Dzień dobry, Ostatnio z Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend
Chilli Czosnek i OliwaCześć :)) Dziś chce Wam zaprezentować przepis na tartę , którą przygotowałam wraz z Weroniką i Martą:) Robiłyśmy ją przed przyjściem gości w lekkim pośpiechu, ale wyszło pysznie!! Zresztą poza tartą przygotowałyśmy również sałatkę i mini kanapeczki, ale o tym więcej w kolejnym poście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :)) składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych
Cukier&PuderSzybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja. Składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka sałata 10 pomidorków koktajlowych ogórek zielony 10 filecików anchois garść czarnych oliwek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy dijon pieprz, sól Jajka ugotować na twardo
wyzwania kuchenneWszyscy zawsze uwielbiają takie hot dogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, rzodkiewki pokrojone w plasterki wymieszać. Przygotować sos – taką samą ilość majonezu jak i ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać(...)Lekko przydusić środek bułki, żeby zrobić miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się lekko chrupiąca, ale nie twarda. Ciepłą bułkę wysmarować sosem keczupowym, dodać trochę sałatki, parówkę i znowu sałatkę i polać sosem. Podawać natychmiast. Muszą być ciepłe, wtedy są pyszne. Polecam, smacznego
Kuchnia PokoleńPyszna sałatka z rukoli, suszonych pomidorów, szynki parmeńskiej i parmezanu. Świetny przepis na kolację lub lekki posiłek z niewielką ilością węglowodanów. Duża ilość węglowodanów w posiłku może prowadzić do hiperglikemii, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Ja także staram się nie jeść za dużo węgli na noc i wieczorem wybieram sałatki. Z doświadczenia wiem, że sama sałata i warzywa
DietologWitajcie w ciepłej słonecznej wiośnie :), szalejemy z rabarbarem i odkrywamy nowe połączenia smakowe!. Dziś będzie ciekawa sałatka warzywno-owocowo-ziołowa :), będzie to jedna z niewielu sałatek
Kuchnia PROzdrowotnaprzechowywane są we właściwy sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego płaskiego pojemnika, lekko przykryć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W międzyczasie raz dziennie orzechy mieszamy, by równo schły. Jeśli orzechy były przechowywane w łupkach, po wyłuskaniu można(...)jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest od pokoleń. Różnica polega na tym, że tam orzechy dodaje się do sałatek majonezowych, przygotowanych z gotowanych warzyw, a na naszych stołach coraz częściej goszczą lekkie zielone sałaty z oliwą, orzechami i surowymi warzywami. Orzechy włoskie często podawane są również w towarzystwie twardych i pleśniowych serów. Jeśli macie ochotę
Trzeci talerzSałatka prosta, ale z ciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki(...)Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki drobno posiekać, a liście sałaty porwać na kawałki. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypać posiekaną kolendrą. Źródło: TaoTao Smacznego
Zielona Kuchniatruskawek 3/4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 0% (lub inny jogurt naturalny) Przygotowanie: Sałatę układamy na talerzu. Jedną lub dwie truskawki lekko podgrzewamy (np. w mikrofali lub garnku) i mieszamy z jogurtem tworząc sos do naszej sałatki. Resztę truskawek kroimy na pół (lub na mniejsze kawałki) i układamy na naszej sałacie. Dodajemy sos. Smacznego
Słodkie okruszkiOśmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni – danie jest lekkie, a dzięki cytrynie i kaparom ma orzeźwiający smak. Jeśli bardzo boicie się kupować ośmioramiennego potwora w całości, to można zaopatrzyć się w już gotowe, ugotowane macki(...)bezpośrednio na danie. Sałatka galicyjska świetnie pasuje podana ze schłodzonym białym winem. * oczyszczoną ośmiornicę należy zbić tłuczkiem (uprzednio mrożonej nie trzeba), trzy razy zanurzyć macki we wrzątku i wyjąć, a następnie wrzucić i ugotować w całości z dodatkiem kilku liści laurowych (bez soli) do miękkości 30-50 minut (w najgrubsze miejsce widelec będzie lekko wchodził), w tym przepisie używamy samych
Poezja smakuidealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado i nie przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku (dałam wędzony) - mały kawałek pora - starta skórka i sok z ½ cytryny - świeża papryczka chilli (ilość(...)obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do awokado. Następnie dodajemy pokrojony w półtalarki por, pokrojony w kostkę czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość lekko skrapiamy olejem, posypujemy skórka cytrynową, różową solą himalajską oraz czarnuszką. Aby sałatka z awokado była naprawdę smaczna należy ją skomponować z dodatkiem takich składników, które lubimy, a jednocześnie podbiją smak tego owocu. Ja dodałam czosnek wędzony
mojewypiekiinietylkoKaszka kuskus lub bulgur to fantastyczny materiał na szybki, zdrowy, lekki posiłek. Smakuje świetnie na ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy(...)soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić aż całkiem ostygnie, następnie wstawić do lodówki na ok. 45 min. (Jeśli sałatka ma być spożywana na ciepło
Kuchnia PrezydentowejMagda Kto nie zna sera halloumi musi koniecznie spróbować. Zdaniem moje męża to najlepszy ser jaki w życiu jadł. Lekko skrzypiący na zębach, po obróbce termicznej jest po prostu przepyszny! W tej sałatce łączę jego śródziemnomorski smak z polskimi dodatkami – jabłkami, sałatą i rzodkiewką. Do tego nawiązującego do francuskiego dressing – w tej sałatce jest cały świat i pozaziemski(...)pieprz do smaku Przygotowujemy dressing – do słoika dodajemy miód, musztardę, oliwę, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i dobrze wstrząsamy. Odstawiamy do chwili podania. Umyte i lekko osuszone liście sałaty rwiemy rękami na małe kawałki, układamy je na półmisku na którym będziemy podawać. Umyte rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki – pokroiłam je na tarce do warzyw. Dodajemy
Smaczna Stronadopisuje tego roku. Temperatury niemal afrykańskie, dlatego lekka kuchnia jest jak najbardziej wskazana i poszukiwana. Mam taką oto propozycję na lekką kolację lub deser po obiedzie. Użyte składniki to owoce sezonowe plus orzeźwiający grejpfrut i słodziutkie liczi. Sałatka owocowa - pyszna Składniki: 1 grejpfrut czerwony 1 jabłko (twarde i kwaśne) 2 brzoskwinie płaskie (Paraguayo) pół puszki owoców liche garść borówek amerykańskich
Pyza i Surówka