Upałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę
ChilliJemypapierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQBakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć
Monia miesza i gotujewykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodziennabogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się
Kulinarny karnet Christopherazawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki: 3 zupki chińskie, 2 pomidory, czerwona papryka, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, puszka kukurydzy
Z miłości do słodkościForemkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą
Monia miesza i gotujefetą. Jest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory * brzoskwinia * pół kostki fety * koperek * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku brzoskwiniowego * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Pomidory i brzoskwinie pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę pokroić w paski. Składniki sałatki ułożyć na talerzu
Magiczne Życie Martykolekcji sylwestrowych sałatek, które znajdziecie tutaj dołącza jeszcze jeden przepis, czyli sałatka z kalerosse™ i mango. Kalerosse™ to nowość na polskim rynku, to pyszne i zdrowe warzywo powstało z połączenia jarmużu i brukselki. Jest ono uprawiane w Polsce i zbierane z pola od listopada do marca. Dzięki marce Fit & Easy zagościło na naszych(...)wyboru, do koloru, czyli jak kto lubi. Mnie od razu przypadło do gustu, że względu na swój lekko orzechowy posmak. Najbardziej smakuje mi, po krótkiej obróbce termicznej, czyli albo blanszowane, albo krótko smażone. Dziś zapraszam na szybką sałatkę z mango, natomiast jeśli jesteście mięsożerni, dorzućcie do niej pokrojona w paski pierś kurczaka. Kalerosse™ zdecydowanie jest warte
Kulinarne przygody GatityTweetnij Mam dla Was kolejny pomysł na prostą sałatkę z komosy ryżowej. Przyznam się, że ostatnio moim dzieciom znudził się ryż. Zapragnęły jakiejś odmiany. Tę odmianę i lekki powiew wiosny wniosła na nasz stół właśnie komosa. Bo można ją tak kolorowo (wiosennie) zestawiać z najróżniejszymi warzywami. I odmieniać na tyle sposobów (kulinarnych) ile, tylko dusza zapragnie. Wkroić w nią dowolne(...)odrobinę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata A na moim INSTAGRAMIE mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe i quinoa. Mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe. #healthy #healthyfood
MODA NA BIOPijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się jako osobny posiłek z kawałkiem dobrego chleba. Dressing jest lekko kwaskowaty co świetnie łączy się z kremową pastą sezamową, a duża ilość cebuli sprawia, że całość jest fajnie chrupiąca(...)miski i wymieszaj. Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro
wiecejwarzyw.plbardzo uniwersalną pod względem kulinarnym. Sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i główny składnik zup, sosów czy sałatek. Najpopularniejszym daniem ze szczawiu jest z pewnością wspomniana na początku zupa. Odpowiednio doprawiona, podana z jajkiem i chrupiącą grzanką jest idealnym pomysłem na lekki wiosenny lub letni obiad. Alternatywą dla tradycyjnej zupy szczawiowej może być natomiast odświeżający chłodnik z dodatkiem posiekanych świeżych(...)szczawiu można też dokładnie umyć, dodać do nich świeże, dowolnie wybrane warzywa, na przykład pomidora, rzodkiewkę, cebulę, ogórka, całość polać ulubionym dressingiem i zaserwować jako zdrową, ale też pyszną sałatkę. Pomysłów na wykorzystanie szczawiu w kuchni jest z pewnością o wiele więcej, a jedynym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia osoby, która szykuje posiłek. Ta powinien natomiast pamiętać, że przygotowując dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Inspiracją był przepis z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Ala piecze i gotujesporej dawki nowych smaków i zapachów. I są to pyszne podróże! Nietuzinkowe połączenia! Sałatka idealna do pudełeczka do pracy, uczelni czy jako posiłek na kolację. Lubię ją za bardzo aromatyczne połączenie smaków, ale również za to, że ma w sobie wszystko to co lubię, jest lekko słodka, sycąca i robi się w kilka chwil. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej kaszy
SMYKWKUCHNImakaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna na lunch, kolację czy nawet obiad jeśli dodamy do niej kawałek świeżej bagietki, albo jajko sadzone(...)końcówki, pociąć na mniejsze kawałki, główki przekroić wzdłuż na dwie części. Gotować 2 minuty, do czasu aż będą jeszcze lekko chrupkie. Cukinię wyłożyć na talerze, dodać szparagi oraz pomidorki koktajlowe, przełamać na pół mozzarellę i wyłożyć na górę warzywnej sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek oraz dodać listki świeżych ziół - bazylii, tymianku czy oregano
Plate of Joy