dodają im wspaniały smak i aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką. CUKINIA PO MEKSYKAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Bardzo ciekawe danie. Jest pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :)) KOLOROWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE SEROWYM PRZEPIS(...)wykorzystanie nadmiaru cukinii, tym razem wersja na słodko- dżem o lekko cytrynowym posmaku, z galaretką. POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemkwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście(...)jakichkolwiek strat w aromacie – olej szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny
Karo in the Kitcheninnych małż nigdy nie zamyka się ich muszelka. Świeżość sprawdza się poprzez dotknięcie wysuniętej końcówki – o ile reaguje na dotyk, chowa się - małże są świeże. W smaku są delikatne, lekko słodkie i pachną morzem. Małże dokładnie umyć mocząc je w zimnej wodzie z solą, kilkakrotnie ją zmieniając. Czosnek i chili posiekać. Na rozgrzanej oliwie chwilę podsmażyć czosnek(...)północy Portugalii regionu Minho. Produkuje poważniejsze vinho verde, nie tak lekkie i proste, jak większość win z tej apelacji. To 100% alvarinho pachnie cytrusami i owocami tropikalnymi, a bukiet jest wzbogacony o aromaty ziołowe. Na podniebieniu jest zrównoważone, dobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco
królestwo garówLekka, kolorowa, soczysta, pachnąca latem bomba witaminowa. Idealny, słodki, fit deser lub rewelacyjne drugie śniadanie do pracy. Koniecznie spróbujcie. Składniki (4 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej komosy ryżowej 1 łyżka (10 g) kolorowego sezamu (może być też biały lub czarny) 1 szklanka (150 g) truskawek 1 szklanka (130 g) malin 1 szklanka (130 g) jeżyn 1 szklanka(...)ryżową wymieszać z łyżką sezamu i nałożyć po dwie czubate łyżki do słoiczków lub miseczek. 4) Do każdej porcji porozkładać po równowo owoce. 5) Podawać polane odrobiną miodu. RADA: Sałatkę można przygotować w jednej dużej misce, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą i tak przygotowaną podawać w mniejszych miseczkach
Fitsweet.medokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy sarepskiej, która od wieków jest uprawiana(...)przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy . Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych
Kulinarne przygody Gatitybardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella. Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej z orzechów makadamia. Jedliście go kiedyś(...)gdzie użyliśmy oleju tłoczonego na zimno, czyli do dekoracji deseru i jako element sosu w sałatce. Olej makademia jest źródłem wartościowych składników odżywczych np. wit E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mnie interesuje przede wszystkim to, że jest bardzo smaczny i ma lekko orzechowy smak i zapach. Produktem ubocznym robienia hummusu jest aquafaba, z której możemy zrobić wege bezę czy deser
Ugotowane pozamiataneFrużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata3 najprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 250g tortellini z mięsem 200g szynki drobiowej 1 ogórek świeży 1 papryka czerwona 2 pomidory 2 łyżki majonezu lekkiego Sól, pieprz Przepis: Tortellini gotujemy
Emcia Pichci” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej Czemuż to cygańska , otóż dlatego ze wygląda bogato ,a jest bardzo prosta Cygańska surówka z kapusty pekińskiej , jest świetną
Ogrodnik w podróżyPyszna sałatka która wymyśliłam ostatnio-okazała się naprawdę pyszna,wszystkie składniki super do siebie pasowały ,spokojnie możecie ją również wymieszać i podać jak nie lubicie warstwowych sałatek-tylko w ten sposób podana fajnie i kolorowo się prezentuje -polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 2 pomidory ogórek zielony puszka kukurydzy cebula papryka ser feta kiełki(...)złoty kolor,studzimy. Pieczarki również kroimy w kostce i smażymy na oleju,na końcu lekko solimy i posypujemy pieprzem. cebulkę,ogórka,fetę i paprykę kroimy w kostkę,kukurydzę odsączamy. Pomidory kroimy w kostkę(ale dobrze jest odłożyć tą część z nasionami i do sałatki dodać sam miąższ ,bo nie będzie puszczać tyle wody. Składniki na sos mieszamy dokładnie.W misce
Swojskie jedzonkoSzefa kuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny
królestwo garówbyła miękka ale nie rozgotowana, albo ugotować na parze. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać do fasolki. Wymieszać z chili, szczypiorkiem, polać olejem, skropić octem, posolić i popieprzyć. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Stare Garyjedno z podstawowych dan jakie serwuje się na Wielkanoc. Tradycyjnie na stołach wielkanocnych nie może zabraknąć najróżniejszych sałatek i jajek. Poza prostymi jajkami z majonezem, warto też postawić na stole najróżniejsze faszerowane jajka . Dzisiejsza wersja może nie należy do lekkich, ale jest naprawdę pyszna. I co równie ważne, takie jajka przygotujecie dosłownie w kilka minut Spróbujcie. Składniki: 3 jajka
Słodkie okruszkiKebabowa surówka z pekinki Pyszna surówka o smaku kebabu doskonała do frytek . Genialnie prosta , a do tego wegetariańska. Moi chłopcy nie przepadają za surowymi warzywami ale
Ogrodnik w podróży