oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować szczotką, dzięki temu nie trzeba ich obierać. Do sałatki wybieramy małe ziemniaczki z cienką skórką. Ziemniaki w skórkach, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu pokroić na ćwiartki i lekko posolić. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać ze skórek. Bekon pokroić na niewielkie kawałki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Ziemniaki i bób polać sosem i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sałatkę zrumienionym bekonem. Smacznego Przepis dodany do akcji kulinarnych
Codziennik KuchennyLubicie bób ? Zjadacie go prawdopodobnie po prostu po ugotowaniu. Ja lubię dodawać bób do sałatek, a Żarłoczek uwielbia podany tak jak fasolkę szparagową czyli z masłem i bułką tartą. A gdyby tak bób zakisić? Kiszony bób ma ciekawy smak. Lekko kwaskowy i naprawdę fajny. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim może smakować. Jednak żeby go pokochać albo
Smaczna Pyzadodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydze osączyć z zalewy. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki. Składniki sałatki wymieszać, połączyć z sosem, odstawić na min godzinę do lodówki. Przed podaniem dodać listki rukoli
6niebotniemy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w piórka. Przekładamy do miseczki. Obrane jabłko (najlepiej lekko słodkie, soczyste) trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do pora. Na koniec dodajemy majonez i całość przyprawiamy doprze pieprzem i odrobiną soli. Mieszamy dokładnie nasze składniki sałatki, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Sałatkę wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki "się przegryzły
Słodkie okruszkiAromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut
Niedzielny kucharzSałatki świąteczne są przeróżne i z różnymi dodatkami. Przygotowałam sałatkę lekką, z tuńczykiem, ryżem i warzywami w dodatku w kształcie choinki na lekkie święta. Można ją
Kulinarne Fantazje MarioliDetox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i
To co kochamPyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan! Ostatnio mam
Kuchnia ŁukaszaOstatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny . Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w
Salonik smakówA oto jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko
Salonik smakówMam nadzieję, że będzie to ciekawa propozycja letniej lekkiej s ałatki - a jej głównym bohaterem jest chyba trochę mało znany i niedoceniany bób. Uwielbiam bób i
Delicious Titbitsczęsto nie mam ochoty na długie gotowanie. Wybieram wtedy dania proste, szybkie ale jednocześnie lekkie, aromatyczne, koniecznie z du ż ą ilością świeżych ziół. W takich sytuacjach idealnie sprawdza si ę makaron, z którego można wyczarować przepyszne sałatki. Makaronowa sałatka to jest przepis, na który Was dziś serdecznie zapraszam
La grande e la piccola cuocaPrzygotowanie Przygotować posypkę : Na suchej patelni teflonowej uprażyć słonecznik, mak i sezam, często mieszając (nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić). 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Gotową posypkę stosować jako dodatek do sałatek lub kanapek. The post Posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSałatka ziemniaczana z bobem Pyszna sałatka, która idealnie pasuje do mięska pieczonego na grillu albo w piekarniku. Ziemniaki i bób w towarzystwie chrupiących ogórków oraz rzodkiewek, lekkiego sosu czosnkowego i aromatycznego koperku. Palce lizać! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg bobu – surowego albo mrożonego 3-4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka(...)kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Bób wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut, odcedzamy, studzimy. Nie gotujemy dłużej bo będzie za miękki i zacznie rozpadać się w sałatce. Wody nie solimy bo to przedłuża gotowanie *** *** Gdy bób ostygnie obieramy go z łupinek *** *** Ogórki i rzodkiewkę kroimy w dużą kostkę *** *** Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę oraz obrany bób
Blog z ApetytemSałatkę doprawia się do smaku pieprzem i nie soli!. Musztarda nadaje ostrości sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany. Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej chleb z masłem, albo gorące ziemniaki z wody. Osobiście uważam, że to doskonała potrawa do menu imprezowego. Ponieważ helele(...)łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego
Codziennik Kuchenny