe owoce z warzywami, a makaron z czosnkiem zrobiony jest w nietypowy sposób. Wszystkie dania są sprawdzone i nam smakowały. Many nadzieję
Niedzielny kucharzSałatka z komosą ryżową (inaczej quinoa) i serem feta to mój pomysł na lekki oraz sycący posiłek do pracy. To przepis, który przygotujecie w około 15 minut – w zasadzie oprócz ugotowania komosy ryżowej, musicie pokroić tylko ser oraz warzywa. Jeżeli skorzystacie z przepisu, dajcie znać w komentarzu czy smakowało! Zobacz też: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka makaronowa
Kuchnia Bazylii