styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele . Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj . Przepis będziemy publikować 29 stycznia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele. Zapraszam do wspólnego gotowania(...)łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego
Codziennik KuchennyLaosu, Chin i Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową – mąka nie może zostawić żadnych grudek, a mieszana zacznie się(...)formy wyłożonej bawełnianą ściereczką i postępujemy jak powyżej. Taki sposób przygotowania da Wam lekko bardziej gorzkawe tofu niż pierwszy. To tofu powinno też być bardziej zwarte i zbite. - I jedno i drugie tofu nadaje się do panierowania, głębokiego smażenia, jedzenia na surowo w zupach, sałatkach czy spring rollsach. – Ściereczka to element obowiązkowy! – naszykujcie taką, której nie jest
Karo in the Kitcheninne do innych składników, ale ogólnie możemy śmiało kombinować i dowolnie je ze sobą zestawiać. Lekkie sosy na bazie oliwy, czy nieco cięższe zrobione choćby z dodatkiem majonezu- wystarczy inaczej przyprawić, by za każdym razem cieszyć się oryginalnym smakiem. Dzisiaj mam dla Was sałatkę właśnie z takim, może mało oczywistym i oklepanym sosem, ale niezwykle pysznym i aromatycznym. Wypróbujcie cały
Pichceniomaniasię one do wody, a tym samym buraki stracą sporo na wartości odżywczej. Lepiej umyć buraki, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku, a następnie po ostudzeniu obrać ze skórki. Przy takim sposobie obróbki termicznej zachowamy więcej witamin. Jedna porcja sałatki dostarcza około 294 kcal, 16 g białka, 14 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz(...)liści ulubionych sałat 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 2 łyżeczki miodu 30 g orzechów włoskich sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki myjemy, odcinamy “dupki”, lekko solimy, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 45 - 60 minut (za pomocą patyczka do szaszłyków sprawdzamy czy buraki
W kuchni Katiełyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki 1/3 szklanki rodzynek 1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane 1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania 1/4 szklanki pistacji, tosty i lekko zgnieciony 2 łyżki świeżego soku z cytryny Świeżo zmielony(...)blasze wyłożonej pergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie - ok 50-60 minut. W międzyczasie przygotować sałatkę. Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować
Stare Garypuszka groszku konserwowego 2 pęczki szczypiorku 5-6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mandarynki, pieczarki i groszek odcedzić z zalewy, szynkę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyDziś postanowiłam pobawić się formą, a nie ma chyba weselszego kształtu niż kulka :) w sam raz na początek lata. Wszystko co jest w tej sałatce, jest kuleczką, obojętnie jakiej wielkości, ale musi się turlać, a jak nie było kulką, to się nią stało za moją sprawą. Mamy tu zatem radosny groszek, pomidorki koktajlowe, ziarenka gorczycy, kulki mozzarelli, czarne oliwki(...)puszki, quinoy i kilku dodatków. Postanowiłam je upiec, zamiast smażyć, bo latem wszyscy dbają o linię więc musi być lekko. Wyszły chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, żałuję, że nie wpadłam na ten pomysł wcześniej. Przyznaję, że ta sałatka jest trochę pracochłonna, ale zapewniam iż efekt wizualny i smakowy wart wysiłku, więc gorąco polecam. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej
Quinoa Raz!ugotowane jajka pokroić w kostkę Pokrojoną cebulę sparzyć na sicie, ogórek pokroić i lekko odcisnąć Umyte pomidory obrać ze skóry i pokroić - osączyć, można pozbyć się ziarenek Wszystkie składniki połączyć, posolić, dodać pieprz i majonez (ewentualnie zmieszany z jogurtem) - wymieszać. Tę sałatkę najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, ponieważ podchodzi "sokami
Proste Potrawyoliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować szczotką, dzięki temu nie trzeba ich obierać. Do sałatki wybieramy małe ziemniaczki z cienką skórką. Ziemniaki w skórkach, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu pokroić na ćwiartki i lekko posolić. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać ze skórek. Bekon pokroić na niewielkie kawałki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Ziemniaki i bób polać sosem i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sałatkę zrumienionym bekonem. Smacznego Przepis dodany do akcji kulinarnych
Codziennik KuchennyLubicie bób ? Zjadacie go prawdopodobnie po prostu po ugotowaniu. Ja lubię dodawać bób do sałatek, a Żarłoczek uwielbia podany tak jak fasolkę szparagową czyli z masłem i bułką tartą. A gdyby tak bób zakisić? Kiszony bób ma ciekawy smak. Lekko kwaskowy i naprawdę fajny. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim może smakować. Jednak żeby go pokochać albo
Smaczna Pyzadodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydze osączyć z zalewy. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki. Składniki sałatki wymieszać, połączyć z sosem, odstawić na min godzinę do lodówki. Przed podaniem dodać listki rukoli
6niebotniemy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w piórka. Przekładamy do miseczki. Obrane jabłko (najlepiej lekko słodkie, soczyste) trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do pora. Na koniec dodajemy majonez i całość przyprawiamy doprze pieprzem i odrobiną soli. Mieszamy dokładnie nasze składniki sałatki, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Sałatkę wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki "się przegryzły
Słodkie okruszkiAromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut
Niedzielny kucharzSałatki świąteczne są przeróżne i z różnymi dodatkami. Przygotowałam sałatkę lekką, z tuńczykiem, ryżem i warzywami w dodatku w kształcie choinki na lekkie święta. Można ją
Kulinarne Fantazje MarioliDetox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i
To co kocham