Według mojego kalendarza, w czerwcu zaplanowałam "zwiedzanie" kuchni greckiej . Zmęczona trochę tymi podróżami postanowiłam zacząć od czegoś prostego i klasycznego, czyli zwykłej sałatki greckiej. Piękne, ciepłe dni i pachnące pomidory na straganach zachęcają do lekkich obiadów. Zbliżające się coraz szybciej lato nawet we mnie obudziło nieśmiałą myśl, że może by tak zjeść coś bardziej fit i postarać się zrzucić zimowe(...)zawsze na półce? A może jakieś grzechy? Ja jestem parówkowym skrytożercą. Nie jestem może z tego dumna, ale to takie szybkie rozwiązanie śniadaniowe... Pozwólcie, że się zrehabilituję przepisem na sałatkę :) Składniki (2 porcje) 2 garście porwanej sałaty 2 pachnące dojrzałe pomidory 1 niewielki zielony ogórek sałatkowy 1 szalotka lub ćwierć czerwonej cebuli garść czarnych oliwek ser feta oliwa z oliwek
W kuchni wieczoremsięgamy po sycące lecz bardzo lekkie propozycje, dodatkowo najlepiej z nutą odświeżenia. I właśnie takie jest moje dzisiejsze danie. Bardzo aromatyczne i lekkie, a sycące, możecie je zabrać ze sobą do pracy, bądź spożyć na kolację. Sałatka, która nie tylko zachwyca wyglądem ale również smakiem. Ma w sobie solidną porcję białka, dzięki delikatnej, bo przygotowanej na parze czerwonej fasoli, odświeżający
SMYKWKUCHNIFilet z kurczaka drobno pokroić i obsmażyć - wystudzić Kukurydzę, ananasa osączyć, pieczarki gotować przez 10 min w posolonej wodzie- pokroić i lekko odcisnąć Wszystkie składniki zmieszać Doprawić solą, pieprzem, dodać majonez Gotowe -to jest smaczna i szybka sałatka
Proste Potrawyprzeciwnym razie mogłyby ściemnieć na skutek kontaktu z powietrzem. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej(...)patelni, a po przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły sprażone łupinki. Grubą część dymki kroimy na cienkie 2-3mm talarki, które rozdzielamy. Pozostałą część pędu kroimy nieco grubiej. Jabłka kroimy jako ostatnie na słupki o grubości ok. 5mm usuwając przy tym gniazda nasienne. Oliwę, porto i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą
Kulinarna Pokusaopakowania gotowego ciasta francuskiego 1 jajko dowolna sałatka Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób. Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem(...)piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym" żółtkiem. Pieczemy je w 200°C przez około 15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy kokilki będą już całkowicie wystudzone, można napełniać je dowolną sałatką jarzynową i podawać na stół. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniSałatka z mixem sałat, salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą to genialne połączenie smaków. Lekka, bardzo smaczna i błyskawiczna przekąska, idealna na śniadanie, podwieczorek, kolację lub do pracy, może stanowić pyszną przystawkę na domowych imprezach. składniki na 3 porcje 100 g salami w plastrach słoik suszonych pomidorów w oleju czerwona cebula opakowanie mixu sałat kula sera mozzarella sos 3 łyżki(...)pomidorów, dodajemy miód i musztardę, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na płaskim talerzu układamy sałatę, czerwoną cebulę, kawałki salami, suszone pomidory, na wierzchu sałatki umieszczamy pokrojoną mozzarellę. Całość polewamy sosem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Artykuł Sałatka z mixem sałat, salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaKolorowa sałatka z dressingiem z zielonego groszku, piklowaną czerwoną cebulą i odrobiną pikantnego, żółtego chilli – idealna propozycja na lekki, wiosenny posiłek. Colorful salad with green peas dressing, pickled red onion and a touch of spicy, yellow chilli – perfect option for light, spring meal. Składniki (na 2 porcje): świeży szpinak (ok 4 garści) 8-10 [...] Artykuł WIOSENNA SAŁATKA
SandraFrej.comDawno już nie pisałam, ale to nie znaczy, że nic nie gotowałam! Oczywiście każdy przepis mnie inspiruje, czasem coś przez przypadek dodam, albo zapomnę dodać
Kuchnia moimi oczamimożecie go kupić w internetowym sklepie . Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje usmażony lub ugrillowany. Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi Składniki: 250 g brukwi 1 mały kalafior 1 marchewka 3 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi(...)przed końcem pieczenia dodaj szpinak. Na patelni rozpuść masło z łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z jogurtem i miodem. Podaj sałatkę z dipem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaużywam mrożonej ) 4 jajka 150 g paluszków surimi pęczek szczypiorku 2 łyżki Majnonezu Kielecki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie sałatki: 1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. 2 . W garnku zagotować wodę, lekko osolić oraz dodać szczyptę cukru. Na wrząca wodę wrzucić fasolę szparagową - bez rozmrażania. Gotować kilka minut, pilnując by nie przegotować zbytnio fasoli. Ugotowaną(...)kawałki. 4. Ugotowane i ostygnięte jaja obrać i pokroić w dość dużą kostkę. 5. Szczypiorek posiekać. 6. W misce umieścić wszystkie składniki, dodać majonez i jogurt naturalny. Wymieszać. Sałatkę doprawić pieprzem i solą. Smacznego
kolorowotorcikowogarnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc przygotowuję takie danie z czystą świadomością, że jem zdrowo, a mój brzuszek będzie najedzony i szczęśliwy. Wystarczy nam kilka składników na wyczarowanie szybkiej sałatki! Dzisiaj wersja z zieloną fasolką. Składniki (2 porcje): 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 zielonego ogórka 4 łyżki kukurydzy 1/2 puszki zielonej fasolki 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 czerwonej(...)myjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens Alphabetsól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do miski. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, lub więcej jeśli lubicie bardziej mokre sałatki, mieszamy ponownie, tym razem dokładnie
Życie zaczyna się w kuchniochotę. Wkrawamy też mięso. Patelnie rozgrzewamy i dodajemy 2 łyżki oliwy a po chwili sezam (uwaga, może pryskać), chwilę podsmażamy aż lekko się przybrązowi, wyłączamy grzanie i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Mieszamy i jeszcze gorący sezam przenosimy do sałatki, którą podajemy od razu. Mówię Wam po prostu pyszności
Szybko Tanio SmacznieProsta, orzeżwiająca sałatka z kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu , to pyszna propozycja na lekką , zdrową przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo........... Skladniki: koper włoski czerwone jabłko garść świeżej roszponki ziarenka z ½ granatu kilka orzechów nerkowca świeżo zmielony pieprz(...)soli Wykonanie: -Przygotować winegret mieszając razem wszystkie składniki . -Umyty koper obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. -Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać orzeszkami i granatem. Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem
Zakamarki mojej kuchnikonkursowe dania i chciałam zdążyć z ich realizacją. Zostało mi ich jeszcze kilka w głowie, ale pewnie będzie okazja, żeby je wykorzystać. Chciałam napisać, że dziś tylko skromna sałatka, przygotowana już jakiś czas temu, ale ona wcale taka skromna nie jest, jako, że większość składników jest trudno dostępna, ale jeśli macie okazję poszukać ich na bazarach ekologicznych, to może(...)himalajska Wykonanie: Na 2 talerze wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki, plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu i soli. Gotowe! Miłego dnia
Quinoa Raz!