Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 313kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast kremowej śmietanki. Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty
Eat me! Fit me!
Sałatka z młodymi ziemniakami 195Sałatka którą robi się bardzo szybko. Ziemniaki można wykorzystać z dnia poprzedniego jak nam zostaną. Lekka, zdrowa, idealna do pracy i na obiad. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewki 7 pomidorów koktajlowych śliwkowych 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka koperku 5 liści sałaty masłowej 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego Zimniaki dokładnie
wesoła kuchnia
Sałatka caprese-przepis miesiąca 290Prosta, smaczna i błyskawiczna sałatka caprese. Czy jest coś łatwiejszego do przyrządzenia niż sałatka caprese? Super dojrzały i mięsisty pomidor, miękka mozzarella, polane oliwą i balsamicznym
codojedzenia
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 219Lekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki 1 główka sałaty lodowej 4 buraki 1 jabłko 100 g suszonych moreli 2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżka curry
My Chcemy Jeść
Grillowana wieprzowina w marynacie 192Czujecie wiosnę? Ja tak! Zapraszam zatem na wiosennego grilla! Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania
Pyry na Gaz
Sałatka z anchois i pomarańczami 215Delikatna sałatka z anchois, pomarańczami i granatem to doskonały wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie. Składniki: Rukola, 1 pomarańcza, Pół granatu, Kilka filetów anchois; Czarne oliwki (opcjonalnie); Czerwona cebula; Olej lniany lub oliwa Wykonanie: Do naczynia wkładamy umytą
Smaki Przyprawy i Kolory
Torcik śledziowy (do siego roku) 265robimy z suszonymi pomidorami i oliwkami. Metalową obręcz ustawiamy na półmisku i po kolei nakładamy warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę lekko ugniatamy aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdejmujemy obręcz, a całość dekorujemy natką pietruszki. Sałatka jest dosyć kwaśna dlatego dobrze smakuje ze świeżym chlebem albo z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach
Bon Appetit Małgorzaty
#20 Wybuchowa sałatka z łososiem 187Dlaczego wybuchowa? Bo granat. I niezwykłe połączenie smaków. Słodki granat, słona feta, kwaśny sos, gorzkawa sałata... Idealna na lekką kolację :). Porcją z podanych składników najedzą się 3-4 osoby (zależnie od stopnia wygłodzenia ;)). Sałatka z łososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś
Kuchnia w szuwarach
warzywna sałatka z wędzonym łososiem 215Sałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smak
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 211dość grubo posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę , pokrój na grube plasterki, dodaj do sałaty. Tuńczyka osącz z zalewy na sitku, lekko rozdrobnij palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami
Przepisy i porady kulinarne
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi. 211zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki dojdą, w między czasie przygotuj swoją ulubioną sałatkę, u mnie to będzie sałata rzymska z oliwą i octem jabłkowym, tak po prostu..lekko posolona oczywiście. Pod koniec tych 15 minut zdejmij pokrywkę , niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Ziemniaki już są miękkie posyp je np koperkiem
Pasje Jolki
Sałatka warzywna z ziołami. 200pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu
Kuchnia Beaty
Tabbouleh po mojemu, czyli biała kasza gryczana z kiszoną cytryną 194Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem 204smaku.\ Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę ząbek czosnku
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki z zielonego groszku 207zamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku. Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem. Składniki: ok. 400 g mrożonego zielonego groszku 1 marchewka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki
Zakamarki mojej kuchni
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 160mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 349Bardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw. Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego
Walijskie Pichcenie
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIOREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 252Poświąteczno-noworoczne potrawy zniknęły z naszych lodówek ;) , czas zatem na nowe dania. Nowy rok zazwyczaj zaczynamy lekko, bo wielu z nas ma takie noworoczne postanowienie. Wszystkim na kulinarnym detoksie, polecam pyszną sałatkę, przyjemnie chrupiącą w ustach. SKŁADNIKI: 3 liście sałaty lodowej kilka różyczek kalafiora (surowego) 1 mały pomidor 2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną) 4 jajka przepiórcze (ugotowane
Kuchnia w opałach
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 193usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły aromatu
Kulinarny karnet Christophera
Faszerowane pomidory 390Szukacie pomysłu na smaczne, letnie i lekkie danie? Polecam pomidorki faszerowane ryżem, papryką oraz domowymi ogórkami małosolnymi. Żeby mięsożercy też zjedli je ze smakiem
Z miłości do słodkości
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 275każdym straganie z warzywami. Ma charakterystyczny, sterczący do góry ogonek i ciemno pomarańczową barwę. Jest zdecydowanie twardsza od innych dyń i ma lekko orzechowy smak. Można ją jeść po obróbce termicznej, jak i na surowo, w formie sałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje
Obiad za dychę
Ogórki konserwowe z chili 223Ogórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku 3 ząbki czosnku
Ala piecze i gotuje
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 363Pogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z
Z miłości do słodkości
Buraczki na zimno z jabłkiem 208właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Buraki ugotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka jarzynowa z fioletowymi ziemniakami 218wtedy smakuje najlepiej. Czasem robię niedużą porcję bez okazji. Tym razem tak się niecierpliwiłam, żeby jak najszybciej wypróbować te fioletowe ziemniaki z tegorocznych zbiorów, że sałatka musiała być;) Smak sałatki pozostaje bez zmian, ale efekt wizualny z pewnością zaskoczy wszystkich. Fioletowe ziemniaki maja niesamowity kolor. Pytania w stylu: "A co to jest? A jak one smakują?" są gwarantowane. Przeprowadziłam wśród(...)pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem. Smacznego
Obiad gotowy
najprostsza i najlepsza sałatka "zdrówko" nie tylko na imprezkę.. 219sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroić posypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieść po 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone drobno cebulę, paprykę, czosnek, liście selera sałatkę dobrze wymieszać sos sałatkowy połączyć z jogurtem przed podaniem sałatki na stół wymieszać ją z sosem ta najprostsza sałatka smakuje
W Mojej Kuchni Lubię