jogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj) , tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się(...)mięsa lub ziemniaczków z grilla, ale równie dobrze można dodać kilka łyżek do dowolnej sałatki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówucieramy. Następnie kolorowymi warstwami wykładamy wszystko do misek . -- -- Przyprawiamy podczas układania w miskach lub przygotowujemy "lekki" sosik do polewania. Pół szklanki oleju, 5 łyżek octu, łyżka cukru, łyżeczka soli i płaska łyżeczka pieprzu. Z bakłażana robimy "pingwinka", który najbardziej ucieszy dzieciaki. Przygotowane sałatki schładzamy w lodówce. Jak już mamy sałatki, to przygotowujemy coś jeszcze np. ekspresowe szaszłyki kiełbasiane
chleba naszegoSałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta(...)wodzie. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę
Ugotowaćzawiera białka, które dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i spójności tkanek oraz poprawiają jędrność cery; - zawiera witaminy (A, D, E) – chronią skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi jej starzenie. Sałatka wyszła szybka i tu musimy o tym głośno powiedzieć, a całą skromność schować do kieszeni. Zrobiłyśmy jej dość dużo w nadziei, że będziemy miały z głowy też kolejny dzień(...)porozumiewawcze spojrzenia - tak, to ten moment. Jeśli chodzi o jej smak to zdecydowanie wyczuwalny jest lekki posmak rybny od kawioru, charakterystyczny smak oliwek, słodkość od ananasa i kukurydzy i oczywiście ukochany szpinak, który tym razem smakowo nas zaskoczył. Żaden smak nie zdominował sałatki. Został zachowany balans, więc można było zachwycać się połączeniem. Wróciłyśmy do niej kilka razy w bardzo
Wypisz WymalujSałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i sosem czosnkowym ~ Składniki: 1 brokuł 100g makaronu muszelki (np. lubella nr 26) pół puszki kukurydzy sos: jogurt naturalny łyżeczka majonezu ząbek czosnku przyprawy: pieprz, sól, czosnek Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie rozgniatamy w misce na krem
Kuchenny Skrawek NiebaŚwięta się skończyły, wracam do mojego kulinarnego pamiętnika. Na dzisiaj przygotowałam dla Was sałatkę z endywią. Endywia jest spokrewniona z cykorią, delikatna w smaku. Zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 porcje Endywia 2 pomidory ½ czerwonej cebuli 4 plastry szynki z fileta kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo Papryka konserwowa Sól Pieprz Sos: Sos ogrodowy ( proszek knorr ) Woda Musztarda sarepska Wykonanie: Endywię(...)pokrojone pomidory. Cebulę kroimy w cienkie talarki. W dalszej kolejności wykładamy kurczaka i paprykę. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wykładamy jajko pokrojone na ćwiartki. Do niewielkiej ilości wody dodajemy sos ogrodowy i musztardę ( około 1 łyżeczki ). Mieszamy. Przed podaniem do sałatki dodajemy sos. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCAPRESE - pod tą obco brzmiącą nazwą kryje się prosta w przygotowaniu włoska sałatka, w skład której wchodzą przede wszystkim mozzarella i pomidory. Jej wygląd przywodzi na myśl kolory włoskiej flagi i tak jak tamtejszy klimat - lekka, orzeźwiająca - idealna na upały... lecz nie tylko. Choć mało skomplikowana w przyrządzeniu, to jeśli zadbamy o kilka detali może być efektowną przystawką, która zachwyci(...)plastry pomidora i bazylii. Jeśli posiadamy doniczkową bazylię polecam zacząć obrywać listki od spodu. Roślina tak obrywana dłużej zachowuje swoje estetyczne walory, zdobiąc nasz kuchenny parapet :) KROK 4 Nasza sałatka jest już właściwie gotowa. Polecam podać od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa czosnkowego. SMACZNEGO
smacznieinatematwegetariańskiego dania na imprezę. Okazała się hitem, zniknęła z półmiska jako pierwsza. Na następną imprezę zrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu. Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek(...)łyżką oliwy (aby się nie sklejały) i pozostawić do wystudzenia. Nasiona dyni podprażyć na patelni, aż lekko spęcznieją i zrumienią się. Składniki sosu zmiksować za pomocą blendera na gładki sos. Sos wymieszać z tortellini i podprażonymi nasionami dyni. Gdy składniki sałatki będą już zimne dodać parmezan, liście bazylii oraz rukolę. Smacznego
Codziennik Kuchennyzdrowe a tak mało ich jemy. A kto powiedział że na Święta zawsze musi być tradycyjna jarzynowa :)Do sałatki użyłam sosu FolWark i fasolki Bonduelle. Mam nadzieję że sałatka przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonej fasolki na parze Bonduelle 270 g suszonych pomidorów w oleju 2 woreczki kaszy białej gryczanej Majonezowy(...)paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Warstwy: Połowa kaszy,odrobina sosu chrzanowego, pomidory, 4 jajka pokrojone w kostkę, lekko posolić i popieprzyć,odrobina sosu chrzanowego, fasolka,sos chrzanowy, kasza, sos chrzanowy cieniutka warstwa, 1 starte jajko, szczypiorek. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. Taką sałatkę nie musicie układać warstwowo możecie wymieszać wszystko razem. Sałatkę również można podać jako danie obiadowe
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię śledziowe sałatki. Ta, którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam! Składniki: 4 buraki 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować(...)dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy. 5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się zrobi ładny różowy :) 6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami
Kuchnia domowa AniLato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą(...)sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie. "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś" Jean-Savarin Anthelme Brillant W sałatce, którą Wam dzisiaj proponuję użyłam sera Brillat savarin affine. To potrójnie kremowy ser brie, podpuszczkowy, z pasteryzowanego mleka krowiego i śmietanki, dojrzewający ok. 1-2 tygodnie, czasami do 5 tygodni
Smaczna Pyzapragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: 1 pęczek selera naciowego 300 g ciemnych winogron 200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura) 200 g czarnych oliwek(...)patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką
Food SquarePierwszy raz jadłam te sałatkę w Hiszpanii, stąd też ta nazwa:) Bardzo mi wtedy smakowała i nadal smakuje, bo chociaż jej smak jest nie do opisania, to jest ona bardzo lekka i nie obciąża na długo naszego żołądka:) Układamy kolejno warstwami od dołu: makaron "wstążki" ugotowany; tuńczyk w sosie własnym (rozdrobniony); 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone(...)puszka szparagów; Ułożone w salaterce składniki polewamy sosem: 1/2 szklanki oliwy z oliwek; sok z połowy małej cytryny; 1 łyżka musztardy; sól; pieprz; Składniki razem dobrze wymieszać. Polać sosem sałatkę w salaterce. Na wierzch zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) 1 surową marchew
In my kitchenSzpinak, rukola, jajko i wyraziste suszone pomidory. Kilka niewyszukanym składników na pyszną, lekką przystawkę lub posiłek do pracy. Składniki: 200g świeżego szpinaku (najlepiej baby) 200g rukoli słoik suszonych pomidorów w oleju 4 jajka 2-3 kromki chleba oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów ząbek czosnku sól, czarny pieprz, koperek Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie(...)rozkładamy na talerze. Pomidory odsączamy z oliwy i układamy na szpinaku z rukolą. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy oregano. Na wierzchu sałatki układamy ćwiartki jajek i posypujemy grzankami. Oliwę z oliwek lub z suszonych pomidorów mieszamy z przyprawami : solą, czarnym pieprzem i koperkiem. Polewamy sałatkę
Pyry na GazSurówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa Łatwa i szybka surówka o smaku lubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także
Ogrodnik w podróży