„Niecodzienna” sałatka obiadowa z przepiórczymi jajkami Ta niecodzienna sałatka obiadowa , jest świetnym uzupełnieniem każdego dania obiadowego. Nawet podana solo ,tylko w towarzystwie frytek zapewni
Ogrodnik w podróżyocet balsamiczny oliwa z oliwek sól i pieprz Tradycyjną sałatkę uzyskujemy poprzez pokrojenie wszystkich składników i ułożenie ich na półmisku, w tym przypadku jest trochę więcej pracy, ale moim zdaniem warto. :) Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Pomidory kroimy w grubsze plastry, odwrotnie niż kroimy je na kanapkę. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie plastry pomidora(...)też włożyć całość na 2-3 minuty do piekarnika. Tak przygotowane pomidory wykładamy na talerz, by lekko na siebie nachodziły. Bazylię siekamy i posypujemy nią ser i pomidory. Na koniec całość polewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz dobrej jakości oliwy z oliwek. Taką sałatkę na ciepło możecie podać do zwykłego pieczywa, kanapek czy zjeść w ciągu dnia jako zdrową przekąskę
Cooking Monsterżytnimi grzankami Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca. 2 porcje: 60 g komosy ryżowej 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 40 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 większe pomidory pół długiego ogórka pół czerwonej cebuli natka pietruszki lub kolendra łyżka soku
KucharzycaProsta sałatka idealna na Wielkanoc i nie tylko. Dosłownie 10-15 min przygotowania - najdłużej schodzi ugotowanie ryżu. Lekka, smaczna i bardzo pożywna. Idealne źródło węglowodanów oraz białka. Świetne dla tych którzy chcą aby ich święta były lżejsze. Radzę nie pomijać tej jednej łyżki majonezu, jednak proponuję wybrać ten light lub najlepiej domowy. Składniki: 1 puszka fasoli 1 puszka
CzarnawisienkaŚwietna sałatka którą często przyrządzam na różne imprezy lub święta, można ją przygotować w szybki sposób. Ma lekko pikantny smak i jest bardzo smaczna, polecam. Składniki: 1 op. tortellini z szynką 200 gram kabanosów z peperoni 200 gram sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 1 mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle 1 duża czerwona papryka Kawałek pora 10 malutkich ogórków
Bajeczna KuchniaCudowny wynalazek dla wszystkich walczących o figurę na diecie – sam smak, z obciętymi kaloriami. Muszę do lata zrzucić kilka mocno nadprogramowych, kochanych kilogramów – pomagają mi w
Karo in the Kitchentosty z tego przepisu: Francuskie tosty Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę. Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa rukola z pomidorkami. Pyyycha! Artykuł Jajko zapiekane w awokado pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSzuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane
Kuchnia bezglutenowapieprznika jadalnego. Ciekawa jestem, jakie miny mieliby Wasi znajomi, gdbyście w odpowiedzi na pytanie "A co masz dziś na obiad?", rzucili lekkim tonem: "Grzyby z rodzaju pieprznikowatych". Podobnie zadziałała moja przyjaciółka, oznajmiając swoim gościom, iż "w tej sałatce jest pokrzywa". Miny: bezcenne ;) www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: ok. 2-3 szklanek kurek/ pieprzników jadalnych podwójna pierś z kurczaka przyprawia do drobiu
Kuchnia smakówSałatka kalafiorowa z lubczykiem idealnie pasuje do grillowanych mięs, ale nie tylko. Można ją podawać jako lekkie danie na lunch, a także jako przystawka do obiadu. Jest prosta do wykonania i jednocześnie wartościowa. Składniki : 1 mały kalafior 2 duże pomidory pół szklanki kukurydzy konserwowej garść liści lubczyku 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz Sposób
zobacz ich smakwykorzystać na wiele sposobów. Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki. Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :) Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej
ChilliJemyUwaga, uwaga - ogłaszam wyniki konkursu z książką! Jak pamiętacie zadaniem było pokazanie lekkiego, wiosennego dania. Dostałam od Was kilkadziesiąt propozycji i przyznam, że jedna lepsza od drugiej. Były sałatki, dania główne, koktajle a nawet desery. Prawie wszystko w lżejszych niż normalnie wersjach. Zadanie wyboru laureatów nie było łatwe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapanią Magdaleną Napierałą poczęstowały nas takimi potrawami jak brownie z batatami, napój pietruszkowy (istna bomba witaminowa) sałatki, pasta z tofu, chipsy z jarmużu (tak dobrze nam już znane), czy wege pesto podane z batatami. Mimo, że warsztaty zaczęły się z lekkim opóźnieniem, a całość trwała dość długo to mamy poczucie poszerzenia naszej wiedzy kulinarnej (i nie tylko). Z niecierpliwością czekamy
Kolizje Smakówczasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek
Poezja smaku