tylko pokroić-polecam spróbujcie sami ,przepis znajdziecie tutaj Ogórki zawijane z paluszkami surimi i chrzanem Pyszna przekąska,bardzo lekka i świeża.Bardzo prosta do zrobienia i szybka,na jeden kęs,do tego efektownie wygląda,przepis znajdziecie tutaj Sałatka z kurczakiem,pieczarkami i fetą Pyszna sałatka która wymyśliłam ostatnio-okazała się naprawdę pyszna,wszystkie składniki super do siebie
Swojskie jedzonkozjadam surowe. To jedyny czas kiedy są smaczne. Później przez wiele miesięcy pozostaną nam tylko przetwory. Dzisiaj pyszna sałatka z pomidorów z sosem bazyliowym. U nas była dodatkiem do jajka sadzonego z awokado i makaronu z cukinii. Lekki, letni obiad. składniki (2 porcje) 4 - 5 szt. pomidorów, najlepiej różnych odmian sól, oliwa sos bazyliowy 15 - 20 g listków
Stare Garyugotowaniu bobu i nasyceniu nim żołądków, zostaje jakaś porcja z którą nie wiadomo co zrobić. Idealnym pomysłem okazała się sałatka z kurczakiem, która doskonale sprawdziła się jako lunch do pracy. W wykonaniu prosta i łatwa a składniki można lekko zmodyfikować, rezygnując z mięsa lub zastępując go szynką konserwową lub indykiem. Składniki: ok 2 garście ugotowanego i obranego ze skórek
Ze smakiem bez glutenunowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się wersji śniadaniowej! Sposobów na pieczone jabłka
wege i kropkaKolacja w stylu śródziemnomorskim. Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie. Podałam je z sałatką grecką. Bardzo polecam:) składniki: 3 niewielkie bakłażany łyżka soli nadzienie: 500 g mielonego mięsa 125 g mozzarelli 125 g ziołowego sera kanapkowego cebula 2 żółtka po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej sól
6nieboktóry może zachęci Was do złapania jej na haczyk. ;) Leszcza upiekłem w piekarniku z odrobiną klarowanego masła i podałem z sałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła 1 cytryna 1 łyżka posiekanej
Food Squaredobre :-) A mnie razem z wiosną - coroczną tradycją - dopadło zaziębienie :-( kicham, prycham i ratuję się domowymi sposobami... a dla Was sałatka ;-) Wygląda pięknie i wiosennie, smakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka
Czary - gary w kuchnidania z założenia szybkie i proste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji “zajadacza” sałatek, ale też od zawartości lodówki. Dziś miks sałat z jajkiem, kiełkami brokuła i rzodkiewki, rzodkiewką, pomidorem i ogórkiem. Lekko, ale do syta
Kucharzycajaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy. Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony. Wzmacnia wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów, toksyn
Z Kuchni Do Kuchnikonsystencję. Niemal zawsze zastępuję nim kwaśną śmietanę, czy to podczas pieczenia ciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie i zdrowe, a na dodatek przygotowuje się je dosłownie w chwilę więc jest idealne podczas zabieganych
MyCookBook.plwszystkich, którzy chcą zatrzymać smak dyni na dłużej i szukają sposobów na jej przerobienie :) Dynia marynowana jest w słodkiej, lekko octowej zalewie ze sporą ilością wonnych goździków. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem obiadowym, ale wykorzystujemy ją również do sałatek (zwłaszcza jarzynowej). Składniki: 1 dynia o wadze ok. 3-4 kg 2 kg cukru 2 łyżeczki soli 50 szt. goździków
MyCookBook.plSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny
Karo in the Kitchenpyszna, kolorowa sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a smakuje naprzepysznie. Włąsciwie to mam duże wątpliwości czy wogóle jest to sałatka czy po prostu propozycja podania. Tak czy owak połączenie smaków jest naprawdę wyborne. Słodkawe buraki, chrupiące orzechy i lekko ostra, wyrazista rukola. Kocham :) Sezon na buraki w pełni, orzechy lecą z drzew... nic nie stoi
Pyry na GazObok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę
Poezja Smaków - blog kulinarny