Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła za mną i nie żałuję. Jest pyszna. Lekka, orzeźwiająca i co najfajniejsze, smaki do siebie pasują.To jest mój klimat, który tak bardzo lubię. Macie ochotę na nowe? Polecam! Każdy czerwony(...)Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce. Jest smaczny i całkowicie naturalny. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy chce i ma ochotę mieć ten właśnie ser, więc możecie
Blondynka Gotujepysznych składników, szybkie i zdrowe. Najlepiej, żeby było to coś prostego, ale podkręcone jakimś sekretnym składnikiem. Na dzisiejszy obiad będzie risotto z sałatkami a na deser kanapki lodowe. Sałatki zaskoczą nas nietypowym połączeniem smaków. Do tego gołąbki z liści winogron i lody, które robią się praktycznie same (bo zrobiliśmy je z gotowych lodów). Risotto będzie zwykłe – niezwykłe. Tylko(...)płatkach sos z 4 łyżek keczupu, 2 łyżek oliwy, 2 łyżek sosu sojowego i pieprzu pęczek natki pietruszki – posiekany Przepis na sałatkę z pomidorów i kiełbasy Migdały podsmażyć na suchej patelni i odłożyć na bok. Kiełbasę lekko podsmażyć na tej samej patelni i wyłączyć ją. Dodać cebulę, pomidory, oliwki, migdały i sos. Wymieszać i podawać lekko ciepłą. Marynowane liście
Ugotowane pozamiatanerzodkiewkę. Jednak podstawowy przepis na sałatkę grecką zawiera: pomidory, ogórki, czarne oliwki, fetę, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek i przyprawy. Dobrej jakości składniki to podstawa sukcesu w przygotowaniu sałatki greckiej. Składniki: 2 dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych), 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, 1/2 czerwonej cebuli, 80-100 g sera feta, 10 czarnych oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Pomidory pokroić w dość duże kawałki, ogórki obrać i pokroić w grubsze półplasterki, cebulę w piórka. Warzywa umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę bądź w plastry. Sałatkę polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe. Smacznego
Moja kraina smakówwięc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje na 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej(...)drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitykapusty, ja robię z 1/2 główki kapusty i 3 marchewek). Przyozdabiamy pietruszką lub kolendrą, a listki mięty dodadzą jej bardziej lekkiego smaku. Dressing: ¼ szklanki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego! Artykuł Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeChrupiąca i lekko ostra rukola, miękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa(...)Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada się ona na imprezę, gdyż pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a przy tym jest niezwykle lekka i nie zapycha :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych
Słodko-Słony Świat Ilonywęglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki. Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy
Emcia PichciSałatka WIELOWARZYWNA lub jak kto woli jarzynowa domowej roboty to najprostsze i najsmaczniejsze danie , które możemy przygotować dla naszych gości lub dzieci.Dziś przepis z użyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam. 1 duży seler lub rzepy 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 4 jabłka(...)jabłka obrać ,posiekać w drobną kostkę i też dodać do miski. 3.Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone , wymieszać.Przyprawic lekko solą i pieprzem. 4.Przygotować sos : wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą , polać sałatkę , dobrze wszystko razem przemieszać, przybrać według gustu i wstawić do lodówki .Najlepsza jest na drugi dzień.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigłębokim naczyniu i wymieszaj. Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. Jeżeli są grube, przekrój je w poprzek na dwa cieńsze filety. Mięso możesz tez lekko rozbić tłuczkiem. Umieść mięso w naczyniu z marynatą i dokładnie obtocz je z każdej strony. Przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej godzinę lub całą noc (jeśli na cała(...)aluminiowych tackach z rowkami i grilluj z obu stron, aż zmiękną i lekko zbrązowieją, ok. 4 minuty na stronę. Ugrillowane warzywa rozłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrojone na pół. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu i polej sałatkę. Na koniec posyp ją pokruszonym serem feta. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i OliwaWtorek. Kolejny dzień dla zdrowia :-) Sałatka z gotowanym jajkiem Jest raczej wiosenna, ale o dziwo, znalazłam jeszcze kwitnące mlecze i stokrotki. Składniki: 1/2 główki sałaty, 2
dolcevitainmykitchenoliwa sól pieprz przygotowanie Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Do lekko przestudzonej kaszki dodać pozostałe składniki, polać oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), wymieszać. Przed podaniem sałatkę dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare GaryByła sałatka z tuńczykiem i jajkiem a teraz wersja z łososiem i jajkiem na rukoli. Coś lekkiego też na wielkanocnym stole musi się znaleźć. składniki: 2-3 garście rukoli 150 g wędzonego łososia 3 jajka ugotowane na twardo pół ogórka 4-5 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku sól czosnkowa(...)pokrojone w ćwiartki i plastreki ogórka. Pomiędzy składnikami ułożyć łososia zwinętego w rulonik. Jogurt wymieszać z olejem koperkiem i sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą czosnkową. Sosem polać sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujerodzaje: Deserowe - do jabłek tych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko - winne np. Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu. Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają(...)Polsce znane są jej mutacje jako: jonagored lub jonice. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo oraz do sałatek. Jonatan - to odmiana jabłek jest ceniona przez koneserów. Ich smak jest słodko - winny korzenny, a miąż o lekko żółtawej barwie. Zaliczane do odmiany deserowej, idealne do jedzenia na surowo. Koksa - są to słodkie deserowe jabłka. W kształcie
Ciastka - domowe słodkościmniejsze różyczki, blanszujemy udka nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min cukier wsypujemy na gorącą patelnię, lekko karmelizujemy, wrzucamy orzeszki. papryczkę siekamy, wrzucamy do kubka z wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie. rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan(...)grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna Kuchnia