sól, pieprz do smaku Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z jabłkiem, cebulą i ogórkami. Dodać cukru, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko z dowolną, posiekaną zieleniną ( u mnie koperek ) oraz z musztardą i olejem. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia, a minimum po godzinnym odpoczynku. Można ją podawać do obiadu lub z dowolnym pieczywem
Kulinarne przemysleniamajonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka z brokułem i papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję brokuł: Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki. Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru). Brokuł gotuję około 6 minut od momentu włożenia
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z serem feta , makaronem i brokułem. Może stanowić samodzielne danie idealnie nadaje się na kolację lub lekki obiad . Będziemy potrzebować : 300 g makaronu kokardki 1 brokuł (około 500 g) 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 pęczek szczypiorku 1 mały pęczek natki pietruszki na sos : 3 łyżki kopiaste majonezu (100 g) 3 łyżki kopiaste
Uwaga Babcia Gotujedania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku(...)garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne wyrzucić razem z kośćmi)** W garnuszku rozgrzać masło. Wlać mleko i śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie
Buniabaje w kuchniwszystko co najlepsze, a więc mnóstwo świeżych warzyw, oliwki, feta oraz makaron:) Ja wykorzystałam nowość od Lubelli – makaronowe mini kokardki, które moim zdaniem są wprost stworzone do sałatek:) Sałatkę zrobiłam na domową imprezę i ilościowo wyszła jej całkiem spora miska. Rozdzieliłam składniki na dwie części i jedną podałam z sosem majonezowym, a drugą z czosnkowym sosem na bazie oliwy(...)osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę dzielimy na pół i jedną polewamy sosem majonezowym, a drugą sosem czosnkowo-musztardowym. #Lubella
Smaki Na Talerzumogłyby się skończyć zanim się zaczęły. Zgodnie z tradycją do stołu jednak i tak będzie trzeba usiąść. Przedstawiam więc przepis na sałatkę warstwową. Od kilku lat za sprawą mojej Mamy regularnie gości na naszym świątecznym stole. Kolorowa, stosunkowo lekka, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy. Składniki (na dużą misę): 1 puszka
Kuchnia po mojemutapeta się lepiej na twarzy trzyma) dało mi też rzodkiewkę i szczypiorek i to własne, prywatne, osobiste :)) Ale, że wersja dziewicza mojej sałatki wiosennej (o tej - klik ) jest zbyt ciężka by jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka, spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona(...)serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę ciekamy bardzo drobno i mieszamy z przyprawami dusząc ją widelcem (można dać odrobinę oliwy z oliwek). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy serek ziarnisty. Mieszamy i gotowe. Szybko
Wypisz WymalujStarożytni Rzymianie nazywali gladiatorów Hordearii, czyli Jęczmienio-żercami co sporo mówi o ich diecie;) Godzi się jednak dodać, że sami Rzymianie woleli pszenicę, z której można było wyrabiać białą, lekką mąkę. Surowy jęczmień, zadziorny i charakterny, nie miał szans z delikatesową pszenicą. Podobnie jest i dzisiaj – królową zboża jest pszenica, choć jej właściwości zdrowotne są znacznie mniejsze niż starego(...)błonnika, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera pracę jelit. Polecany jest wszystkim odchudzającym się, osobom z nadciśnieniem, zestresowanym i diabetykom. W sałatce, którą Wam proponujemy, jędrny, krągły pęczak, najpierw podprażony, później ugotowany stanowi doskonałe towarzystwo dla równie charakternej, lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com
Niedzielny kucharzsłodkie daktyle? Otoż…smakuje nieziemsko dobrze! Będziecie zaskoczeni jak te smaki niesamowicie do siebie pasują, a wszystko połączone lekko kwaskowym, czosnkowym dressingiem. W każdym kęsie jest dokładnie czuć każdy wymieniony w przepisie składnik i to jest właśnie magia tej sałatki. Nie bądźcie sceptyczni, to trzeba po prostu spróbować! Składniki (na 3-4 porcje): 2 brokuły 200g cienkich plasterków boczku
Smaczna StronaKolejna pyszna sałatka z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej zjada moja córka:) Ta, z dodatkiem sałaty lodowej, świeżego ogórka i ananasa, jest chrupiąca, lekka i smaczna. Bardzo polecam. składniki: główka sałaty lodowej szklanka makaronu świderki podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki ogórek sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu uważając, żeby się nie rozgotował. Kukurydzę osączyć. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Ananasy osączyć, pokroić w kawałki. Sałatę pokroić w piórka. Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Odłożyć na ok 15 minut do lodówki
6nieboDziś propozycja na ciekawą i pożywną sałatkę na podwieczorek, pomysł na imprezową przekąskę. Sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem pysznych słodkich śliwek i ziołowego dressingu. Połączenie smaków, które domyka lekki ziołowy i domowy dressing. Składniki: 150 g mixu sałat 100 g sera pleśniowego, u mnie turkusowy Lazur 5 śliwek węgierek opcjonalnie kilka bezpestkowych winogron zielonych dressing: 5 łyżek oliwy łyżka(...)oregano i zioła prowansalskie wg uznania Przygotowanie: Sałaty układam na półmisku, wykładam ser pokrojony w kostkę i śliwki pokrojone w niewielkie półksiężyce. W szklance mieszam składniki na dressing, polewam sałatkę. Gotowe!;) Smacznego
Zasmakuj KuchniBardzo proste i szybkie danie. Idealne na śniadanie, lekkie a zarazem sycące - pyszność składniki: 4 figi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli 100 g szynki szwarcwaldzkiej 10 pomidorków koktajlowych czerwonych, pomarańczowych sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i układamy(...)półmisku, mozzarellę i pomidorki przecinamy na pół, szynkę rwiemy albo kroimy w paseczki, figi myjemy i tniemy na ćwiartki. Całą sałatkę zalewamy sosem ( składniki sosu dobrze ze sobą połączyć. Smacznego
Niezły Młynekgłowy, jeśli chodzi o sałatki, to tylko klasyczna jarzynowa. Na dodatek z kapusty pekińskiej? No to chyba surówka, a nie sałatka! Gdy przepis przyniosłam do domu, rodzina też nie piała z zachwytu. Nadmienię jeszcze, że było to lekko z 15, a nawet 20 lat temu (o matko, jaka ja stara już jestem! :)). Jakie było moje zdziwienie, gdy po raz pierwszy(...)spróbowała!!! Nawet nie jestem w stanie opisać naszego zachwytu. Składniki idealnie się ze sobą komponują, sos czosnkowy wszystko łączy ze sobą, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Od tej pory sałatkę zawsze przygotowuję na Wielkanoc, dodatkowo dekorując ją rzeżuchą, pycha! Istnieje wiele rodzajów tej sałatki, lecz ja dzisiaj zapraszam Was na jej klasyczną wersję. Składniki na sałatkę Gyros: 2 pojedyncze filety
Rozpustne gotowanieKolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy(...)pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy sosem i mieszamy. Smacznego
Niezły Młynekposmakowały, ze mogłabym je dodawać niemalże do wszystkiego. Mają one delikatny, aczkolwiek bardzo charakterystyczny smak. Są one pozyskiwane z szyszek niektórych gatunków sosny, stąd też ich leśny zapach. Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g czerwonego ryżu Skworcu 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych Skworcu(...)obieramy i kroimy w kostkę, paprykę również kroimy. Warzywa mieszamy z ryżem i kurczakiem kiedy lekko ostygną. Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Orzeszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeszki piniowe i ryż czerwony firmy Skworcu . Orzeszki były mi znane wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki