Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata3 najprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 250g tortellini z mięsem 200g szynki drobiowej 1 ogórek świeży 1 papryka czerwona 2 pomidory 2 łyżki majonezu lekkiego Sól, pieprz Przepis: Tortellini gotujemy
Emcia Pichci” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej Czemuż to cygańska , otóż dlatego ze wygląda bogato ,a jest bardzo prosta Cygańska surówka z kapusty pekińskiej , jest świetną
Ogrodnik w podróżyPyszna sałatka która wymyśliłam ostatnio-okazała się naprawdę pyszna,wszystkie składniki super do siebie pasowały ,spokojnie możecie ją również wymieszać i podać jak nie lubicie warstwowych sałatek-tylko w ten sposób podana fajnie i kolorowo się prezentuje -polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 2 pomidory ogórek zielony puszka kukurydzy cebula papryka ser feta kiełki(...)złoty kolor,studzimy. Pieczarki również kroimy w kostce i smażymy na oleju,na końcu lekko solimy i posypujemy pieprzem. cebulkę,ogórka,fetę i paprykę kroimy w kostkę,kukurydzę odsączamy. Pomidory kroimy w kostkę(ale dobrze jest odłożyć tą część z nasionami i do sałatki dodać sam miąższ ,bo nie będzie puszczać tyle wody. Składniki na sos mieszamy dokładnie.W misce
Swojskie jedzonkoSzefa kuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny
królestwo garówbyła miękka ale nie rozgotowana, albo ugotować na parze. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać do fasolki. Wymieszać z chili, szczypiorkiem, polać olejem, skropić octem, posolić i popieprzyć. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Stare Garyjedno z podstawowych dan jakie serwuje się na Wielkanoc. Tradycyjnie na stołach wielkanocnych nie może zabraknąć najróżniejszych sałatek i jajek. Poza prostymi jajkami z majonezem, warto też postawić na stole najróżniejsze faszerowane jajka . Dzisiejsza wersja może nie należy do lekkich, ale jest naprawdę pyszna. I co równie ważne, takie jajka przygotujecie dosłownie w kilka minut Spróbujcie. Składniki: 3 jajka
Słodkie okruszkiKebabowa surówka z pekinki Pyszna surówka o smaku kebabu doskonała do frytek . Genialnie prosta , a do tego wegetariańska. Moi chłopcy nie przepadają za surowymi warzywami ale
Ogrodnik w podróżyselera naciowego nie wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny, aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm
Pomysłowa kuchniadomowej uprawy. Ponieważ dawno nie robiłam sałatki z rukoli, chętnie ją kupiliśmy. Powstała prosta, bardzo smaczna sałatka, z dodatkiem orzechów, gruszki i parmezanu. Idealna na lunch lub kolację. Polecam! składniki 70 g rukoli 50 g orzechów włoskich, obranych, lekko pokruszonych 40 g tartego parmezanu lub dowolnego twardego seta typu parmezan 1/2 gruszki (ok 70g) sos 4 łyżki oliwy
Stare Garyminut *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY
Blog z ApetytemChętnie eksperymentuję, wypróbowuję dania z różnych regionów Polski albo po prostu modyfikuję znaną mi klasykę. Dzisiaj pyszna sałatka śledziowa- przepis do wykorzystania nie tylko przy okazji Świąt. Zwykle w swoim składzie ma gotowane ziemniaki, a ja postanowiłam ten składnik lekko zaczarować i może Was zaskoczyć? Czytaj więcej
Pichceniomaniafasolka to sporo białka. Szybkie – bo naszykowane z fasolki z puszki, z żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak
Karo in the Kitchenskład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną i grzybami shitake, 4 pierożki z krewetką i pędami bambusa, pikantną sałatkę z marynowanych ogórków, 4 chrupiące pierożki wonton i 4 chrupiące spirng rollsy z kaczką. To fajny zestaw dla dwóch osób na lekki lunch. Pierożki jak zwykle pięknie i kolorowo podane oraz smaczne. Jedyny minus
Kulinarne przygody Gatity