mieszania, do wchłonięcia całej wody. Gorący garnek z kaszą owijamy w koc lub wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów. Jeśli planujecie serwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia(...)szerokiego płaskiego rondla - najlepiej z grubym dnem - wsypujemy odmierzoną ilość kaszy. Stawiamy na ogniu, podgrzewamy cały czas mieszając (przez około 3 minuty), aż kasza zacznie wydzielać lekki orzechowy zapach i będzie gorąca, ale nie przypalona. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Ostrożnie wlewamy wrzącą wodę (uwaga, będzie mocno parowała) i dodajemy sól. Garnek
cool and mintyjogurt i sól, ewentualnie czarny pieprz mielony Przygotowanie : Umyty brokuł lekko obgotować w posolonej wodzie, jajka ugotować Umyte pomidorki koktajlowe przekroić na pół Składniki połączyć, posolić i polać majonezem zmieszanym z jogurtem. Sałatkę polewam majonezem tuż przed podaniem
Proste Potrawyolejem rzepakowym Rapso. Wymieszaj. Następnie dodaj sosu winegret. Dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią. Sałatka bardzo syta, szybka i przepyszna. Do pracy i na wynos w plener. Szczególnie teraz ,kiedy zawitała wiosna a my potrzebujemy zjeść lekko, ale konkretnie! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków
Kuchnia w opałachspacery. Też zwierzakowi doskwiera upał i najchętniej leży w zasięgu wiatraka. Wszyscy pijemy dużo wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie pies schrupał ochoczo pół zimnego ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę potem domagał się swojej porcji sałatki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLekka, idealna na przekąskę w miłym towarzystwie. Muszę przyznać, że należę do osób, które nie lubią majonezu (wiem, jestem dziwna :P). Oryginalna sałatka powinna opierać się na bazie majonezu, ale moja wersja jest lżejsza ze śmietaną. Pychota :) Składniki: ok 20dag polędwicy puszka kukurydzy marynowany seler (słoiczek) posiekana natka pietruszki 3-4 pałeczki selera naciowego 2 łyżki śmietany szczypta soli
ChilliJemyPrzychodzi taki czas w roku, kiedy mamy ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego. Z racji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty. Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :) Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu
ChilliJemykostkę łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżki majonezu płaska łyżeczka chrzanu tartego Przygotowanie: Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba gotowe. Sałatka była naprawdę smaczna. A czy wam podpasuje to już sprawdźcie i oceńcie sami
Kuchnia po mojemuzielonego koloru ostatnio upodobałam sobie najbardziej. Kupiłam parę pysznych i słodziutkich owoców kiwi. Jedne poszły do sałatki, inne do ciasta, a z pozostałych zrobiłam mój ulubiony szybki i zdrowy deser - kisiel. Ten kolor i smak, ach... delikatna słodycz, lekko ciepły ... mogłabym się nim zajadać i zajadać. Spróbujcie i Wy. Jak zawsze u mnie - szybko, prosto i smacznie :) Składniki
Słodkie okruszkiBardzo lubię lekkie śniadania. Poza moja ulubioną owsianką, proste, delikatne smaki, przewidziane na początek dnia, są szczególnie moimi faworytami. Dziś wariacja z melona, ekspresowa sałatka, bez filozofii, która oddaje to co ma najlepsze. Czego użyłem: -kawałek białego melona pokrojonego w kostkę -dwie łyżki kukurydzy -kawałek żółtego sera pokrojonego w kostkę -szynka wędzona gotowana, kawałek pokrojony w kostkę -majonez -oliwa -pieczywo
BaRepaszazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie bardziej ekskluzywny w smaku
Mango PapajaFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJaLekka, smaczna i pożywna przekąska na letnie upały? A w dodatku zdrowa, którą można dowolnie transportować? Naszym rozwiązaniem są spring rolls’y... sałatka zawinięta w papier ryżowy. Zielone pyszności, które można zajadać w dowolnym miejscu :) Składniki: Papier ryżowy Mix sałat Papryka Groszek Zielony ogórek Ok. 200g gotowanego kurczaka Oliwa Bazylia, oregano Paprykę myjemy i kroimy w paseczki
Kolizje Smakówłyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g leśnych pieczarek 300 ml bulionu z drobiu 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków(...)dwoma łyżkami zimnej wody i zaciągnij sos. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Kukurydzę mrożoną ugotuj w lekko osolonej wodzie lub użyj z puszki. Pokrój sałatę, natkę pietruszki i cebulę w cienkie paski. Pokrój ogórka na plasterki. Przygotuj winegret według przepisu w linku. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do żaroodpornego naczynia. Posyp solą i curry
codojedzenia