światowej, w 1924 roku był mieszkańcem meksykańskiej Tijuany i właścicielem restauracji tamże (a to po to, żeby obejść amerykańską prohibicję i żeby klienci mogli popić dania Caesara alkoholem). Sałatkę tą zrobił żeby nie zawieść zaufania swoich głodnych klientów w jeden z bardzo zatłoczonych weekendów w swojej restauracji korzystając tylko z tego, co aktualnie zostało mu w spiżarni (podobno klientami(...)termoobieg do zezłocenia, około 10-15 minut. W połowie czasu mieszamy bułkę żeby równo się przypiekała. Fragmenty bagietki powinny być lekko zezłocone, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Gotowe? Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SOS DO SAŁATKI CAESAR Sos to nic innego jak majonez , czyli emulsja jajek i oleju – ale bardzo konkretny i w szczególny sposób doprawiony. Pamiętajcie
Karo in the Kitchensolą himalajską, skrapiamy olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy, posypujemy skórką z limonki i posiekanymi listkami mięty. Sałatka z komosy ryżowej i awokado jest niezwykle aromatyczna, pożywna i bardzo zdrowa. Godna polecenia dla diabetyków, wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Komosa ryżowa ma lekko słodkawy smak, więc nadaje się do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. W mojej kuchni
mojewypiekiinietylkoKiedy zobaczyłam tą kombinację na stole teściowej byłam lekko przerażona. Chociaż lubię wszelkie słodko-słone połączenia, to nie spodziewałam się, że to będzie tak smaczne i warte ponownego zrobienia. A jednak! Ogórki kiszone połączone z owocami to sałatka warta grzechu a dzisiaj do tego grzechu namawiam też Was! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – ok 250 g ogórków kiszonych
Szybko Tanio SmacznieJednak ja mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, dlatego postaram się nimi z Wami jak najszybciej podzielić;) Dzisiaj truskawki w... sałatce z kurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek, mieszanka sałat(...)skórką pokroić w cienkie plastry. Wszystko połączyć, dodać mięso. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowanym, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą. Sosem polać sałatkę
Z miłości do słodkościlekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek i limonki, co podkreśliło smak całości. Sałatka
Słodko-Słony Świat Ilonyserek wiejski lekki 5 rzodkiewek (ok. 75 g) 10 grubszych plasterków ogórka (ok. 50 g) 1 krążek cebulki; u mnie czerwonej (ok. 10 g) Pokroić rzodkiewki w plasterki, a następnie na ćwiartki. Z ogórka wydłubać łyżeczką pestki, pokroić w kosteczkę. Cebulkę drobno posiekać. Połączyć z serkiem. Popieprzyć, soli nie dawałam z racji, że sam serek wiejski jest już słony. SMACZNEGO(...)Polecam z pełnoziarnistym chlebkiem posmarowanym oliwą :) Wartość energetyczna* sałatki: 154 kcal 18 g białka 4,5 g tłuszczów 9 g węglowodanów ogółem 2,1 g błonnika WAPŃ 137 mg FOSFOR 213 mg POTAS 330 mg IG** = 24 (niski) Ładunek glikemiczny = 2 (niski) *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną
Vroblewska-fitlifeBardzo udane połączenie winogrona z serem pleśniowym z pysznym lekkim dressingiem. Coś idealnego do zjedzenia z bagietką bądź grzankami. Szybka przekąska to coś co lubi każdy. Smacznego! Składniki : * kiść jasnych winogron * 1/3 pora * 100g sera np. z niebieską pleśnią * kilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić(...)połówki, por drobno posiekać, ser pokroić w kosteczkę. Dodać paprykę. Wymieszać składniki dressingu. Polać sałatkę tak przygotowanym sosem
Magiczne Życie Marty„Niecodzienna” sałatka obiadowa z przepiórczymi jajkami Ta niecodzienna sałatka obiadowa , jest świetnym uzupełnieniem każdego dania obiadowego. Nawet podana solo ,tylko w towarzystwie frytek zapewni
Ogrodnik w podróżyocet balsamiczny oliwa z oliwek sól i pieprz Tradycyjną sałatkę uzyskujemy poprzez pokrojenie wszystkich składników i ułożenie ich na półmisku, w tym przypadku jest trochę więcej pracy, ale moim zdaniem warto. :) Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Pomidory kroimy w grubsze plastry, odwrotnie niż kroimy je na kanapkę. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie plastry pomidora(...)też włożyć całość na 2-3 minuty do piekarnika. Tak przygotowane pomidory wykładamy na talerz, by lekko na siebie nachodziły. Bazylię siekamy i posypujemy nią ser i pomidory. Na koniec całość polewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz dobrej jakości oliwy z oliwek. Taką sałatkę na ciepło możecie podać do zwykłego pieczywa, kanapek czy zjeść w ciągu dnia jako zdrową przekąskę
Cooking Monsterżytnimi grzankami Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca. 2 porcje: 60 g komosy ryżowej 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 40 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 większe pomidory pół długiego ogórka pół czerwonej cebuli natka pietruszki lub kolendra łyżka soku
KucharzycaProsta sałatka idealna na Wielkanoc i nie tylko. Dosłownie 10-15 min przygotowania - najdłużej schodzi ugotowanie ryżu. Lekka, smaczna i bardzo pożywna. Idealne źródło węglowodanów oraz białka. Świetne dla tych którzy chcą aby ich święta były lżejsze. Radzę nie pomijać tej jednej łyżki majonezu, jednak proponuję wybrać ten light lub najlepiej domowy. Składniki: 1 puszka fasoli 1 puszka
CzarnawisienkaŚwietna sałatka którą często przyrządzam na różne imprezy lub święta, można ją przygotować w szybki sposób. Ma lekko pikantny smak i jest bardzo smaczna, polecam. Składniki: 1 op. tortellini z szynką 200 gram kabanosów z peperoni 200 gram sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 1 mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle 1 duża czerwona papryka Kawałek pora 10 malutkich ogórków
Bajeczna KuchniaCudowny wynalazek dla wszystkich walczących o figurę na diecie – sam smak, z obciętymi kaloriami. Muszę do lata zrzucić kilka mocno nadprogramowych, kochanych kilogramów – pomagają mi w
Karo in the Kitchentosty z tego przepisu: Francuskie tosty Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę. Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa rukola z pomidorkami. Pyyycha! Artykuł Jajko zapiekane w awokado pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSzuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane
Kuchnia bezglutenowa