Spaghetti z rukolą to danie szybkie,lekkie i bardzo smaczne. Połączenie tylu składników dało naprawdę bardzo pyszny smak. Polecam je koniecznie;-) Składniki: 5-7 szt.suszonych
potrawyregionalneUwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w
DefinicjaSmakuNastępna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego
Kuchcik gotujeszczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist dymki i słodko-kwaśny miodowy winegret. Koniecznie spróbujcie! Składniki: – 200g arbuza – 1 dymka(...)możecie je obrać, ale to już wg Waszych upodobań). Przygotować miodowy winegret. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać. Polać winegretem przed samym podaniem. Posypać poszatkowaną świeżą bazylią. Sałatkę z arbuzem i serami podawać z grillowanymi mięsami lub zajadać samodzielnie jako zimną przekąskę w upalne dni. Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Sałatka z pomidorków słodko
Pociąg Do KuchniPrzyznajemy się bez bicia, tofu samo w sobie jest gorsze niż mdłe. Marynowane, przejmuje smaki, staje się niesamowitym dodatkiem do sałatek. Tak przygotowany ser sojowy przypadnie do gustu również mięsożercom, otwartym na nowe smaki. Składniki 180 g tofu 5-6 suszonych pomidorów z zalewy olej z suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie Pomidory wyjmujemy(...)słoik, na wierzch dodajemy pomidory (w ten sposób smak pomidorów będzie „opadał”). Olej z pomidorów lekko "podrasowujemy" suszoną bazylią i oregano, mieszamy i zalewamy tofu i pomidory. Słoik wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Tofu i pomidory osączamy z oleju, używamy do sałatek
R'n'G Kitchenrzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą Składniki (na 4 porcje) mix zielonych sałat pół awokado 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego(...)duży talerz lub salaterkę wyłożyć wymieszane sałaty. Dodać – dobrze odsączone – soczewicę i groszek. Lekko wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki awokado i pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka. Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę. Porada: Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około
UgotujmyTo.pljogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj) , tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się(...)mięsa lub ziemniaczków z grilla, ale równie dobrze można dodać kilka łyżek do dowolnej sałatki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówucieramy. Następnie kolorowymi warstwami wykładamy wszystko do misek . -- -- Przyprawiamy podczas układania w miskach lub przygotowujemy "lekki" sosik do polewania. Pół szklanki oleju, 5 łyżek octu, łyżka cukru, łyżeczka soli i płaska łyżeczka pieprzu. Z bakłażana robimy "pingwinka", który najbardziej ucieszy dzieciaki. Przygotowane sałatki schładzamy w lodówce. Jak już mamy sałatki, to przygotowujemy coś jeszcze np. ekspresowe szaszłyki kiełbasiane
chleba naszegoSałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta(...)wodzie. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę
Ugotowaćzawiera białka, które dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i spójności tkanek oraz poprawiają jędrność cery; - zawiera witaminy (A, D, E) – chronią skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi jej starzenie. Sałatka wyszła szybka i tu musimy o tym głośno powiedzieć, a całą skromność schować do kieszeni. Zrobiłyśmy jej dość dużo w nadziei, że będziemy miały z głowy też kolejny dzień(...)porozumiewawcze spojrzenia - tak, to ten moment. Jeśli chodzi o jej smak to zdecydowanie wyczuwalny jest lekki posmak rybny od kawioru, charakterystyczny smak oliwek, słodkość od ananasa i kukurydzy i oczywiście ukochany szpinak, który tym razem smakowo nas zaskoczył. Żaden smak nie zdominował sałatki. Został zachowany balans, więc można było zachwycać się połączeniem. Wróciłyśmy do niej kilka razy w bardzo
Wypisz WymalujSałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i sosem czosnkowym ~ Składniki: 1 brokuł 100g makaronu muszelki (np. lubella nr 26) pół puszki kukurydzy sos: jogurt naturalny łyżeczka majonezu ząbek czosnku przyprawy: pieprz, sól, czosnek Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie rozgniatamy w misce na krem
Kuchenny Skrawek NiebaŚwięta się skończyły, wracam do mojego kulinarnego pamiętnika. Na dzisiaj przygotowałam dla Was sałatkę z endywią. Endywia jest spokrewniona z cykorią, delikatna w smaku. Zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 porcje Endywia 2 pomidory ½ czerwonej cebuli 4 plastry szynki z fileta kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo Papryka konserwowa Sól Pieprz Sos: Sos ogrodowy ( proszek knorr ) Woda Musztarda sarepska Wykonanie: Endywię(...)pokrojone pomidory. Cebulę kroimy w cienkie talarki. W dalszej kolejności wykładamy kurczaka i paprykę. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wykładamy jajko pokrojone na ćwiartki. Do niewielkiej ilości wody dodajemy sos ogrodowy i musztardę ( około 1 łyżeczki ). Mieszamy. Przed podaniem do sałatki dodajemy sos. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCAPRESE - pod tą obco brzmiącą nazwą kryje się prosta w przygotowaniu włoska sałatka, w skład której wchodzą przede wszystkim mozzarella i pomidory. Jej wygląd przywodzi na myśl kolory włoskiej flagi i tak jak tamtejszy klimat - lekka, orzeźwiająca - idealna na upały... lecz nie tylko. Choć mało skomplikowana w przyrządzeniu, to jeśli zadbamy o kilka detali może być efektowną przystawką, która zachwyci(...)plastry pomidora i bazylii. Jeśli posiadamy doniczkową bazylię polecam zacząć obrywać listki od spodu. Roślina tak obrywana dłużej zachowuje swoje estetyczne walory, zdobiąc nasz kuchenny parapet :) KROK 4 Nasza sałatka jest już właściwie gotowa. Polecam podać od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa czosnkowego. SMACZNEGO
smacznieinatematwegetariańskiego dania na imprezę. Okazała się hitem, zniknęła z półmiska jako pierwsza. Na następną imprezę zrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu. Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek(...)łyżką oliwy (aby się nie sklejały) i pozostawić do wystudzenia. Nasiona dyni podprażyć na patelni, aż lekko spęcznieją i zrumienią się. Składniki sosu zmiksować za pomocą blendera na gładki sos. Sos wymieszać z tortellini i podprażonymi nasionami dyni. Gdy składniki sałatki będą już zimne dodać parmezan, liście bazylii oraz rukolę. Smacznego
Codziennik Kuchennyzdrowe a tak mało ich jemy. A kto powiedział że na Święta zawsze musi być tradycyjna jarzynowa :)Do sałatki użyłam sosu FolWark i fasolki Bonduelle. Mam nadzieję że sałatka przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonej fasolki na parze Bonduelle 270 g suszonych pomidorów w oleju 2 woreczki kaszy białej gryczanej Majonezowy(...)paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Warstwy: Połowa kaszy,odrobina sosu chrzanowego, pomidory, 4 jajka pokrojone w kostkę, lekko posolić i popieprzyć,odrobina sosu chrzanowego, fasolka,sos chrzanowy, kasza, sos chrzanowy cieniutka warstwa, 1 starte jajko, szczypiorek. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. Taką sałatkę nie musicie układać warstwowo możecie wymieszać wszystko razem. Sałatkę również można podać jako danie obiadowe
Sama słodycz i szczypta chili