lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:228/588)

Kalafior marynowany 195

też kalafiora. Ja swojego kalafiora zamknęłam w słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody

Monia miesza i gotuje
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 119

pietruszki i 2/3 startego sera. Dokładnie mieszamy, aż całe masło i ser się rozpuszczą, zagęszczając całość i czyniąc ją lekko kremową. Kaszotto podajemy od razu, gorące, posypane resztą startego żółtego sera i ozdobione kilkoma listkami pietruszki. Idealnie pasować będzie sałatka z pomidorów z cebulą lub szczypiorem. Z tej ilości składników wyjdą Wam 4 średnie porcje lub obiad dla pary

Karo in the Kitchen
Carpaccio z buraka z serkiem śmietankowym. 185

Witajcie po świętach :)  Dzisiaj chciałam Was zaprosić na coś lekkiego czyli na Carpaccio z buraka z serkiem, pyszne, lekkie, w sam raz po świątecznym przejedzeniu :) Carpaccio można podać jako przystawkę a także jako dodatek do obiadu :) Wyśmienicie smakuje :) Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda  Zapraszam :) Składniki : 2 buraki duże lub 3 małe ugotowane

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna pasta z makreli w wersji „odchudzonej” 25592

zrewolucjonizowałam swoje podejście do posiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując  je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym .    Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako

Grunt to przepis!
Klopsiki z cukinii i soczewicy 155

już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych sosów. Podaję je z zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia

codojedzenia
Młody bób z czosnkiem i koperkiem 191

Bardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie że dla Was jest zbyt twardy - przedłużcie czas gotowania. Można jeść ze skórką, ale ja wolę bób obrany. Chociaż w trakcie obierania i tak zjadam część skórek :). Obieranie bobu może nie jet najprzyjemniejsze

Stare Gary
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 274

Długo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej

Pasja Smaku
Winogrona marynowane w papryce 236

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko  miażdżąc przyprawy w moździerzu można  wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego.  Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet

SzczyptaSmaQ
rosół z kury rosołowej z kurkumą... 152

jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
kotlety z kalafiora z przyprawami i kurkumą... 181

podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej 343

Ekspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SAŁATKA Z BROKUŁEM 138

Pyszna i prosta sałatka :) SKŁADNIKI: 1/3 brokuła 1 pomidor 4-5 jajek 0,5 czerwonej cebuli garść łuskanego słonecznika świeży koperek sól, pieprz po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego WYKONANIE : Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minuty. Jajka również gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy zimną wodą. Jajka, pomidora i cebulę kroimy

Pani na deser
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym. 96

taśmę wykorzystaliśmy ostatni moment na kulinarną zabawę z truskawkami :) Przygotowana przeze mnie sałatka to połączenie naszej bohaterki tygodnia oraz sera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych. Polecam to lekkie i niezwykle ciekawe danie, zwłaszcza w upalne letnie dni. Składniki: mieszanka sałat 250 g truskawek

zadanie-gotowanie
Sałatka: warzywa z grilla i… 178

Moja ulubiona sałatka to grilowane warzywa i kuskus lub makaron rurki. Prosta, smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla… Warzywa z grilla – skłądniki: 2-3 papryki 1 cukinia i/lub bakłażan 2 cebule ok. 200 g pieczarek zioła prowansalskie sól, pieprz, papryka, oliwa   Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka(...)sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą lekko miękkie.   Gdy warzywa wystygną mieszam je z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu kuskusem lub ugotowanym al dente makaronem. Dodaję cały sos od warzyw bo wtedy sałatka jest bardziej wilgotna.   Smacznego   Przepis zgłoszony do akcji: Post Sałatka: warzywa z grilla

UgotujmyTo.pl
Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem 302

przepis od ręki. Jabłka i kiszone ogórki zawsze mam w domu. Cebuli też mi nie brakuje. Sałatka śledziowa jest pyszna, taka swojska. Śledzie najczęściej moczę przez noc aby nie były za bardzo słone. Odlewam wodę kilka razy i ponownie zalewam świeżą zimną wodą. Lekko słone śledzie podjadam, kiedy je przyrządzam. Obok stoi szklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona(...)moje dzieci nie cierpią śledzi. Mój małżonek też nie należy do ich fanów, ale zawsze mamy gości na święta, którym śledzie bardzo smakują. Mam więc dla kogo je przyrządzać. Sałatka śledziowa Składniki: 4 porcje 200 g śledzi solonych 1 duże jabłko 3 kiszone ogórki 1 szalotka Sos śmietankowy 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy 2 łyżki majonezu

codojedzenia