lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:185/588)

Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 188

śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu i smaku, nie licząc bardzo ostrej czerwonej cebuli

Kulinarne przygody Gatity
sałatka ze szpinakiem i granatem 210

Dzisiaj propozycja na szybką sałatkę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w formie lunchboxa:) Nic tylko kosztować i smakować !   Składniki /1 porcja

I LOVE LIFE
Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie 146

lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na sałatce. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Artykuł Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
szybkowar-kolorowa papryka z ryżem i drobiem... 140

zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!! #myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN w sklepie Dajar "zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW 214

Dzień dobry ! Gdy w lodówce zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu lub brakuje wam pomysłu na lekki obiad w gorący dzień to proponuję zrobić szybką, prostą i smaczną sałatkę z młodych ziemniaków i jajek polanej sosem jogurtowo-koperkowym :) SKŁADNIKI (na 2 porcje) Kilka młodych ugotowanych ziemniaków 3 jajka na twardo puszka groszku  3 rzodkiewki  sałata lodowa ogórek zielony

Marcepanowa kuchnia
Surówka z kiszonej kapusty kiszonej z warzywami 143

czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki  ok. 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól, cukier i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Papryki pokroić w kostkę. Jabłko obrać zetrzeć na grubej tarce. Dodać odsączoną kukurydzę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Cukiniowe mielone 159

pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować!  Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka  1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette

Kuchnia Ellie
SAŁATKA Z BOBEM, TUŃCZYKIEM I MAKARONEM 128

Składniki ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli) ok 200-300 g bobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub

OliveandThyme
Sałatka z jajkiem i awokado 120

Świeża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek!   SKŁADNIKI: (na dwie porcje) mieszanka sałaty kiełki

Pyry na Gaz
Sałatka Leśna Polana 538

folią spożywczą. Na dnie układać warstwy sałatki: pieczarki główkami do dołu, a nóżkami do góry (jak odwrócimy sałatkę i położymy na talerzu pieczarki będą bardzo ładnie wyglądać) szczypiorek posypać obficie po pieczarkach marchewkę pokrojoną w kostkę posypać po szczypiorku i pieczarkach, lekko docisnąć wszystko posypać solą i pieprzem i pokryć cienką warstwą majonezu wyłożyć kurczaka następnie pokrojone ogórki  papryka(...)kukurydza, wszystko lekko docisnąć posmarować cienko majonezem posypać ugotowanymi i pokrojonymi jajkami na jajka wyłożyć ziemniaki posypać solą i pieprzem ostatnia warstwa to majonez Tak przygotowaną sałatkę umieścić na całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć płaski talerz , większy niż tortownica, położyć na wierzchu tortownicy, szybko odwrócić tortownicę do góry dnem, zdjąć obręcz i folię z wierzchu. Sałatkę udekorować kukurydzą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bigos z kapusty pekińskiej 131

ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska

mojewypiekiinietylko
Kimchi ogórkowe z imbirem 168

ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi

codojedzenia
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 171

Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne, letnie dni.  Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka soczewicy na parze Bonduelle 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni

My Chcemy Jeść
paluszki kraba w sałatce z ananasem 152

sałatka z krabem i ananasem Kompozycja kilku prostych składników daje nam   posiłek lekki, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. składniki dla czterech osób 1 dojrzały owoc ananasa 1 szklanka ryżu 155 g kukurydzy konserwowej 250 g paluszków krabowych 4 jajka 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz sposób przygotowania Gotujemy jajka na twardo, a ryż

Miód i pieprz
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 169

świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również

WojnaNaSmaki.pl