lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:234/588)

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 192

koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który(...)rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli.  Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą -  Pici

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 133

soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe i delikatnie chrupiące) 10 pomidorków koktajlowych (około 100g

Moja Delicja
Sałatka z panierowanym camembertem 309

Dzisiejsza propozycja to przepyszna sałata z panierowanym serem pleśniowym. Jest on zdecydowanym atutem tego lekkie dania, nadaje mu unikalny smak i ciekawy charakter. Całość zwieńczona jest dodatkiem w postaci żurawiny i kilku kropli oleju lnianego. Pyszności! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: mieszanka sałat 1/2 puszki zielonego groszku* krążek camemberta z ziołami jajko garść bułki tartej 2 łyżki(...)jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego

Kolizje Smaków
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 221

bardzo ostre papryczki chilli;  łagodne kremowe mleczko kokosowe;  świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce;  ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale wydobywa głębię(...)whishy sos rybny- nam pla, wybitnie tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku

ClauditteMissCooking
Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal) 151

Uwielbiam pieczoną paprykę, dlatego sałatka z jej duża ilością nie mogła nie stać się moją ulubioną. Sałatka jest prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna. Składniki: 250 g tortellini (dałam z grzybami) 2 duże papryki czerwone 80 g cebulki perłowej marynowanej łyżka oliwy łyżka pesto bazyliowego ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz kolorowy Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu(...)skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy ze sobą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto i przyprawy. Sałatkę dokładnie mieszamy i gotowe

e-PrzepisyKulinarne
chrupiąca sałatka z kurczakiem 133

ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę. Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę osączyć. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku, dodać majonez i jogurt. Schłodzić przed podaniem

6niebo
Sałatka z komosy ryżowej i papryki z żurawiną 124

zastawionym stole i wykwintnych potrawach może skusicie się na prostą w wykonaniu, a bardzo smaczną i zdrową sałatkę? Bazę stanowi komosa ryżowa, a pełno w niej chrupiącej świeżej papryki, płatków migdałowych, słodko-kwaśnej żurawiny, a wszystko okraszone domowym cytrynowym sosem z lekką nutką curry. Kto chętny? Świetnie nadaje się na lunch do pracy i na dowolne, także sylwestrowe, świętowanie. Gorąco(...)cebulę, żurawinę, płatki migdałowe (zachowując niewielką ilość do przystrojenia) i dokładnie mieszamy. Polewamy przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny wymieszanym z przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Artykuł Sałatka z komosy ryżowej i papryki z żurawiną pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Sałatka z brokułu z kurczakiem 190

pieprz Brokuł podzielić na cząstki i ugotować w  lekko posolonej wodzie. Filet umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 cienkie plastry. Oprószyć go solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną curry. Usmażyć, ostudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt i majonez doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem jogurtowo-majonezowym

Trzeci talerz
Sałatka z wędzonego kurczaka i różowych winogron podana w makaronowych muszlach. 358

dodawać do niej makaron w tradycyjny sposób, nadziałam pozostałymi składnikami sałatki ugotowane wcześniej makaronowe muszle. Smak jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI 3 udka wędzonego kurczaka ok. 20 różowych lub czarnych winogron ( zielone się nie nadają) 15-20 makaronowych muszli  1 łyżka majonezu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Muszle ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby były lekko al dente

DefinicjaSmaku
Przepisy na cukinię 195

dodają im wspaniały smak i aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką.   CUKINIA PO MEKSYKAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Bardzo ciekawe danie. Jest pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :))   KOLOROWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka.   KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE SEROWYM PRZEPIS(...)wykorzystanie nadmiaru cukinii, tym razem wersja na słodko- dżem o lekko cytrynowym posmaku, z galaretką.     POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 185

kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście(...)jakichkolwiek strat w aromacie – olej szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny

Karo in the Kitchen
Navajas – iberyjska uczta 281

innych małż nigdy nie zamyka się ich muszelka. Świeżość sprawdza się poprzez dotknięcie wysuniętej końcówki – o ile reaguje na dotyk, chowa się - małże są świeże. W smaku są delikatne, lekko słodkie i pachną morzem. Małże dokładnie umyć mocząc je w zimnej wodzie z solą, kilkakrotnie ją zmieniając. Czosnek i chili posiekać.    Na rozgrzanej oliwie chwilę podsmażyć czosnek(...)północy Portugalii regionu Minho. Produkuje poważniejsze vinho verde, nie tak lekkie i proste, jak większość win z tej apelacji. To 100% alvarinho pachnie cytrusami i owocami tropikalnymi, a bukiet jest wzbogacony o aromaty ziołowe. Na podniebieniu jest zrównoważone, dobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco

królestwo garów
Letnia sałatka owocowa z komosą ryżową 140

Lekka, kolorowa, soczysta, pachnąca latem bomba witaminowa. Idealny, słodki, fit deser lub rewelacyjne drugie śniadanie do pracy. Koniecznie spróbujcie. Składniki (4 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej komosy ryżowej 1 łyżka (10 g) kolorowego sezamu (może być też biały lub czarny) 1 szklanka (150 g) truskawek 1 szklanka (130 g) malin 1 szklanka (130 g) jeżyn 1 szklanka(...)ryżową wymieszać z łyżką sezamu i nałożyć po dwie czubate łyżki do słoiczków lub miseczek. 4) Do każdej porcji porozkładać po równowo owoce. 5) Podawać polane odrobiną miodu. RADA: Sałatkę można przygotować w jednej dużej misce, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą i tak przygotowaną podawać w mniejszych miseczkach

Fitsweet.me
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem 143

dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy sarepskiej, która od wieków jest uprawiana(...)przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy . Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku.  Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych

Kulinarne przygody Gatity
Hummus czekoladowy z olejem makadamia 103

bardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella. Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej z orzechów makadamia. Jedliście go kiedyś(...)gdzie użyliśmy oleju tłoczonego na zimno, czyli do dekoracji deseru i jako element sosu w sałatce. Olej makademia jest źródłem wartościowych składników odżywczych np. wit E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mnie interesuje przede wszystkim to, że jest bardzo smaczny i ma lekko orzechowy smak i zapach. Produktem ubocznym robienia hummusu jest aquafaba, z której możemy zrobić wege bezę czy deser

Ugotowane pozamiatane