Sałatkę wykombinowałam "na szybko", jak to zwykle u mnie ostatnio bywa. Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250g) 1 mały słoiczek selera wybornego 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone 2 pęczki szczypiorku(...)pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki. 3. Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieDojrzałe owoce papai ( melonowca właściwego) są pomarańczowe lub ciemnożółte, o lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne nasion. Niedojrzałe owoce muszą poleżeć kilka dni poza lodówką lub można je zjeść po ugotowaniu. Ostrych w smaku nasion można używać do przyprawiania zamiast pieprzu (nie wskazane dla kobiet w ciąży). Enzymy zawarte(...)miąższu to tzw. "przyśpieszacze", mięso zamarynowane z papają będzie bardziej miękkie i soczyste. Natomiast owoce i warzywa w sałatkach z dodatkiem papai szybko stracą jędrność, dlatego powinny być spożywane zaraz po przygotowaniu. Dojrzała papaja to znakomity probiotyk, przyśpieszający odbudowę flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych, co może być pomocne w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Papaja dobrze komponuje
SzczyptaSmaQdań z grilla, która bardzo dobrze smakuje. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Składniki: makaron ryżowy - 250 g ogórek zielony - 2 szt czosnek - 3 ząbki sól i pieprz kukurydza - 1 puszka cebula - 1 szt majonez Kielecki - 2 łyżki koperek - 1/2 pęczka Przygotowanie: Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Ogórki obrać
Kuchnia Danusidevil is not so terrible as he is painted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego(...)patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce na płasko i przekrawamy prawie na pół. Rozkrawamy tak aby można ją było rozłożyć. Lekko rozbijamy. Solimy z obu stron świeżo zmieloną solą i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Na mięsie
Martyna Cooksdevil is not so terrible as he is painted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego(...)patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce na płasko i przekrawamy prawie na pół. Rozkrawamy tak aby można ją było rozłożyć. Lekko rozbijamy. Solimy z obu stron świeżo zmieloną solą i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Na mięsie
Martyna Cooksdevil is not so terrible as he is painted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego(...)patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce na płasko i przekrawamy prawie na pół. Rozkrawamy tak aby można ją było rozłożyć. Lekko rozbijamy. Solimy z obu stron świeżo zmieloną solą i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Na mięsie
Martyna Cooksnowej mieszanki młodych listków Romantica od Fit & Easy , która składa się z lekko kwaskowatej czerwonej i zielonej botwinki, wyrazistej rukoli i delikatnego szpinaku. Mix ma przyjemny, orzeźwiający smak, który świetnie łączy się z chrupiącą czerwoną cebulką, soczystą pomarańczą i ziemistym burakiem tworząc sałatkę petardę! Dodałam do niej także dającą sytość zieloną soczewicę, dzięki której nie zapomnicie
Chilli Czosnek i Oliwa„Farmerska ” surówka z kapusty i pora Farmerska surówka , jest to kolejna propozycja , znakomitego dodatku do zimowego obiadku Smaczna , prosta , a co najważniejsze bardzo zdrowa
Ogrodnik w podróżyuroczystości i imprezy rodzinne ale również na rozpieszczenie naszych najbliższych. Mniaaam Sałatka z żurawiną Składniki: 3 łodygi selera naciowego, podwójna pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, garść suszonej żurawiny, szczypiorek, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w nie dużą kostkę, posypujemy lekko solą i podsmażamy. Seler naciowy kroimy w kostkę. W misce mieszamy ostudzonego kurczaka, seler
paapilotkaaBardzo prosta w wykonaniu sałatka, doskonała do pracy i na imprezy. Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp. A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe(...)kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu i 1 łyżkę musztardy. Zalać sałatkę sosem i wymieszać całość. Można ewentualnie doprawić pieprzem i solą, przy czym z solą należy uważać ponieważ ryba i majonez były słone. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuprzygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Ilości oczywiście możemy dowolnie modyfikować. W mojej sałatce np. nie ma kukurydzy ale spokojnie można dołożyć dodatkową warstwę. Ułożenie: Jako pierwsze ułożyć pieczarki ogonkami do góry, obficie posypać posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem. Następnie marchewka, lekko posolić dodać pieprz, cienko posmarować majonezem i lekko docisnąć Kolejna warstwa - starte ziemniaki, sól, pieprz oraz cienka warstwa
W garach u Gosidużą kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałatę ułożyć pomidory, rzodkiewki i jaja. Całość można lekko posolić przed polaniem sosem. Sos: 2 łyżki jogurtu gęstego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy kremskiej szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę. Można podawać z tostami lub innym ciepłym pieczywem. My rodzinnie, na kolację jemy
Ze smakiem bez glutenutakże korzystny wpływ na cały nasz organizm. Więcej na temat Mikstury Olei Hepa możecie przeczytać ⇒ tutaj Sałatkę podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, nadzianymi pastą warzywną. Dla mnie idealne połączenie - nie dość, że bardzo smaczne to zdrowe i lekkie. Takie kolacje najbardziej mi odpowiadają bo nie czuję się po nich ociężała, no i nie mam wyrzutów sumienia(...)kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy rukolę, kostki gruszek oraz serka wędzonego i orzechy nerkowca. Wszystko polewamy miksturą olei Hepa oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy. Możemy też sałatkę podać na talerzu, bez mieszania składników - na dnie rukola, następnie kawałki gruszek, serka i orzechy, a całość polana olejem. Sałatka świetnie smakuje z ślimaczkami z ciasta francuskiego: Rozwijamy świeże ciasto
Kuchnia MagdaLenyprzez kilka godzin wędzony jest w dymie z drewna olchowego .Jest lekko kwaskowy i leciutko słony. Wędzona skórka dodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei delikatny świeży serek kwasowo -podpuszczkowy. Taki twarożek. Kozia
królestwo garówćwierć plasterki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut, by por nam lekko skruszał. W tym czasie odsączamy fasolę, kukurydzę, ananasa kroimy w większą kostkę. Żółty ser kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, pieprz, ewentualnie solimy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego
na moim stole...