pięknie oświetlonego Muzeum Historii Katalonii (Museu D'Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar w restauracjach w krajach śródziemnomorskich
Chilli Czosnek i Oliwatego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKupiliśmy ziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadały się. Uznałam, że świetnie sprawdzą się one w sałatce. Ta sałatka to jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kiełbasę krakowską, ogórki oraz cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Źródło
Smaki Na Talerzupojemnik i zabrać do pracy czy szkoły). Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka(...)jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu: 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów
Poezja smakużal przejść koło nich obojętnie. Sprzedam Wam patent na ich pyszne wykorzystanie. Panzanella, bo o niej mowa, to genialna włoska, a konkretnie toskańska, sałatka z soczystych pomidorów i chleba. Idealna na lato do grilla, czy lekkiego obiadu. Im więcej gatunków, kształtów i kolorów pomidorów wykorzystacie tym będzie ona smaczniejsza. Panzanellę najlepiej zjeść odrazu po przygotowaniu. Panzanella Składniki: około(...)mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Pozostały czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą. Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami. Smacznego Artykuł Panzanella pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeodcedzoną już kaszę, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy inne składniki. Ja użyłam akurat tych, które były w mojej lodówce, więc jeśli chcesz możesz dodać do fit sałatki z kaszy jaglanej i awokado , swoje ulubione składniki. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę. Awokado przekrawamy na pół i nożem nacinamy miąższ w kształt kostki i wydrążamy całość łyżeczką(...)kostkę, a zieloną natkę pietruszki siekamy i wszystkie składniki razem, dodajemy do ostygniętej już kaszy jaglanej. Całość doprawiamy solą i pieprzem (ja dla lekkiej ostrości dałam jeszcze troszkę mielonych płatków chilli:) ) dokładnie mieszamy i gotowe Fit sałatka z kaszą jaglaną i awokado powstaje dosłownie w kilka minut. Najdłużej zajmuje gotowanie kaszy ale można to zrobić np. dzień wcześniej jeśli wiesz
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikrajach arabskich kaszą wytwarzaną z pszenicy durum. Bulgur można ugotować jak normalną kaszę lub zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. W tej pysznej sałatce nie brakuje witamin i białka z makreli firmy GRALL. Jest idealna na lekkie, mało kaloryczne a zarazem syte danie. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy. Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety
Kulinarne Fantazje Mariolibrokułem, łososiem i jajkiem Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy Majonez Sól Pieprz Sałatka z brokułem, łososiem i jajkiem Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10min,(nie może być rozgotowany) odcedzamy i intensywnie przelewamy zimną wodą – powiedzmy hartujemy, aby brokuł zachował swój żywy, intensywnie(...)małe kawałki brokuł, pokrojone jajka, łososia i kukurydzę, dodajemy trzy łyżki majonezu, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Sałatka Nicejska – Ksiega-Smaku.pl Artykuł Sałatka z brokułem, łososiem i jajkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwszędzie w cenie, która do bankructwa nie prowadzi (my się wycwaniłyśmy, bo mamy swoje własne, osobiste w ilościach lekko mówiąc zadowalających). Mamy więc na talerzu bombę witaminowa wzbogaconą majonezem. Ta propozycja ląduje u nas zawsze na Wielkanoc jako jedna z królujących sałatek. Widok stołu przypomina więc Westeros (Gra o Tron), a ta Wiosenna to zdecydowanie Daenerys Targaryen - młoda, rześka(...)kusząca i rozsądna. VADEMECUM SAŁATKI: * Rzodkiewka: "- zawiera sporo wody, niewiele białka i węglowodanów, ale za to pokaźną iloć witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, nikotynowego oraz wit. C. - Te "jarzyny pięknych włosów"mają w sobie sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. - korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. (Zalecane są się ją przy niedokrwistości). - charakterystyczny smak warzywa
Wypisz WymalujSałatka fatoush z dodatkiem grillowanych chlebków pita jest bardzo smacznym i sycącym daniem, które świetnie sprawdzi się jako lekki, dietetyczny lunch. Upieczony chlebek pita zastępuje, lepiej znane w Europie, grzanki. Pieczywo wchłania soki, które wydobywają się z warzyw, dzięki czemu staje się fantastycznie aromatyczny. Idealnym dodatkiem do sałatki fatoush jest grillowany ser halloumi. Taka sałatka idealnie nadaje się
Codzienne Gotowanieprzypadku tej sałatki – trafiła doskonale w mój gust:) Makaronowa, a jednak inna od wszystkich jakie do tej pory robiłam. Szybka i prosta. Z dodatkiem jajek na twardo, ogórka oraz szynki. Jednak tym co zdecydowanie podkręca smak i nadaje jej wyjątkowości jest majonez zmiksowany z czosnkiem niedźwiedzim. Nie blendujcie go jednak zbyt dokładnie, niech kawałki czosnku będą lekko wyczuwalne(...)niedźwiedziego. Podsmażamy go chwilkę, do czasu aż wyraźnie zmięknie (zwiędnie) i straci o połowę swoją objętość. Czosnek niedźwiedzi przekładamy do garnuszka i lekko studzimy. Następnie do garnuszka dodajemy majonez i blendujemy całość. Doprawiamy solą. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce, łączymy z majonezem. Sałatka świetnie też smakuje dodatkowo polana ketchupem
Smaki Na Talerzuułożyłam na dnie miseczki. Na nich rozłożyłam część śledziowych rolmopsów z cebulką z marynaty. Następną warstwą był groszek wymieszany z kukurydzą. Lekko omaściłam majonezem, a całość posypałam startym jajkiem. Na świątecznym stole... część rolmopsów skryłam w sałatce, resztę podałam klasycznie z cebulką
bastalenaSałatkę przygotowałam na szybko na obiad wykorzystując mix sałat, jest bardzo smaczna i lekka. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub jako samodzielnie np. na kolację. Składniki: 1 opakowanie mix sałat z marchewką 3 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę wyjmujemy z opakowania, przekładamy(...)kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Dodajemy czubrycę, olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie schładzamy, sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki
Bajeczna Kuchniaakurat boczku i musiałam ją zrobić bez niego. Troszkę żałuję, bo bardzo lubię jego dodatek, szczególnie do kaszy gryczanej. Sałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 papryka 4 ogórki konserwowe pół opakowania fety kawałek pora (biała część) pieprz (ew. sól(...)ogórka wymieszać. Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona). Polać sałatkę sosem
Sto kolorów kuchniniej pokombinować w zależności od naszych upodobań np. dodać domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem(...)Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek, czy do skropienia truskawek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do rondelka z balsamico. Melisę kroimy i dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię