SAŁATKA SZPINAKOWA 184Przepis na tę bardzo prostą, banalną wręcz sałatkę, jednakże niesamowicie smaczną, o fantastycznym słodko - kwaśnym smaku, dostałam od mojej koleżanki, u ktorej spędziłyśmy piątkowy wieczór na babskich plotkach. Sałatka wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów zieleniny i wegetarian. pół paczki(...)łyżki płynnego miodu garść migdałów w płatkach Szpinak wypłukać i dobrze odsączyć. Na suchej patelni uprażyć migdały aż lekko zbrązowieją. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać ocet balsamiczny i miód. Proporcje miodu i octu mogą być różne w zależności od upodobań, czy sałatka ma być słodsza i delikatna czy bardziej kwaśna i nieco ostrzejsza. Szpinak przełożyć do dużej miski, dodać startą
Codzienne Gotowanie
41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 420Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Symfonia Smaków
Wiosenna sałatka 198Już niedługo zawita do nas wiosna. Mam taką nadzieję :). Ja dzisiaj próbuję ją przywołać wiosenną sałatką. Taką szybką, ale kolorową i smaczną. Można ją podać do obiadu, kanapek lub samodzielną przekąskę. Tylko cztery składniki i mamy lekkie wiosenne danie na talerzu. Też tak tęsknicie za wiosną ? Ja mam dość już tych szarych dni. Pragnę słoneczka, kolorów, radości. Czekam na zielone(...)energicznie potrząsać do połączenia się składników. Ogórek, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Na półmisek wyłożyć mix sałat i pokrojone warzywa. Polać sosem i wymieszać. wiosenna sałatka
O kuchni z uczuciem
Rzodkiewki z jogurtem 252rzodkiewkę z jajkiem na twardo oraz szczypiorkiem bardzo lubię właśnie o tej porze roku. Lekko ostra rzodkiewka świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Kromka świeżej bułki wrocławskiej lub bagietki to do takiej rzodkiewki świetny dodatek. Jeśli jesteście na diecie, albo po prostu chcecie by sałatka była lżejsza możecie zrezygnować z majonezu. Ja jak wiecie lubię go, więc jakoś u mnie
Smaki Na Talerzu
ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 368jest następująca: 1- śledzie z cebulą 2- majonez (2 łyżki) 3- ogórki kiszone 4- ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem 5- jabłka 6- majonez (2 łyżki) 7- buraki, oprószyć pieprzem 8- białko jaj 9- majonez (2 łyżki) 10- żółtka jaj 11- szczypiorek Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, aby wszystkie warstwy się przegryzły. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLeny
ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 688jest następująca: 1- śledzie z cebulą 2- majonez (2 łyżki) 3- ogórki kiszone 4- ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem 5- jabłka 6- majonez (2 łyżki) 7- buraki, oprószyć pieprzem 8- białko jaj 9- majonez (2 łyżki) 10- żółtka jaj 11- szczypiorek Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, aby wszystkie warstwy się przegryzły. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLeny
Sałatka gyros 263plasterki, paprykę w drobną kostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa, to por. Następna warstwa - sos majonezowo jogurtowy. Na wierzch dajemy
mojewypiekiinietylko
SAŁATKA Z AWOKADO, ORZECHAMI I MANGO 193razem dzielę się z Wami przepisem zaczerpniętym z magazynu Kuchnia , który nieco zmieniłam. Ta pyszna sałatka z nutą azjatycką bardzo przypadła mi do gustu, możecie ją podać na każdą okazję i porę roku, zarówno zimą jak i w upalne dni, jest lekka a zarazem pożywna, a dodatkowego aromatu i orzeźwiającego smaku dodaje jej zawartość mięty i kolendry. Warto pamiętać
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zielona sałatka z ziołowym sosem 210szczypiorek. Do sałatki można dodać bulgur lub quinoa, ja jednak wybrałam kalafiorowy ryż. Zielona sałatka jest smaczna i zdrowa. Najczęściej dodaję do niej jajko na twardo, czasami tuńczyka. Zielona sałatka Składniki: na 2 porcje 50 g świeżego jarmużu 1 mały kalafior 100 g zielonego groszku 1 awokado 1 łyżka pestek słonecznika 3 jajka koper do dekoracji ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego(...)gotuj przez 2 minuty na maksymalnym efekcie lub blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wypłucz zimną wodą. Wymieszaj jarmuż z groszkiem i kalafiorem. Potnij awokado na plastry i ułóż na sałatce. Ugotuj jajko na twardo lub półtwardo, przekrój na pół ułóż na zieleninie. Do blendera wlej jogurt, dodaj majonez (można
codojedzenia
Śmietankowe racuszki z kaki 136naturalny, a poza tym ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Olej w smaku jest bardzo łagodny i lekko orzechowy, za co polubią go osoby nieprzepadające za olejowym smakiem. Co prawda lepiej go dodać do sałatki, ale niestety w mojej rodzinie szybciej znikają te na bazie majonezu. Na szczęście zdrowe tłuszcze można przemycić do diety w mnóstwo sposobów. Właśnie
Di gotuje
Co dziś na obiad? Przepis na kurczak teriyaki 201kurczaka teriyaki można kupić w gotowej buteleczce, jednak – jak się domyślacie – ja wybrałam wersję robioną samodzielnie. Kurczak teriyaki jest lekko pikantny i słodki jednocześnie. Pasuje do chrupiących warzyw, ryżu, makaronu ryżowego lub jako dodatek do przeróżnych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad albo kolacja dla niespodziewanych gości. Składniki: 500g. filetów z kurczaka, 10 łyżek sosu sojowego
Rozdomowiona
Caprese & caprese – Angie gotuje – odc. 5 194dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów w posiłkach. Dziś prawdziwa gratka dla wielbicieli tego włoskiego przysmaku
Dietolog
Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 245już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny
Zielona Kuchnia
Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. 205pesto – blendować dłużej. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu. Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów The post Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. appeared first
Kulinarne Przeboje
SAŁATKA Z KASZAMI I WARZYWAMI 184Szukasz szybkiej, pysznej przekąski lub pomysłu na lekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny
Z Majeczką w kuchni
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 236pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd nagietek bywa nazywany różą szafranową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze pomysły na fit śniadanie! 257prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera z pomidorami i rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako II śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano
Kuchnia Ellie
Magiczna brama. Unge - Sklep cynamonowo-oliwkowy | RZESZÓW | 167wiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy. Ser feta - miałam okazję spróbować koziego. W prawdziwej sałatce greckiej, z prawdziwymi i pysznymi oliwkami to prawdziwa poezja. Ma całkiem inny smak niż "sklepowy". Jet lekko kwaśny, nie aż tak słony i bez żadnych polepszaczy bo sam w sobie jest genialny. Oliwki - no właśnie. Znacie smak tych
Czarnawisienka
Sałatka ziemniaczana z buraczkiem 184Sałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię polecam zastapienie majonezu śmietaną. Składniki: • 4 ziemniaki • 2 buraki • pęczek zielonej piertuszki • sól, pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki, każde
To co kocham
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 343ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja
Jaglusia
Sałatka ze szparagów 169woda się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał
królestwo garów
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 285ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej
Jacob Tastes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #1 249tego składniki, które większość ma w domu zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam
Corner With Recipes
Sałatka z wędzonym kurczakiem i fetą 181Upałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę
ChilliJemy
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 240papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQ
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli 400Bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć
Monia miesza i gotuje
Krakersy 220wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodzienna
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 357bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się
Kulinarny karnet Christophera